Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Invesco: Chaotické první čtvrtletí na světových trzích je charakterizováno malými vítězstvími

Invesco: Chaotické první čtvrtletí na světových trzích je charakterizováno malými vítězstvími

10.04.2024 6:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Na trzích panovaly v prvním čtvrtletí výkyvy, protože se množila různá prohlášení centrálních bank a způsobovala zmatek. Některá „malá vítězství“ bylo proto možná snadné přehlédnout. Jádrový index cen výdajů na osobní spotřebu za březen přinesl úlevu – a získal důvěru od předsedy Federálního rezervního systému Jaye Powella.

Přehled trhů za první čtvrtletí

První čtvrtletí bylo až na výjimky pro akcie na celém světě silné. Nejvýrazněji se dařilo japonským akciím, které zaznamenaly dvouciferné zisky. Následovaly Spojené státy, kde index S&P 500 rovněž posílil o více než 10 %. Také evropské akcie zaznamenaly solidní zisky, ale u britských akcií byly vlažnější. Mírné zisky zaznamenaly také akcie rozvíjejících se trhů, zatímco zejména čínské akcie v prvním čtvrtletí mírně ztrácely, což přispělo k přeprodaným podmínkám.

Dluhopisy s pevným výnosem v tomto čtvrtletí obecně zklamaly (s výjimkou dluhopisů rozvíjejících se trhů). Globální dluhopisy však měly v březnu lepší výkonnost. Volatilita u dluhopisů s pevným výnosem nebyla překvapivá vzhledem k některým velkým výkyvům, které zažil výnos desetiletého amerického státního dluhopisu. Ten se v průběhu čtvrtletí pohyboval pod 4 % a nad 4,3 %.

Alternativní třídy aktiv měly v prvním čtvrtletí různý vývoj. Globální realitní investiční fondy ve čtvrtletí oslabily, i když v březnu zažily silný měsíc. Komodity, zejména energie, prožily silné čtvrtletí. Průmyslové kovy byly za čtvrtletí relativně stabilní, ale v březnu pocítily výrazný nárůst. Zlato během čtvrtletí rostlo, stejně jako bitcoin. Hlavní měny byly vůči dolaru slabší.

Trhy očekávají začátek snižování sazeb

Na trhu jsme byli svědky výkyvů, které způsobily zmatky pramenící z projevů centrálních bank. Co se tedy stalo? Stručně řečeno, celkově se jednalo o čtvrtletí "risk on", protože trhy navzdory některým počátečním negativním reakcím do značné míry přehlížely neuspokojivá data a jestřábí řeči centrálních bankéřů. Trhy diskontovaly to, co předpokládají, že se stane v tomto roce – tedy, že dezinflace v západních vyspělých ekonomikách bude pokračovat a že centrální banky začnou snižovat sazby. Trhy také diskontují mírné a krátké zpomalení světové ekonomiky, po kterém bude následovat opětovné zrychlení. Proto se domnívám, že jsme v posledních týdnech byli svědky rozšíření trhů.

První čtvrtletí roku 2024 skončilo několika malými vítězství:

Spojené státy jsou stále ve "vlaku D", protože i v březnu pokračovala dezinflace. Po neuspokojivých inflačních datech z poslední doby panovaly obavy o vývoj inflace v USA, takže jádrový index cen výdajů na osobní spotřebu (PCE) za březen přinesl úlevu. Jádrový PCE dosáhl meziroční hodnoty 2,8 %, což je mírný pokles oproti únorové hodnotě 2,9 %. Tato data získala důvěru předsedy Federálního rezervního systému USA Jaye Powella, který řekl, že jsou "spíše v souladu s tím, co chceme vidět". Pokračoval také: "Je dobré pozorovat, že se něco blíží očekávání.“ Powell také uvedl, že stále čeká, že „inflace bude klesat, někdy po hrbolaté cestě až ke dvěma procentům.“

Ve Spojeném království a eurozóně došlo k většímu posunu u inflace. Inflace v eurozóně také nadále klesá a nyní je na dostřel od 2% cíle Evropské centrální banky. Inflace ve Spojeném království v poslední době zaznamenala ještě větší pokrok – poslední data za únor dělala 3,4 % meziročně, což je nejnižší hodnota od roku 2021 a pod očekáváním.

