Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Orco po 1Q výsledcích +13 %, pod tlakem dál CETV a KITD

Týden na pražské burze: Orco po 1Q výsledcích +13 %, pod tlakem dál CETV a KITD

25.05.2012 18:17
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Tři růstové a dvě sestupné seance má za sebou pražská burza v tomto týdnu. Jednoznačným vítězem SPADu se díky prudkému růstu v reakci na výsledky za první čtvrtletí roku 2012 i poskytnutý výhled celoročních tržeb (podrobnosti níže) staly akcie developera Orco. V pátek poskočily o 15 %, v celotýdenní bilanci se ziskem 13 % odskočily všem dalším titulům SPADu. Tento růst s odstupem a ziskem 2,1 % sledovaly akcie ČEZ, podobně na tom jsou akcie pojišťovny VIG, která předvedla tradičně solidní výsledky a potvrdila svá očekávání pro rok 2012. Přes tlak v podobě snížení ratingu od S&P a režim revize s možným snížením od Moody’s mateřské španělské Telefónice SA odolala ztrátám tuzemská Telefónica CR, procházející nyní zpětným odkupem akcií, a posílila v rámci týdne o 1,5 % ke 380 . Na opačném konci SPADového pole se ocitla s poklesem o 3,5 % Komerční banka a to přes pozitivní hodnocení analytiků KBC Securities, kteří obnovili pokrývání s vysokou cílovou cenou a nákupním doporučením. V obavách o vývoj na periferii eurozóny je ale KB zřejmě pod tlakem své expozice, které se nehodlá zcela zbavit (například držet do splatnosti chce italský dluh). Pod tlakem jsou obě duální emise s Nasdaq , s -6,6 % končí týden CETV, s -4 % KITD. Společnost dostala pokutu od ČNB, provádí personální změny ve snaze vyhovět námitkám auditorů směrem k US GAAP a vnitřní kontrole. Mezi oba tituly se na sestupné straně v tomto týdnu vklínilo NWR s poklesem o 5,6 % na 101

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Orco 13,1 69,0 CETV -6,61 123,00
ČEZ 2,1 725,0 NWR -5,61 101,00
VIG 2,0 724,0 KITD -4,00 72,00
Tel CR 1,5 379,5 Fortuna -3,54 92,60
Unipetrol 0,6 170,0 KB -3,48 3161,00
Erste 0,4 364,5 PM ČR -2,48 11410,00
Pegas -2,29 417,50
AAA Auto -1,82 18,30

 

Pondělí 21. května

Úvod nového týdne v Praze proběhl v pozitivním teritoriu, PX posílil o 0,5 %. Akcie KIT digital klesaly třetím dnem v řadě. Analytik Patria Finance v pátek po závěru obchodování v Praze výrazně snížil cílovou cenu pro akcie KIT digital na 4,95 USD za akcii z předchozích 18,7 USD za akcii a investiční doporučení na „držet“. Stalo se tak v důsledku zveřejněných informací o výhledu hospodaření firma a novém podnikatelském plánu společnosti. Rizikem u titulu může i v současnosti být další nutnost navyšovat kapitál skrze emise nových akcií. KITD v pondělí oznámila přijetí dvou nových ředitelů, kteří povedou účetnictví a audit. Jde zřejmě o odpověď na výtky auditorů o slabém zázemí zejména pro reporting dle US GAAP a ve vnitřní kontrole. Avi T. Aronovitz byl jmenován viceprezidentem Corporate Finance, šéfem účetnictví společnosti a hlavním interním kontrolorem. Zodpovědný bude zejména za konsolidované účetní výkazy a finanční reporting. Zodpovědný bude přímo finančnímu řediteli společnosti a zlepšit má finanční systémy společnosti i nastavení procesů. Novým šéfem interního auditu KIT digital se pak stal Steve LoGiudice. Jeho zodpovědností bude zlepšit řízení rizik ve společnosti a také interní kontrolu.

