Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Byla radost bank operujících v Maďarsku předčasná? Vláda s rušením bankovní daně zatím nepočítá. MMF ale vychází vstříc

Byla radost bank operujících v Maďarsku předčasná? Vláda s rušením bankovní daně zatím nepočítá. MMF ale vychází vstříc

21.06.2012 13:45, aktualizováno: 21.6. 14:02

Aktualizováno

Před týdnem svitla naděje na zrušení mimořádného zdanění bank podnikajících v Maďarsku - včetně rakouských Erste Bank a Raiffeisen. Dnes představený fiskální výhled do roku 2016 ale přináší studenou sprchu. Vláda Viktora Orbána totiž nejen, že oficiálně stále počítá s určitým nadstandardním zdaněním zisků bank i v příštím roce, ale zároveň čeká ještě vyšší výnosy z nově zavedené transakční daně. Za svůj postup si již maďarská vláda vysloužila nejeden odsudek od zástupců bankovního sektoru. Lépe vypadá poslední posun k odblokování jednání země ohledně úvěrové linky od Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Maďarská vláda nepočítá se zrušením zvláštní bankovní daně dříve, než v roce 2014 a pro příští rok počítá pouze s její redukcí na polovičních 60 miliard forintů (72 miliard forintů včetně dalších plateb od nebankovních institucí), vyplývá to z dnes představeného návrhu maďarského rozpočtu pro rok 2013.

Několik dní staré vyjádření předsedy maďarské vlády přitom vyznívalo pro banky příznivěji „Bankovní daň by nemusela být od 1. ledna 2013 pouze zredukována na dříve domluvenou úroveň, ale mohla by být zrušena a nahrazena daní z finančních transakcí,“ uvedl v polovině minulého týdne Viktor Orbán při svém vystoupení před rakouskou obchodní komoru ve Vídni.

Paralelně s pokračujícím zvláštním zdaněním bank by tedy mělo na finanční sektor příštím roce dolehnout zavedení nového zdanění finančních transakcí, od kterého si čtyřletý fiskální výhled představený spolu s rozpočtem slibuje v příštím roce výnos na úrovni 283 mld. HUF, ačkoliv agentura Bloomberg ještě minulý týden hovořila o vládním plánu získat touto cestou jen 130 mld. HUF.

Maďarský ministr hospodářství György Matolcsy již před měsícem oznámil, že Maďarsko má v úmyslu začít od příštího roku vybírat novou daň z finančních transakcí, která má činit 0,1 procenta hodnoty transakce. Od daně mají být osvobozeny pouze transakce, které provádí centrální banka a ministerstvo financí.

Pro příští rok navíc fiskální výhled maďarské vlády navíc počítá s dalším růstem výnosu z 283 mld. HUF na 320 mld. HUF a udržení této úrovně až do roku . Náměstek ministerstva financí Adam Balog ale na dotaz maďarského listu Nemzet uvedl, že se fakticky nejedná o zvýšení daně, nýbrž jen o účetní technikálii. „Vláda neplánuje na rok 2014 zvýšení daně z finančních transakcí, vyšší výnos je důsledkem toho, že příjmy z transakční daně za prosinec 2013 dorazí až v lednu 2014,“ vysvětlil.

„Pokud bude daň z finančních transakcí zavedena v navrhované podobě, poskytovatelé bankovních služeb by neměli jinou možnost, než přesunout náklady nové zdanění na své zákazníky,“ upozornil již dříve Mihaly Patai, prezident Maďarské bankovní asociace a šéf maďarské divize banky UniCredit . Varoval také, že maďarský bankovní sektor může takto přijít za několik týdnů o polovinu vkladů a kroky vlády prý naopak posílí finanční ústavy v Rakousku a na Slovensko. 

Banky se vytrvale snaží skrze lobby donutit maďarskou vládu, aby respektovala prosincovou dohodu omezující zvláštní zdanění bankovního sektoru na 60 miliard forintů, dodal šéf bankovní asociace. Jeho zástupce Levente Kovacs následně tento měsíc pohrozil, že pokud opravdu doje k zavedení nové transakční daně, aniž by byla zrušena zvláštní bankovní daň, znamenalo by to „anulaci“ prosincové dohody vlády a bank o společném řešení problému cizoměnových hypoték zvýhodněním předčasného splacení cizoměnových hypoték.

