Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kartářky vs. poradci  - 1:1

Kartářky vs. poradci - 1:1

24.10.2012 17:28
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Sejdou se takhle dvě kamarádky středního věku na kávu a přátelský „pokec“. Neviděly se relativně dlouhou dobu, a proto rozhodně netrpí nedostatkem témat ke konverzaci – děti (v pubertě), manžel (zlobí, jako všichni), práce (děsná otrava), příbuzní (lepší nemluvit), staří kamarádi ze školy („ta šprtka Marie už je podruhé rozvedená“). Po jisté době se však jedna ke druhé nakloní a vypálí nečekanou bombu – „Včera jsem byla u kartářky“. 

A: „No nekecej, a kvůli čemu jsi tam byla?“ 

B: „Víš, mám nějaké problémy – vůbec nevím, jak dál. V práci se mi moc nedaří, ve vztahu to není žádná sláva, děti už mě skoro nepotřebují. Ta ženská má skvělé reference, pár mých kamarádek už u ní bylo a vždycky odcházely ohromně spokojené.“ 

A: „A jak to probíhalo, povídej! A nenech se pobízet, jsem děsně zvědavá“. 

B: „Přišla jsem tam, takový malý, ale ohromně útulný byt to byl. Paní byla strašně milá a hned jsem k ní pojala důvěru. Dlouho mě zpovídala – jak žiju, jaké mám vztahy, co mě trápí, z jaké rodiny pocházím…prostě všechno. Nakonec se mě zeptala, na jakou otázku od ní očekávám odpověď. Kamarádky mě na to připravily a tak už jsem věděla, co říct – zajímalo mě, co bude v budoucnosti a jestli se mé problémy nějak vyřeší“. 

A: „A? Co Ti řekla?“ 

B: „Chvíli koukala do nějaké skleněné koule a pak jsem si tahala z balíčku takových těch ohromně barevných karet s ezoterickými motivy. Paní je zamíchala, nějak divně je tam rozložila po stole a zase do toho chvíli koukala. Nakonec to z ní vypadlo – situace je prý v mém případě hodně nejasná, ale určité signály zlepšení tam jsou. Do šesti měsíců se prý dozvím zprávu, která hodně výrazně ovlivní můj život. Ohledně manžela prý karty tvrdí, že na vztahu musíme zapracovat a pokud jde o děti, tak tam je to jasné – tam to prý vyřeší čas“. 

A: „Hm, to je dobrý. A kolik to stálo?“ 

B: „Pakatel – 3,000 korun za půl hodiny. Podle mě to byly skvěle investované peníze – ohromně se mi ulevilo a teď přesně vím, co mám dělat“.
Na tomto místě bychom teoreticky mohli skončit, ale pojďme si obě kamarádky poslechnout až do konce. 

A: „Hele dobrý, ale já jsem tuhle byla u svého finančního poradce, to byla taky pecka“! 

B: „Jo, to mi pověz – co asi může být na takovým setkání zajímavýho? A vůbec, proč jsi tam vlastně byla“? 

A: „Mám nějaké problémy s penězi. Z výplaty mi skoro nic nezbyde, peníze se hned rozkutálí, moje investice nic nevydělávají a tak vůbec. Potřebovala jsem od něj radu, jak na to a hlavně, aby mi řekl, co se bude ohledně mých peněz v budoucnu dít“. 

B: „A Jak to dopadlo, pomohl Ti“? 

A: „Věro, to byla špička! Má obrovskou, moderně zařízenou kancelář – navíc měl úžasný parfém a skvělé vystupování, hned jsem k němu pojala důvěru. Dlouho mě zpovídal – jaké mám příjmy, jaké výdaje, kolik uspořím, kam investuji a tak. Pak jsem mu ukázala výpis svého portfolia a on se malinko zamračil. Začal mlátit čísla do nějakého jeho systému – Blumberk nebo Rojrts je to jmenovalo, já už pořádně nevím. Maloval tam nějaké čáry, vyplivlo mu to další výpisy… už jsem se v tom přestala orientovat. Nakonec ale to dobře dopadlo – říkal, že situace na světových trzích je sice ohromně nepřehledná, ale že vidí známky zlepšení. Maximálně do půl roku se prý objeví informace, které budou mít na mé investice zásadně blahodárný vliv. A pokud jde o moje domácí cash-flow, prý bych si měla změnit priority a začít víc šetřit a míň utrácet. Byla jsem z toho úplně v rauši, takhle jasně mi to ještě nikdo neřekl“. 

B: „Hm, mě ta kartářka stála tři tisíce… na kolik přišel tenhle týpek“? 

A: „Představ si – vůbec nic. Byla to prý vstupní konzultace, a ta je zadarmo. Stačí prý, když si podle jeho doporučení přeskupím portfolio, zrušíme nějaká pojištění a doplníme tam pár jiných a koupíme si nějaké podílové listy a akcie. Pak prý budeme srovnaní“.

Kdo pozná rozdíl, má u mě pivo.

P.S.: Všechny postavy jsou fiktivní a při jejich popisu byla použita nadsázka.

Poznámka na konec: Cílem tohoto textu není dehonestovat ani kartářky, ani finanční poradce/makléře/bankéře/ekonomy/stratégy. Jeho cílem je ukázat, že jakákoliv profese, od níž veřejnost očekává prediktivní schopnost u inherentně nepredikovatelných jevů, má své limity a její výstupy je třeba vždy hodnotit velmi kriticky. Čím dříve si to lidé uvědomí, tím lépe pro všechny. Žádného makléře či bankéře totiž nic nepotěší více, než setkání s klientem, který ví, kde jsou limity a možnosti jeho profese.

Hezký zbytek týdne.

Petr Žabža (zabza@patria.cz)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m