O více než týden dříve , než se původně očekávalo, zveřejnila dnes své výsledky za 1Q12 skupina AAA Auto. Provozovatel sítě autobazarů navýšil čistý zisk proti loňskému prvnímu kvartálu na trojnásobných 2,9 milionu eur a oznámil také růst tržeb a provozního zisku EBITDA. Firma navíc dále věří v návrat ziskovosti svého ruského byznysu již v polovině letošního roku.

Analytici Deutsche Bank snížili cílovou cenu pro akcie rakouské pojišťovací skupiny VIG na 37 EUR (cca 935 Kč) ze 40 EUR při zachovaném doporučení "koupit".

Úterý 22. května

V úterý pražská burza navázala podobně jako zbytek evropského regionu na pondělní růst a index PX si polepšil o dalších 1,3 procenta. Hlavními tahouny se staly rakouská Erste Bank a těžební NWR. VIG ignoroval snížení cílové ceny ze strany JP Morgan a to na 33 EUR (asi 829 Kč) z 36 EUR. Doporučení ponechali na stupni „neutral“.

KIT digital dostala pokutu 200 tisíc korun od ČNB, za to že tohoto regulátora finančního trhu neinformovala o dokončení akvizice kalifornské společnosti Sezmi Corporation a o plánu přesunout sekundární obchodování svých akcií z burzy v Praze na London Stock Exchange, ačkoliv tuto informaci uveřejnila na svých webových stránkách. Firma porušila informační povinnost emitenta již v loňském roce a letos po auditu oznámila chyby v účetnictví.

Realitní skupina Orco Property Group (OPG) oznámila překračování klíčových podílů investorů na hlasovacích právech ve společnosti v souvislosti probíhající směny dluhu. Čtyři fondy či společnosti dohromady ovládají 27,23 procenta hlasovacích práv v OPG. Nabývání silnějšího podílu na hlasovacích právech následuje uplatnění konvertibilních dluhopisů v rámci dojednané směny dluhu v rámci Orco Germany. Ke dni 9. květnu skupina Orco provedla konverzi zásadní části 84,5 procenta z celkem vydaných dluhopisů německé Orco Germany pod ISIN emise XS0302623953 do konvertibilních dluhopisů skupiny Orco. Tato část dluhopisů bude následně plně směněna za nově vydávané akcie, nyní se odehrála první splátka směny. Zbývající část 15,5 procenta celkového objemu dluhopisů může být následně směněna za nové dluhopisy skupiny Orco v objemu 20 milionů eur, za podmínek vydaných 18. dubna.

Středa 23. května

Polovina týdne přinesla na lokální trh nižší aktivitu vyvolanou vyčkáváním na další zásadní zprávy kolem řešení dluhové situace v evropském regionu. V západoevropské části jsme byli svědky výraznějších propadů, když trhy znervóznily zprávy o možném vystoupení Řecka z Evropské unie. Index PX nakonec uzavřel se ztrátou 0,5 %, při celkovém zobchodovaném objemu mírně přesahujícím 400 milionů korun.

Pojišťovna VIG reportovala výsledky za první čtvrtletí roku. VIG zvýšila v 1Q12 meziročně čistý zisk o 7,9 procenta na 117,7 milionu EUR, z toho v regionu CEE jako celku dosáhl VIG růstu čistého zisku o 13,8 procenta. Hrubé předepsané pojistné meziročně vzrostlo o 5,5 procenta na 2,7 miliardy eur při růstu zisku skupiny před zdaněním o 6 % na 151,4 milionu eur.

Obchodní soud v Paříži, pod který spadají rozhodnutí o záchranném plánu skupiny Orco Property Group, rozhodl na základě dohod mezi OPG a věřiteli o jeho změně o směnu 90 dluhopisů v rozsahu 493 milionů eur na akcie skupiny Orco a části na nové dluhopisy. Prospekt bude v nejbližší době podán ke komisi pro cenné papíry CSSF tak, aby ta mohla vydat nezbytná povolení k emisi nových akcií a nových dluhopisů ze strany Orco.