Inflační očekávání se stávají lépe ukotvená. Jak jsem již uvedl, inflační očekávání – zejména spotřebitelská inflační očekávání – jsou pro centrální banky důležitým faktorem. A tak bylo potěšující vidět konečný březnový průzkum spotřebitelů, který dělala Michiganská univerzita. Vzhledem k tomu, že inflační očekávání na pět let dopředu se snížila na 2,8 % a inflační očekávání na jeden rok dopředu se posunula na 2,9 %, myslím, že je přesné říci, že inflační očekávání jsou "dobře ukotvena" - což je důležitý lakmusový papírek pro Fed. Podobně je tomu ve Velké Británii, kde nedávný průzkum Bank of England ukázal, že medián inflačních očekávání na rok dopředu činí 3 %, což je méně než 3,3 % v předchozím průzkumu. Dlouhodobější spotřebitelská inflační očekávání klesla na 3,1 %, čímž se přiblížila cíli Bank of England.  To podpořil i průzkum Citi/Yougov, který rovněž ukázal pokles spotřebitelských inflačních očekávání v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

To vše naznačuje, že některé z hlavních západních vyspělých centrálních bank by mohly začít snižovat sazby do konce druhého čtvrtletí.

Malá vítězství navíc pokračovala i na začátku druhého čtvrtletí:

Pozitivní ekonomické překvapení pro Čínu. Zaznamenali jsme silnou reakci trhu na nedávno zveřejněné údaje o čínském indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu Caixin, které byly lepší, než se očekávalo. Jak jsem již uvedla dříve, domnívám se, že čínské akcie byly přeprodané, takže jakékoli pozitivní překvapení by se mohlo ukázat jako silný katalyzátor, který by akcie posunul výše.

Data z amerického zpracovatelského průmyslu jsou lepší, než se očekávalo. Americký výrobní index PMI ISM překvapil růstem a poprvé od září 2022 se posunul do oblasti expanze. Zvláště silný byl subindex nových zakázek, což je dobrým příslibem do budoucna.

Ne všechno je ale zalité sluncem:

Index ISM PMI ve zpracovatelském průmyslu v USA trhy vítaly negativně. Je pravda, že cenový subindex se také posunul výše, ale zdá se, že to bylo do značné míry způsobeno cenami komodit, které mohou být velmi volatilní. Dílčí index zaměstnanosti sice vzrostl, ale zůstává vlažný. Nic v této zprávě nemění můj názor na to, kdy Fed začne snižovat sazby.

Zpráva Japonské centrální banky (BOJ) Tankan – krátkodobý ekonomický průzkum podniků podávající informaci o vývoji japonské ekonomiky byla smíšená. Jednou z oblastí zklamání byl pokles nálady v podnicích. To údajně způsobilo určité vybírání zisků, ale to se dalo očekávat po tak silné výkonnosti akcií v prvním čtvrtletí. Co je možná důležitější, průzkum ukázal, že společnosti očekávají, že inflace zůstane v příštích pěti letech nad 2% cílem BOJ. Je zřejmé, že důvěra v BOJ a japonskou ekonomiku existuje.

Autor: Kristina Hooper, vedoucí stratéžka pro globální trhy, Invesco


Čtěte více:

Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
15.04.2024 9:11
Od úvodu roku 2024 mohou čeští investoři a investorky využít novou mož...
Argentinský ekonomický experiment
09.04.2024 15:04
John Micklethwait na Bloombergu hovořil o „mimořádném ekonomickém expe...
Jefferies: Masové rozšíření AI stále vzdálené, ale situace se bude v letošním a příštím roce měnit
09.04.2024 12:04
V roce 2023 se o umělé inteligenci (AI) jen hovořilo, letos bude imple...
Aerolinky budou v létě pod tlakem, poptávka patrně překročí úroveň před pandemií
09.04.2024 14:06
Světový sektor letecké dopravy se může letos v létě dostat pod tlak. O...
Ceny amerických akcií u pětinásobku jejich účetních hodnot. Rekord není daleko
09.04.2024 17:38
O poměrech cen k účetním hodnotám se na trhu moc nehovoří, výjimkou js...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y