Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Raiffeisen Bank International je připravena i na „řecký run na banky“, za 1Q zdvojnásobila zisk

Raiffeisen Bank International je připravena i na „řecký run na banky“, za 1Q zdvojnásobila zisk

24.05.2012 14:36, aktualizováno: 24.5. 14:54

Aktualizováno

O několik miliard eur navýšila Raiffeisen Bank International svůj hotovostní polštář pro případ, že by Řecko spustilo run na banky a hotovosti by bylo třeba. S několika problémovými řeckými bankami totiž tento rakouský finanční ústav sdílí stejnou oblast zahraniční aktivit a může tak nepřímo utrpět jejich problémy, ačkoliv nemá žádnou expozici vůči dluhu ani bankovnímu sektoru Řecka. Uvedli to dnes členové představenstva Raiffeisen Bank International (RBI) spolu s výsledky za první čtvrtletí, v němž banka meziročně zdvojnásobila čistý zisk na 541 milionů eur.

K nárůstu zisku bankovní skupiny, která je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank, nad trhem očekávaný kvartální zisk na úrovni 479 mil. EUR (konsensus Bloomberg) a loňských 270 mil. EUR přispěla nižší tvorba opravných položek. Ta meziročně klesla o 26,5 procenta na 153 mil. EUR. Další pozitivní dopad přinesl prodej aktiv RBI a zpětný odkup hybridních dluhopisů, k němuž banka přistoupila k vylepšení kapitálové bilance.

Provozní příjmy RBI zůstaly v prvním čtvrtletí meziročně téměř na stejné úrovni, když dosáhly 1,295 mld. EUR - úrokové příjmy dosáhly 875 mil. EUR (pod konsensem 912 mil. EUR), příjmy z poplatků a provizí pak 346 mil EUR. Náklady rakouské bankovní skupiny zůstaly meziročně beze změny na 753 mil. EUR. Podíl nesplácených úvěrů dosáhl ke konci března 8,9 procenta, což představuje mírný meziroční nárůst způsobený především vývojem v Maďarsku, jihovýchodní Evropě a Rakousku. Rezervy na krytí špatných úvěrů přitom celkově klesly na 153 mil. EUR z loňských 232 mil. EUR.

Úroveň kapitálu Kapitál RBI se od počátku roku zvýšil o pět procent na 11,474 mld. EUR, což vedlo k nárůstu jádrového ukazatele kapitálové přiměřenosti Tier 1 na 10,2 procenta. Loni v říjnu přitom evropský regulátor EBA stanovil, že evropské banky musejí letos v polovině roku vykazovat jádrový Tier 1 na úrovni minimálně devíti procent. V případě skupiny Raiffeisen se tento požadavek týká celé skupiny Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), jejíž je RBI největší součástí. Jádrový ukazatel Tier 1 pro celou RZB Group na konci března dosáhl 9,3 procenta, což odpovídá plánům skupiny.


Finanční ředitel Raiffeisen Bank International Martin Gruell na odpolední tiskové konferenci řekl, že banka posílila svůj „polštář likvidity“ proti konci loňského roku o několik miliard eur na celkových 25 miliard eur. „Masivně jsme navýšili likviditu,“ uvedl generální ředitel banky Herbert Stepic. Dodal, že ačkoliv banka nepůjčila ani Řecku ani tamním bankám, zásoba likvidity může být nutná. „To, čeho se všichni bojí, je, že soukromí střadatelé dostanou strach, přijdou, zaklepu na dveře a řeknou, ukažte mi moje peníze,“ rozkryl Stepic motivaci hromadění hotovosti. Sám přitom odhadl současnou pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny na „50:50“.

Problém je, že pokud by Řecko vystoupilo z eurozóny, utrpěl by tamní bankovní sektor kromě ztrát z poskytnutých úvěrů také ztrátu kredibility, což by mohlo dolehnout na všechny jeho pobočky a jejich lokální konkurenty. Řecké banky jako GFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank a Piraeus Bank přitom mají své dceřiné společnosti například v Rumunsku, Bulharsku, Srbsku, Albánii a Makedonii, kde podnikají také rakouské banky Raiffeisen Bank International a Erste Bank (368 CZK, -0,94%) nebo italské UniCredit a Intesa Sanpaolo. 

"Pokud pominu specifický případ některých bank v některých zemí, konkrétně v Řecku, tak ve zbytku Evropy k hrozbě „runu na banky“ žádný jasný důvod nevidím," uvedl k tématu viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík ve včerejším online rozhovoru na Patria.cz (shrnutí ZDE).

Šéf Raiffeisen Bank International Herbert Stepic dnes také uvedl, že vidí potenciální akviziční cíle ve východní Evropě spolu s tím, jak některé banky opouštějí zdejší teritorium. „Chceme růst selektivně, se specifickými produkty a klientelou a na specifických trzích jako je Rusko nebo Polsko,“ řekl dnes Stepic při tiskové konferenci ve Vídni.
 
Raiffeisen Bank International je většinovým akcionářem české Raiffeisenbank. Ta v České republice poskytuje bankovní služby od roku 1993, nyní má síť více než 100 poboček a klientských center. Raiffeisenbank zveřejní výsledky za první čtvrtletí 28. května.

(Zdroj: Raiffeisen, Bloomberg, ČTK, Erste Bank, MediaFax)


Čtěte více:

Raiffeisen získala od vlastníků 852 milionů eur. Splnila požadavky EBA na kapitál a mění šéfa
23.05.2012 13:32
Rakouská bankovní skupina Raiffeisen Zentralbank se dohodla se svými v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university