Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HDP v 1. čtvrtletí 2012: Pozitivní revize negativních dat

HDP v 1. čtvrtletí 2012: Pozitivní revize negativních dat

08.06.2012 10:54
Autor: David Marek

V úvodu letošního roku se opakovala stejná situace jako na konci roku loňského: revidovaná data HDP ukázala o něco lepší výsledky české ekonomiky než první oficiální odhad. Tentokrát došlo ke zmírnění mezikvartálního poklesu z 1,0 na 0,8 procenta, meziroční propad byl zmírněn z 1,0 na 0,7 procenta.

Již při prvním zveřejnění dat o HDP v 1. čtvrtletí byl zmíněn mimořádný vliv v podobě předzásobení tabákovými výrobky v závěru loňského roku před letošním zvýšením daní. Konkrétně se to projevilo tak, že se z takto nahromaděných zásob odvedla spotřební daň již ve 4. čtvrtletí loňského roku a inkaso daní z produktů se díky tomu meziročně zvýšil o 5,8 procenta. Naopak v 1. čtvrtletí bylo odvedeno méně na dani z tabákových výrobků a celkové inkaso daně z výrobků meziročně kleslo o 2,6 procenta.

Z pohledu užití negativně k meziroční změně HDP přispěla zejména spotřeba domácností, která klesla o 2,9 procenta. Tak výrazně ji nesrazila ani recese po pádu banky Lehman Brothers. Dokonce v celé historii oficiálních dat ČSÚ nenajdeme horší údaj. Není těžké najít příčiny tohoto propadu. Mzdy rostou pomaleji než ceny v obchodech, které popohnaly výše změně DPH, růst regulovaných cen a rekordně drahý benzín a nafta. Skepsi domácností prohlubují zprávy z eurozóny, kde jedna hrozba střídá druhou. V souladu s ekonomickou logikou se to nejvýrazněji projevilo v útratách za zboží dlouhodobé spotřeby, které klesly o 11,4 procenta.

Investice v meziročním srovnání sice stouply o 1,0 procento, mezikvartálně ovšem klesly o 8,6 procenta. Vzhledem ke zhoršování ekonomické situace v eurozóně lze očekávat spíše opatrný přístup firem a snižování investičních výdajů v nejbližších měsících.

Spotřební výdaje vlády klesly meziročně o 0,2 procenta, i zde lze ovšem očekávat další snahu šetřit Dosavadní vývoj rozpočtu je neuspokojivý a hrozí překročení plánovaného schodku.

Pozitivním bodem zůstává zahraniční obchod, kde se vývoz reálně meziročně zvýšil o 6,5 procenta, dovoz o 3,9 procenta. Pokud ovšem dojde k prohloubení recese v eurozóně, projeví se to negativně právě na této části HDP.

Sektorový pohled na tvorbu HDP ukazuje, že růst přidané hodnoty v průmyslu nestačil kompenzovat pokles ve stavebnictví a sektoru služeb.

Dodatečné statistiky ukazují, že zaměstnanost v české ekonomice v prvních třech měsících letošního roku stoupla o 0,1 procenta, produktivita práce ovšem klesl o 0,9 procenta a jednotkové mzdové náklady vzrostly o 2,6 procenta. Efektivní délka pracovního dne (počet odpracovaných hodin na jednoho zaměstnaného a den) zůstala stejná jako loni v 1. čtvrtletí a činila 7 hodin a 20 minut.

Ve srovnání s okolními zeměmi česká ekonomika zaostává. V Polsku se HDP v 1. čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,8 procenta, na Slovensku o 3,3 procenta. Mezi důležité obchodní partnery patří Německo, ke se HDP zvýšil o 1,2 procenta, a Rakousko, které rostlo o 0,7 procenta. S výkonem české ekonomiky je srovnatelné pouze Maďarsko, jehož HDP klesl o 1,3 procenta.

Za celý letošní rok počítáme s poklesem HDP o 1,0 procento. S tímto výhledem je konzistentní očekávání, že ČNB přistoupí ke snížení úrokových sazeb, neboť opět dochází k otevírání mezery mezi kapacitami v české ekonomice a jejich využitím.


Váš názor
  • Davide, Davide
    11.06.2012 8:06

    oči už ta čísla vidí, ale mozek to pořád ještě nebere, viď?
    mamon
    • Re: Davide, Davide
      11.06.2012 13:05

      já myslím, že mozek mu to bere velmi dobře,ale brání se tomu usilovně najít logiku v zamýšlených strategických plánech Mr.Zkumavky.Snižení sazeb je cesta k větším dluhům občanů, ktěří si ještě málo půjčili a nebo ti , kteří si ještě nepůjčili,ale již budou muset.A tak se otevírá cesta na jih krásně prosluněná perspektivou již ověřených jistot,které budou následovat ,že ?
      AMN
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university