Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh roky káže defenzivní vodu a pije cyklické víno

Trh roky káže defenzivní vodu a pije cyklické víno

15.10.2012 18:28

Akcie jako celek nám od poloviny září ztratily na euforii, dokonce dochází k tomu, že defenzivní sektor se drží lépe než cyklické tituly. Podívejme se dnes trochu podrobněji na tento vztah.

První graf sám o sobě potvrzuje, že po propadu trhů z léta 2011 došlo k definitivnímu rozchodu akciového a dluhopisového trhu. To znamená, že výnosy dluhopisů zůstávají pod tlakem daným nejistotou a poptávkou po bezpečných útočištích, zatímco akcie si užívají růst. Záměrem dnešního zamyšlení je ale podívat se na to, jak se pohybem celého akciového trhu prolíná pohyb defenzivních a cyklických sektorů. K tomu slouží kombinace s druhým grafem, který ukazuje relativní sílu těchto dvou sektorů. Výchozím bodem je stovka na počátku roku 2010, kdy byl index SPX na 1.140 bodech.

trh1

Mozaika ukazuje, že sektorová rotace se v principu chová tak, jak má. To znamená, že pokud trh jako celek roste, vedou si lépe cyklické sektory, pokud trh klesá, získává defenzíva. Ta si vedla dobře i během nejistého období v první polovině roku 2011. To, že prázdniny přinesly triumf defenzivních titulů, již překvapivé není. To samé můžeme říci o následném přechodu na cyklické tituly poté, co centrální banky šláply na záchranný plyn. Podobně tomu bylo i tento rok, všimněme si ale krátkého období kombinovaného růstu akcií a větší atraktivity defenzívy, které trvalo před srpnem.

Významným zjištěním z druhého grafu pak je to, že atraktivita defenzivních sektorů se od počátku periody v podstatě nikdy nedostala nad výchozí úroveň. Jinak řečeno, i během období, kdy panuje averze k riziku, je trh v posledních třech letech poměrně ofenzivně naladěn. Můžeme tak vnímat určitý nesoulad mezi jeho chováním a v médiích převažujícím doporučovacím středním proudem, Ten totiž obvykle klade důraz na to, že je třeba vybírat kvalitní defenzivní tituly, nejlépe s vysokým dividendovým výnosem. Možná je to jeden z dalších příkladů, kdy trh sám sobě káže vodu a pije víno. Podobné je to s neustálým varováním před vysokou inflací a výnosy vládních dluhopisů (viz výše).

Největší slávy si akciová ofenzíva - cykličnost užívala na počátku roku 2011, dnes je trh výrazně výš, ale defenzíva je v kurzu více. Aktuálně dokonce míra ofenzívy otočila trend a to mnohem více, než by napovídalo poslední váhání celého trhu (jak jsem upozorňoval v úvodu). Nabízí se tak úvahy o predikčním potenciálu změny poměru atraktivity mezi cyklickými a defenzivními tituly. Z pohledu na grafy nic extra silného nevidíme – pohyby se spíše kryjí, než aby jeden predikoval druhý. Výjimkou je ale kritické léto 2011, kdy defenzíva začala nabírat na obrátkách znatelně dříve, než přišel propad trhu. teoreticky je zejména s ohledem na blížící se fiskální útes možný ten samý vývoj i dnes.

Pohled na grafy také ukazuje, že stejně jako je nastavování cen akcií na nové fundamentálně – monetární úrovně postupné, zvolna se upravuje i poměr nastavení cen mezi cyklickými a defenzivními tituly. Pokud tedy věříme, že trh poroste, můžeme zapáčit svou sázku nejen pákou finanční, ale i popsanou sektorovou. Tedy sázkou na cyklické tituly. Defenzivní sektory ale trochu matou svým jménem. Během poklesu si sice mohou vést lépe než trh, stále ale mohou klesat. Chování obou částí trhu tak nejlépe vystihuje tzv. beta, tedy jejich citlivost na pohyb celého trhu – viz např. „Co říká pohled na sektory, jejich valuace a dividendové výnosy?“. Vyloženě nízkobetovými sektory je zboží krátkodobé spotřeby, telekomunikace a veřejné služby se zdravotní péčí. Vyloženě cyklické jsou naopak finanční tituly, technologie a materiály.

Defenzivnost akcií pak můžeme vnímat i skrze dividendový výnos – nabízí se tak otázka, jaký je vztah mezi sektorovou defenzivností (betou) a dividendovými výnosy. Odpovědí je před časem prezentovaný graf: dividendový výnos na ose x, na ose y současné PE, historické PE (historické zisky) a právě beta:

trh2

Z grafu je tedy vidět, že čím vyšší beta, tím nižší dividendový výnos a naopak. Je přitom jasné, že beta je ve skutečnosti částečně závislá na dividendových výnosech. I když z konkrétních bodů vidíme, že vztah má daleko do dokonalosti. Najdeme tedy nízkobetové sektory s vyšším dividendovým výnosem a naopak.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university