Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová pochybná zakázka CzechInvestu. Tentokrát pro pražskou VŠE

Nová pochybná zakázka CzechInvestu. Tentokrát pro pražskou VŠE

14.08.2012 14:52
Autor: IHNED.cz

Vládní agentura CzechInvest uzavírala pochybné zakázky. Minulý týden v agentuře zasahovala policie, která si šla pro důkazy v pochybném tendru na správce databáze nemovitostí. V pondělí generálního ředitele CzechInvestu Křížka odvolal z funkce ministr průmysl Martin Kuba.

Miroslav Křížek ještě nevysvětlil všechny pochybnosti kolem zakázky, kterou chtěl vyvést vliv na stamilionové obchody s volnými průmyslovými zónami na firmu svého kamaráda. A už nové dokumenty, které HN shromáždily, ukazují, že firma Glafin, narychlo založené eseróčko bez zkušeností a bez zaměstnanců, si z fondů CzechInvestu přece uloupne několik milionů.

Klíčem je smlouva s Vysokou školou ekonomickou v Praze (VŠE), kde třiatřicetiletý ředitel Křížek vystudoval a kde učí. Podle smlouvy z letošního června škola pro CzechInvest zajistí sérii školení pro podnikatele - za odměnu 41,6 milionu. Ale nejdůležitější je příloha číslo 4 této smlouvy: obsahuje drobnou zmínku, kdo bude osmiprocentním subdodavatelem VŠE. Je jím opět neprůhledná firma Glafin, kvůli níž minulou středu obsadili pražské ústředí CzechInvestu na celý den protikorupční detektivové.

Soutěž na zakázku pro projekt nazvaný CzechEkoSystem vyhlásila agentura začátkem letošního roku. Oč v programu zjednodušeně běží: malé a střední podniky by měly šanci projít školeními z marketingu, rozvoje podnikání, práva a dalších oborů. K tomu je potřeba silný tým zkušených koučů - a právě tyhle školitele CzechInvest v soutěži hledal. Přesněji, potřeboval někoho, kdo dá kvalifikované školitele z různých oborů dohromady.

Před měsícem a půl pak ředitel Křížek podepsal smlouvu s Fakultou podnikohospodářskou VŠE, která ze tří uchazečů nabídla nejlepší podmínky. A s nimi i plán, podle kterého bude jedním ze školitelů neprůhledná firma Glafin. "Je tam asi deset nebo dvanáct subdodavatelů. Nezlobte se, teď vám nemůžu říct, jestli tam tahle firma je, nebo ne," marně vzpomíná děkan fakulty Jaromír Veber, který smlouvu s CzechInvestem podepsal. Děkan Veber ale zároveň dodává, že neměl vliv na to, které firmy škola osloví. Vše prý zajišťoval Petr Procházka, ředitel Institutu pro rozvoj podnikání při VŠE. U Procházky je dobré se zastavit: je to další známý Miroslava Křížka, spolu jsou členy ODS v Praze 13 a kandidovali před dvěma lety do zastupitelstva. Procházka svůj mobil buď nezvedá, nebo ho má vypnutý.

Ostatně dobrým známým šéfa agentury Křížka je i děkan Veber. "Já Mirka znám, nezapírám. Byl to náš doktorand. Je to schopný kluk," chválí Veber. A Křížek přes mluvčí vzkazuje, že VŠE neradil, aby si na koučování najala Glafin. "Subdodavatele si uchazeči o zakázku vybírají sami," říká mluvčí agentury Štěpánka Filipová.

Nezodpovězené tak stále zůstává, jak se v únoru, kdy se tendr na kouče připravoval, na VŠE o neznámém Glafinu dozvěděli. Navíc založeném teprve pár měsíců před tím jistým Zdeňkem Hurským - člověkem, který nebýt čerstvého skandálu se měl stát zprostředkovatelem obchodů z jedinečné databáze neobsazených komerčních ploch v Česku. Na činnosti, kterou CzechInvest dělá zdarma, by mohl Hurský vydělat desítky milionů na provizích. "V té době ta firma byla naprosto bezproblémová, neměl jsem žádné pochybnosti," vzpomíná děkan Veber na chvíli, kdy mu začátkem roku přistál na stole Procházkův seznam společností, s nimiž měla VŠE na koučinku spolupracovat.

Ale ještě k zakázce na outsourcování databáze nemovitostí: Křížka kvůli ní ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba včera odvolal. Někdo totiž zřejmě tendrem manipuloval tak, aby se o soutěži nedozvěděli skutečně silní hráči na trhu s realitami. Místo toho se přihlásili čtyři uchazeči - téměř všichni napojení na Křížka.

Hurský z vítězného Glafinu oslavoval podle fotek na Facebooku s Křížkem promoci (dnes už jsou obrázky na jeho profilu smazané). "Počkám, až se všechno vysvětlí," odpovídá Hurský na žádosti o rozhovor. Dalším zájemcem bylo eseróčko Vestigo sedmadvacetiletého Karla Slavíka, o němž se dá jen těžko říct, že by se pohyboval v realitách - na internetu obchoduje s ojetými stavebními stroji. Koncem července si například dal inzerát na prodej deset let starého rypadla s nakladačem za 440 tisíc. Slavíkova druhá firma, kterou vlastní s otcem, má zase oprávnění na stavební činnost a instalatérství.

Třetím uchazečem se stala společnost VL Ventures, další firma bez zaměstnanců, jejíž jednatel Tomáš Laboutka nedávno s ředitelem Křížkem přednášel na konferenci v Jihoafrické republice. "Té otázce nerozumím," tvrdil Laboutka minulý týden, když se ho HN ptaly na jeho vztahy s Křížkem. A čtvrtým přihlášeným do tendru byla znovu Fakulta podnikohospodářská VŠE.

iHNed

Související články na IHNED.cz

Pochybná firma měla získat smlouvu snů. Proto policie zasáhla v CzechInvestu

Kuba odvolal šéfa CzechInvestu Křížka. Kvůli podezřelé zakázce pro kamarádovu firmu

Kauza CzechInvest: O podezřelou zakázku se ucházel i obchodník s rypadly


Čtěte více:

Ministr Kuba odvolal kvůli sporné zakázce šéfa CzechInvestu
14.08.2012 8:26
Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) dnes odvolal generálního ředitele C...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university