"Posledně maďarský premiér uvedl, že bankovní daň by mohla být zrušena už od příštího roku. Celkově však očekáváme, že se náklady na bankovní daň v Maďarsku v letošním i příštím roce v případě Erste budou pohybovat okolo nuly, jelikož náklady na směnu FX hypoték v Maďarsku budou odečteny od bankovní daně. Proti dřívějším odhadům narostl i odhad daně z finančních transakcí, která se podle výhledu bude spíše pohybovat na horní hranici vládou cíleného rozpětí. Domníváme, se že tuto daň bude možné snadněji provést na zákazníky, než tomu bylo u bankovní daně. Na rozdíl od bankovní daně, transakční daň neovlivní účetní zisk banky přímo, ale částečně nepřímo prostřednictvím nižší aktivity klientů," okomentoval poslední zprávy Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance pokrývající mimo jiné i akcie Erste Bank.

Dnešní návrh rozpočtu musí ještě projít schválením parlamentu, jeho parametry tak ještě nemusí být konečné.

Posun v jednání s MMF

Maďarsko, které v listopadu signalizovalo, že bude chtít úvěr od Evropské unie a MMF, se pře s Bruselem o zákon, který podle zahraničních poskytovatelů úvěrů porušuje nezávislost centrální banky. Návrh novely zákona v dřívější podobě nevyvrátil obavy MMF a ECB, které na přelomu května a června Budapešť vyzvaly k dalším změnám. Podle posledních zpráv se však obě strany nyní posouvají blíže kompromisnímu řešení.

Maďarská vláda akceptovala všechny návrhy mezinárodních institucí týkajících se zákona o centrální bance, které byly předpokladem pro zahájení jednání o úvěrech ze strany MMF a EU, informovala agentura Reuters s odvoláním na vyjádření maďarské centrální banka. Její guvernér András Simor a hlavní maďarský vyjednavač Mihály Varga zaslali MMF společný dopis s návrhy změn kontroverzního zákona o centrální bance. Mluvčí MMF potvrdil přijetí dokumentu a vedl, že jej instituce prostuduje spolu s Evropskou centrální bankou.

„Učinili jsme další významný krok kupředu a dostáváme se blíže jednání (o podpůrných úvěrech od MMF),“ uvedl Varga v rozhovoru pro maďarskou tiskovou agenturu MTI. Obsah dopisu nechtěl blíže komentovat. Přesto prozradil, že v něm maďarský premiér Orbán mimo jiné zavázal, že neučiní žádné změny v bankovní radě ani managementu centrální banky do konce jejich řádného funkčního období v březnu příštího roku.

Podle květnového vyjádření Mihályho Vargy, hlavního vyjednavače maďarského premiéra Viktora Orbána, chce maďarská vláda získat od MMF a EU preventivní úvěrový program v rozsahu asi 15 miliard eur. Citigroup dnes ve zprávě pro klienty uvedla, že nyní očekává obnovení jednání o finanční pomoci v červenci a dosažení konečné dohody na konci letošního roku.

Někteří analytici ovšem varují, že i po vyřešení rozporů ohledně nového zákona o centrální bance se jednání Maďarska s Mezinárodním měnovým fondem mohou kdykoliv opět zadrhnout. „Vláda a Fond se nemusejí shodnout také na konkrétních ekonomických otázkách, jako rovná daň z příjmu, což může jednání o finanční pomoci dále prodloužit,“ upozorňuje například William Jackson, ekonom pro emerging-markets u Capital Economics v Londýně.

(Zdroj: MTI, Citi, Bloomberg, MediaFax, Reuters)


Čtěte více:

Maďarsko vzdoruje požadavkům EU a ECB. V ohrožení pomoc MMF i stovky milionů eur dotací
18.04.2012 12:14
Maďarské úpravy nové legislativy o centrální bance jen z části vycháze...
Maďarsko chce od MMF získat pomoc ve výši 15 miliard eur
07.05.2012 10:38
Maďarská vláda chce získat od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evr...
Daň z finančních transakcí připraví banky v Maďarsku o polovinu vkladů, posílí Vídeň a Bratislavu, varuje zástupce bank
18.05.2012 14:06
Maďarský bankovní sektor může přijít za několik týdnů o polovinu vklad...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.