Ministr zdravotnictví v tisku prohlásil, že bude prosazovat úplný zákaz kouření v restauracích. Novelu prý již připravuje a jako argument hodlá použít rostoucí podporu české veřejnosti vůči tomuto zákazu. Ta vzrostla z 35% úrovně v roce 2005 na aktuálních téměř 80 procent.

Čtvrtek 24. května

Ve čtvrtek dokázal PX posílit třetí seanci v týdnu. Optimismus těžila ze západoevropských trhů, které se zotavovaly po středečním prudkém propadu navzdory tomu, že evropský summit nepřinesl nic nového. Eurozóna chce setrvání Řecka, ale také to, aby plnilo závazky.

Za mírným růstem pražské burzy stály především akcie ČEZu, které vzrostly o procento. Růst dále podpořily akcie těžební NWR a telekomunikačního operátora Telefónica CR. Akcie Telefóniky přidaly 0,5 % přesto, že ta obdržela horší rating od agentury Standard & Poor’s na stupni „BBB“ z „BBB+“, navíc s výhledem dále negativním. Zhoršení ratingu jednak přišlo krátce před závěrem trhu, jednak investoři mohou zohlednit, že S&P reaguje na výhled a rizika mateřské společnosti Telefónica SA a rating české Telefóniky klesá v důsledku pravidla, že dcera nemůže být hodnocena lépe než matka. S&P neuspokojily výsledky za 1Q12, vnímá dále rizika situace na domácím španělském trhu pro další hospodaření firmy.

Negativní výhled na udržení stávajícího ratingu „BBB/A-2“ dle S&P odráží možnost jeho dalšího snížení na horizontu let 2012 až 2013 při zhoršení likvidity pod adekvátní úroveň a při zhoršení vývoje hospodaření, které by vedlo k „ve vyšší části jednocifernému poklesu EBITDA na úrovni celého roku“ či v případě překročení poměru čistého dluhu k EBITDA na 3,3násobku. Ke změně výhledu na stabilní může S&P přistoupit naopak v případě, že celoroční EBITDA klesne o méně než 5 procent s výhledem na stabilizaci, pokud se dluh k EBITDA stabilizuje kolem trojnásobku či pokud skupina významně posílí likviditu.

Nejnižší závěr od 11. ledna jsme dnes viděli u akcií Komerční banky, které kvůli 1,5% poklesu zavřely na 3192 . Tento pokles byl poněkud překvapivý, když drtivá většina západoevropských bank rostla při umazávání včerejších prudkých ztrát.

Výsledky za 1Q zveřejnila společnost Pegas. Pegas Nonwovens v prvním čtvrtletí roku 2012 dokázala zvýšit EBITDA o 15 % na 9,5 milionu eur při růstu výnosů o 8 % na 44,3 milionu eur. Čistý zisk dosáhl za 1Q12 úrovně 8,7 milionu EUR, meziročně o 36,4 % více. Za růstem výnosů i zlepšení EBITDA stojí zejména vyšší objem prodané produkce díky nové výrobní lince, jež byla uvedena do provozu v druhé polovině roku 2011. Pegas Nonwovens potvrdila, že nemění výhled pro celý rok, což znamená růst EBITDA o 5 až 15 procent proti roku 2011. Společnost ale také upozornila, že v prvních měsících roku zaznamenala opětovný významný nárůst cen polymerů, jenž bude mít negativní vliv na provozní ziskovost druhého čtvrtletí. Pegas čeká, že ve zbytku roku tento vliv alespoň z části eliminuje. Akcie v úvodu obchodování reagovaly zejména na celkově příznivé výsledky a potvrzení celoročního výhledu EBITDA 2% růstem až na 426 při poklesu trhu o 0,5 %. O zisky ale následně z většiny přišly. Za celou seanci posílily o 0,6 % na 420 .

