Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Má vůbec smysl, aby ECB dále snižovala sazby?

Má vůbec smysl, aby ECB dále snižovala sazby?

13.07.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Eurozóna čelí recesi, růst jednotkových nákladů práce je utlumen, ceny komodit klesají, nezaměstnanost roste a kapacity nejsou využívány na maximum. Mohli bychom si lehce představit, že ECB sníží svou klíčovou sazbu pod 1 %. Přenesl by se ale takový krok do ekonomiky eurozóny? Existuje stále nějaký mechanismus, který by přenášel „konvenční“ monetární politiku? Domníváme se, že takový přenosový mechanismus již nefunguje, a to kvůli následujícím třem důvodům: Banky čelí novým omezením, vzrostla korelace mezi rizikem spojeným s vládním dluhem a rizikem, kterému čelí banky a nefinanční společnosti, a došlo k segmentaci finančních a úvěrových trhů.

Co se týče bankovního systému, banky čelí nutnosti navyšovat svůj kapitál, roste objem špatných úvěrů a implementace Basel III nutí banky ke snížení zadlužení a tudíž i ke snížení poměru úvěrů k vkladům. Tyto faktory vedou k utažení podmínek na úvěrových trzích, nabídka úvěrů klesá stejně jako vliv, který na ni ECB snížením sazeb má.

Následující graf ukazuje vývoj CDS ve španělském bankovním sektoru, u španělských nefinančních firem a u vládního dluhu. Podobná je situace v dalších zadlužených zemích – rostoucí rizikové prémie u vládních dluhopisů sebou táhnou nahoru rizikové prémie u obligací bank a nefinančních firem. Náklad financování v soukromém sektoru tak již nezávisí na výši krátkodobých sazeb, ale na intenzitě krize v eurozóně. 
 
ecb

Vedle výše uvedeného je také patrné, že krize vedla k „nacionalizaci“ portfolií bank a investorů. To znamená, že banky půjčují především domácím subjektům a investoři kupují hlavně domácí aktiva. Nefunguje tak arbitráž mezi trhy v jednotlivých zemích a rostou rizikové prémie. Monetární podmínky v jednotlivých zemích jsou tak velmi rozdílné a neodpovídají potřebám dané země: Sazby v zadlužených zemích se slabým růstem leží příliš vysoko. Popsaná segmentace pak představuje další faktor, který rozbíjí přenosový kanál monetární politiky ECB.

Změna by vyžadovala změnu v rozvahách bank, pokles rizikových prémií u vládních dluhopisů periferie a opětovnou mezinárodní diverzifikaci investorů v eurozóně. Posun tímto směrem ale bude trvat dlouho a mezitím musí ECB používat nekonvenční politiku včetně kvantitativního uvolňování a ovlivňování dlouhodobých sazeb.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  •  
    13.07.2012 9:06

    Takže snižování smysl má. Přestože nedojde k okamžitému posílení úvěrování, alespoň se díky nízkým sazbám vylepší rozvahy bank a sníží se tak riziko další bankovní krize.
    LB
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data