Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O tři měsíce později… a o 40 % níže. Před jakými riziky stojí Facebook dnes?

O tři měsíce později… a o 40 % níže. Před jakými riziky stojí Facebook dnes?

13.08.2012 17:23

Když byly při květnovém vstupu Facebooku na americký trh Nasdaq akcie společnosti horkým zbožím, zřejmě ani většina skeptiků by nepředvídala následující události. O téměř tři měsíce později se titul obchoduje o více než 40 procent níže pod upisovací cenou (v pátek akcie uzavřely na 21,81 USD) rovných 38 dolarů. Facebook zamířil rovnou do červeného a ačkoli IPO provázely technické problémy, ty podle analytiků skutečně za pozdějším postupným propadem akcií nestály.

Především, jak už bylo hojně zdůrazňováno, burzovnímu debutu Facebooku předcházela nadměrná očekávání spojená s obří velikostí IPO a podle mnohých neúměrně vysokou upisovací cenou, nezakládající se na adekvátním strategickém plánu dalšího růstu společnosti. „Upisovatelům a médiím se skvěle povedlo udělat titulu před IPO bombastickou reklamu, poté převzali otěže prodejci,“ podotkl Michael Pachter z Wedbush Securities.

Ačkoli někteří investoři ponechávají Facebook na svém „býčím“ seznamu a necelá miliarda uživatelů sociální sítě drží společnost v zisku, zatímco ta intenzivně hledá nové cesty zvýšení příjmu z reklamy, titul se může znovu dostat pod velký tlak. Především totiž skončí „období hájení“, během něhož nesmí akcionáři následně po IPO své podíly na trhu prodávat. Trhu tak během následujících čtyř měsíců hrozí příliv až 2 miliardy nových akcií Facebooku. Pro představu – jedná se zhruba o 70 procent z celkového počtu.

Tzv. lock-up period je doba, kterou musí strategický investor vyčkat s prodejem upsaných akcií po uvedení emise na veřejně obchodované trhy. A první várce akcionářů se v tomto ohledu uvolní ruce již tento čtvrtek. Doposud je na trhu volně obchoduje (free float) zhruba 420 milionů akcií, tedy 15 procent z celkového počtu. Na místě jsou obavy, zda ukončení tzv. lock-up period nepovede k nadmíře nabídky, která stlačí cenu akcie ještě níže. Ačkoli aktuálně nízká cena zřejmě přinutí akcionáře s prodejem spíše vyčkávat, počet prodejců minimálně zčásti naroste, a při růstu ceny titulu budou přibývat. To může vyústit ve stálý přebytek nabídky akcií nad poptávkou pro další rok i déle, spekuluje BusinessInsider.

Společnosti běžně po vypršení lock-up period, za předpokladu, že cena akci od IPO vzrostla, provádějí jakousi „sekundární“ nabídku akcií, v rámci níž shromáždí všechny podíly, jichž se do té doby svázaní investoři chtějí a mohou zbavit, do jednoho a odprodají tento akciový blok institucionálním investorům. Ačkoli tuto druhotnou nabídku většinou provází pokles ceny akcie, snižuje se nejistota a riziko převisu nabídky a trh se brzy soustředí zpět na fundamenty společnosti, přičemž akcii to poznamená minimálně.
 

 
U Facebooku takový postup zřejmě nepřichází v úvahu; ačkoli obrovské množství brzy k prodeji volných akcií napovídá, že společnost onu sekundární nabídku plánovala, po propadu akcie o více než 40 procent nelze nadšení investorů očekávat. Kdo by si od bankéře koupil akcii firmy za 20 dolarů, když za ni tomu samému bankéři zaplatil před čtvrt rokem 38 dolarů? A z podobného důvodu není pravděpodobný ani zpětný odkup akcií… Což přivádí zpět k předpokladu, že kdo bude chtít své akcie prodat, učiní tak přímo na trhu. „Společnost je čím dál více vnímána jako zranitelná,“ komentuje harvardský profesor David B. Yoffie, který působí v představenstvech několika technologických firem.

Facebook navíc bude muset v následujících měsících vypsat americké vládě šek na 2,5 až 4 miliardy dolarů na daních spojených se zaměstnaneckým kompenzačním programem. V rámci tzv. Restricted Stock Units (RSU), formy odměňování, má zaměstnanec nárok na určitý počet akcií, přičemž po vypršení určité lhůty je s hodnotou těchto akcií nakládáno jako s jakýmkoli jiným nákladem na zaměstnance.

Jako problém pro budoucnost firmy se může ukázat i to, že zaměstnanci Facebooku mají teoreticky menší motivaci k loajalitě ke společnosti v porovnání s obdobím předcházejícím IPO. Jejich udržení by pak bylo náročnější a především nákladnější. Pro každého zaměstnance, který do firmy vstoupil v posledním roce a půl, platí, že cena akcie je dnes pod hodnotou z doby, kdy se u FB nechal zaměstnat. Zatímco cena akcie v rámci RSU programu zaměstnaneckých benefitů v prvním čtvrtletí loňského roku činila 24,10 USD a o rok později téměř 31 dolarů, po propadu na minima kolem 20 dolarů se hodnota RSU pro všechny zaměstnance figurující ve firmě méně než 18 měsíců (BusinessInsider odhaduje jejich podíl na polovinu celkové zaměstnanecké základny) výrazně ztenčila. Nehledě na fakt, že tento typ programu je pro zaměstnance mnohem výhodnější než akciové opce, které nemají při poklesu ceny akcie pod stanovenou hodnotu prakticky žádnou hodnotu. Hodnota RSU pro zaměstnance rovná se v podstatě aktuální tržní ceně akcie, ta se však pohybuje na minimech od konce roku 2010.

Shrneme-li výše uvedené zdroje obav, propad ceny akcií Facebooku zadělal firmě na další problémy, z nichž ji žádný sice nemusí ohrozit na životě, riziko nepříznivého vlivu na tržní ocenění titulu ovšem nese.

(Zdroj: Business Insider, CNBC, NY Times)


Čtěte více:

Facebook IPO - Detaily, rizika a příležitosti, ocenění (Patria zahajuje pokrývání)
11.05.2012 18:27
Dominantní světová sociální síť Facebook se chystá na dlouho očekávano...
Facebook prodal akcie za 38 USD, výnosem z IPO překonává General Motors
18.05.2012 9:32
Společnost Facebook čeká dnes vstup na burzu Nasdaq po úspěšném prodej...
Nasdaq nabídne za problémy s debutem Facebooku odškodnění 40 milionů dolarů
07.06.2012 9:46
Akciový trh Nasdaq hodlá odškodnit klienty a některé investory poškoz...
Facebook (-8 %) čelí dohadům o (ne)efektivním prodeji reklamy, připouští desítky milionů falešných uživatelů
17.07.2012 11:49
Akcie sociální sítě Facebook v pondělním obchodování na Wall Street pr...
Facebook ve 2Q12: Stěžejní je zpomalení růstu tržeb (komentář)
27.07.2012 15:09
Stěžejní informací je zpomalení meziročního růstu tržeb na 32 %, což j...
Facebook umožní poprvé hazard, ale jen pro britské hráče binga
08.08.2012 8:24
Největší světová sociální síť Facebook (20,72 USD, -5,47%) se poprvé o...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data