Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová verze maďarských úspor: zrušení slibu nižší bankovní daně, vyšší zdanění finančních transakcí (+ dopady na Erste)

Nová verze maďarských úspor: zrušení slibu nižší bankovní daně, vyšší zdanění finančních transakcí (+ dopady na Erste)

17.10.2012 11:18, aktualizováno: 17.10. 15:24

Aktualizováno

Naděje na omezení mimořádného zdanění bank podnikajících v Maďarsku pohasla s dnešním prohlášením maďarského ministra hospodářství Györgyho Matolcsyho. Ten dnes představil balík sedmi úsporných opatření, které mají do rozpočtu přinést v příštím roce částku 367 miliard forintů. Mimo zrušení slibu snížit zdanění bank na polovinu, které se týká i rakouských Erste Bank a Raiffeisen, maďarská vláda rovněž počítá s vyšší sazbou daně z finančních transakcí a vyšším zdaněním převážně zahraničních utilit. 

Nová opatření reagují na požadavek EU, která Budapešti doporučila přijmout další kroky ke snížení rozpočtového deficitu. Maďarsko zavede i další fiskální opatření, a to právě s cílem zastavit řízení kvůli vysokým deficitům, které s Maďarskem vede Evropská komise. Pak by se mohla země ucházet také o celou částku pomoci z fondů soudržnosti.

Zpráva negativně doléhla jak na maďarský  forint, který oslabil až k 279,30 HUF/EUR při denním rozpětí 277,32 až 279,46 HUF/EUR, tak na dluhopisy maďarské vlády, jejichž výnosy u 3leté splatnosti rostly o 20 bazických bodů na 6,2 %. Forint následně ztráty mírně koriguje a dostává se zpět pod 279,00 HUF/EUR. Negativní reakce na sebe nenechala dlouho čekat ani v maďarském bankovním sektoru. Největší tamní věřitel OTP odpoledne ztrácí přes 8,5 procenta až na 4 014 HUF/akcii.

Kurz HUF/EUR - online

 
Maďarský ekonomický ministr uvedl, že daň z finančních transakcí, kterou chce země začít vybírat od příštího roku, bude činit proti původně plánovaným 0,1 % dvojnásobných 0,2 %. Odmítl zároveň původní příslib maďarské vlády, která ve svém návrhu rozpočtu pro rok 2013 počítala pro příští rok s redukcí zvláštní bankovní daně na polovičních 60 miliard forintů. Kabinet letos v červnu uvedl, že nepočítá se zrušením zvláštní bankovní daně dříve, než v roce 2014, čímž ochladil optimismus po předchozím vyjádření vyznívajícím pro banky příznivěji. Premiér Viktor Orbán dříve naznačil, že v úvahu by mohlo přicházet zrušení bankovní daně a její nahrazení daní z finančních transakcí. 

"Zprávu vnímáme mírně NEGATIVNĚ pro Erste Bank. Náklady na bankovní daň v Maďarsku by se v případě Erste měly letos pohybovat okolo nuly, jelikož náklady na směnu FX hypoték v Maďarsku budou odečteny od bankovní daně. V příštím roce již k odečtení nedojde a náklady na bankovní daň pro Erste odhadujeme na zhruba na 45 mil. EUR před zdaněním," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Tomčány. "Co se týká daně z finančních transakcí, domníváme, se že tuto daň bude možné snadněji převést na zákazníky, než je tomu u bankovní daně. Na rozdíl od bankovní daně, transakční daň přímo neovlivní účetní zisk banky, ale částečně nepřímo prostřednictvím nižší aktivity klientů. I když přímý dopad nově představeného balíků úsporných opatření výrazně neovlivní hospodaření banky, nepředvídatelnost kroků maďarské vlády výrazně narušuje finanční plánování banky na tamním trhu a může dále omezit úvěrovou aktivitu banky v Maďarsku, v krajním případě se může rozhodnout úplně opustit trh, jak to udělala banka na Ukrajině," soudí analytik. 

„Pokud budeme takto pokračovat, za dalších deset let už nebude žádný ekonomický růst. Bankovní daň je špatnou zprávou, ale skutečný problém trhu je nízká likvidita…,“ komentoval nejmenovaný trader v Budapešti pro agenturu Reuters. Paralelně s pokračujícím zvláštním zdaněním bank by tedy mělo na finanční sektor příštím roce dolehnout zavedení nového zdanění finančních transakcí, od níž mají být osvobozeny pouze transakce, které provádí centrální banka a ministerstvo financí. Původně si od zavedení zdanění fin. transakcí vláda slibovala v roce 2013 výnos 283 mld. HUF.
 
Dodatečná opatření jdou nad rámec podobných kroků oznámených 5. října. Podle nich se měla bilance rozpočtu příští rok vylepšit o zhruba 397 miliard forintů.

Banky se vytrvale snažily skrze lobby donutit maďarskou vládu, aby respektovala prosincovou dohodu omezující zvláštní zdanění bankovního sektoru na 60 miliard forintů. Zástupce bankovní asociace Levente Kovacs dříve pohrozil, že pokud opravdu dojde k zavedení nové transakční daně, aniž by byla zrušena zvláštní bankovní daň, znamenalo by to „anulaci“ prosincové dohody vlády a bank o společném řešení problému cizoměnových hypoték zvýhodněním předčasného splacení cizoměnových hypoték. Dnesní zpráva o zrušení slibu snížení bankovní daně a navíc navýšení daně z fin. transakcí může dolehnout negativně na v Maďarsku operující Erste a Raiffeisen.

Maltocsy oznámil, že vládní prognóza růstu HDP země pro příští rok byla snížena na 0,9 procenta z 1 %. Maďarsko dále v rámci úsporných opatření zavede zvláštní daň pro veřejné utility, které poskytují převážně zahraniční společnosti, a která by měla vynést zhruba 30 mld. HUF. Na řadu přijdou podle Maltocsyho další opatření, která mají umožnit naplnit rozpočtové cíle a udržet výši deficitu pod 3 % ročního HDP, což je hranice pro země eurozóny. Evropská unie přitom očekává, že výše rozpočtového schodku by mohla v příštím roce dosáhnout 3,9 %.

(Zdroj: Bloombeg, Reuters, čtk)


Čtěte více:

Byla radost bank operujících v Maďarsku předčasná? Vláda s rušením bankovní daně zatím nepočítá. MMF ale vychází vstříc
21.06.2012 13:45
Před týdnem svitla naděje na zrušení mimořádného zdanění bank podnikaj...
Transakční daň se centrální banky nedotkne, ustupuje maďarská vláda nátlaku MMF a posílá forint na 2týdenní vrchol
05.10.2012 10:49
I přes přiznání výraznějšího zpomalení ekonomiky a zhoršení vize hospo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.