V rukou největší české energetické skupiny ČEZ se definitivně ocitne mělnická teplárna Energotrans, dodávající teplo i pro Prahu. ÚOHS dospěl ke stanovisku, že není důvod nákup ČEZ v Mělníce zamítnout.

Obchodní ředitel skupiny ČEZ Alan Svoboda dnes uvedl, že ceny elektřiny jsou podle něho "blízko svého dna". Jakékoliv řešení dluhové krize v Řecku může podle Svobody zvrátit klesající trend na energetickém trhu a poslat výše ceny elektřiny, zemního plynu a povolenek CO2

Pátek 25. května

Závěr týdne na pražské burze proběhl v červených číslech, když trh vedly níže banky a Katalánsko. Eurodolar klesl pod 1,25 USD/EUR, důvodem byla slova prezidenta největšího španělského autonomního regionu Katalánska (rozsahem cca ekonomika Portugalska), který uvedl, že regionu nemá peníze na splátku svého dluhu, kterou musí učinit na konci měsíce a potřebuje od centrální vlády finanční záchranu s tím, „ať si to udělají jak chtějí“.

Analytici KBC Securities stanovili cílovou cenu nad úrovní 4 tisíc korun za akcii při doporučení „koupit“. KBC sází na Komerční banku především jako na defensivní odolný titul ve finančním sektoru, podložení vysokou dividendou, která by po roce 2012 měla dále růst. Za atraktivní považuje valuaci v regionu, zejména vůči polským konkurentům, jako dobrý polštář pro další snižování expozice vůči zemím PIIGS pak KBC vidí zisk z odprodeje podílu v ČMZRB v rozsahu 830 milionů korun.

Tuzemská energetika ČEZ kupuje od společnosti TEDOM celkem 125 kogeneračních jednotek za 3,3 miliardy korun. Zpřesněné údaje o již na konci března oznámené zakázce vyplývají z informací v elektronickém systému veřejných zakázek.

Hvězdou seance se v návaznosti na zveřejněné výsledky hospodaření stal realitní zástupce Orco Property Group. Titul povyskočil o více jak 15% a denní maxima padla nad 70 . OPG včera večer po závěru obchodování oznámila, že za první tři měsíce letošního roku vytvořila čistý zisk 2,834 milionu eur, zatímco o rok dříve byla za stejné období ve ztrátě 4,374 mil. EUR. Výsledek však nelze srovnat s očekáváním trhu, protože nebyl vytvořen žádný konsensus. Firma dále včera přestavila výhled počítající pro letošní rok s mírným růstem tržeb mezi 160 a 180 milionů eur. Dokončení směny dluhu a vydání nových akcií a dluhopisů Orco plánuje na konec prvního pololetí letošního roku.

Ratingová agentura Moody’s promptně následuje včerejší rozhodnutí Standard & Poor’s o zhoršení ratingu španělské Telefóniky SA včetně české dcery Telefónica CR a podrobuje hodnocení závazků režimu revize s pravděpodobným zhoršením ratingu. Odvolává se přitom na očekávání zhoršujících se výsledků při zpomalení také u zahraničních operací skupiny. Moody’s podrobuje režimu revize stávající rating „Baa1/Prime-2“ a hodnocení dalších dceřiných společností ve skupině. Revize ratingu odráží naši rostoucí obavu o vývoj tržeb, marže i provozního cash flow Telefóniky i rychlosti jejího snižování dluhu při rostoucích obtížích a negativním vývoji španělského trhu a reflektuje také možné zpomalení části zahraničních operací, uvedla ratingová agentura.

Dočasnou odstávku rafinérie ropy byla nucena vyhlásit pardubická společnost Paramo. Důvodem je snížení poptávky po naftě, kvůli čemuž bude firma muset i propouštět, a to desítky lidí, potvrdil zástupce Unipetrolu jako výhradního vlastníka Parama, Mikuláš Duda.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům můžete sledovat  v sekci Akcie - ČR. Průběh tuzemské výsledkové sezóny za 1Q12 pak sledujte zde.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m