Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jelínek (NWR) na Patria.cz: Ocel zůstává nenahraditelná a uhlí také. Stále chceme vyplácet 50 % zisku na dividendách

Jelínek (NWR) na Patria.cz: Ocel zůstává nenahraditelná a uhlí také. Stále chceme vyplácet 50 % zisku na dividendách

14.11.2012 18:01, aktualizováno: 14.11. 18:07

Aktualizováno

„Ocelářská produkce v našem regionu zůstane, dokud zde bude poptávka po oceli. Když se podíváte na automobilky v regionu, jako je Škoda, Hyundai, Kia, všichni investují a navyšují produkci, na rozdíl od zbytku Evropy,“ uvedl Marek Jelínek, finanční ředitel NWR, v dnešním online rozhovoru na Patria.cz. V rozhovoru dále zazněly například podrobnosti ohledně potenciální výše budoucí dividendy či faktory, které by měly být klíčové pro dlouhodobý vývoj akcií NWR.

„Ocel zůstává nenahraditelnou komoditou a koksovatelné uhlí nenahraditelné k jeho výrobě. Zároveň si myslíme, že jsme ve správné části Evropy,“ uvedl v rozhovoru na Patria.cz Marek Jelínek. Těžební společnost NWR dnes před otevřením trhu připravila investorům pozitivní překvapení v podobě výsledků hospodaření za třetí kvartál. Všechna hlavní čísla skončila nad očekáváním trhu. Na úrovni čistého zisku byl rozdíl nejmarkantnější, když trh očekával ztrátu přesahující 4 miliony eur, ale firma vykázala čistý zisk přes 12,8 milionu eur.

 

Pozitivní výsledek hospodaření ve třetím kvartále u investorů obnovil naděje na obdržení pololetní dividendy od NWR i za druhou polovinu letošního roku. „Vidíme prvních devět měsíců (letošního roku) jako dobrý výsledek v těžkém prostředí. Co se týče dividendy, naše politika je vyplácet 50 procent čistého zisku a na této politice se nic nemění. Podmínkou samozřejmě zůstává dosažení zisku,“ odpověděl finanční ředitel NWR na jeden z dotazů ohledně dividendy. Na jiném místě dodal, že firma v současné chvíli nezvažuje zpětný odkup svých akcii.

Dominový efekt oslabení produkce ocelářů

Nejeden dotaz v online rozhovoru směřoval také na zhoršující se kondici českých ocelářů, kteří kupují většinu produkce NWR. Majitel Vítkovice Holding Jan Světlík totiž v pondělí otevřeně přiznal, že ocelárny v ČR začínají pociťovat vysoké ceny elektřiny, která je pro ně klíčovým vstupem. Část firem proto podle Světlíka začíná reálně uvažovat kvůli výrobním nákladům o odchodu z ČR. „Evraz už svůj provoz uzavřel, ArcelorMittal Ostrava bude následovat,“ uvedl Světlík tento týden v rozhovoru pro LN. ArcelorMittal Ostrava přitom od NWR nakupuje 34 procent všeho koksovatelného uhlí a zodpovídá za 7 procent celoročního odbytu termálního uhlí.

"Oslabení produkce v ocelářském průmyslu vyvolává dominový efekt na dodavatele surovin, včetně koksovatelného uhlí. Takto oslabené tržní podmínky se odrazily na našich cenách pro závěrečné čtvrtletí roku 2012," uvedl dnes po kvartálních výsledcích Marek Jelínek v narážce na dříve oznámený 20% mezikvartální pokles smluvních cen koksovatelného uhlí ve 4Q a 8% snížení u cen koksu. Jelínek přitom očekává, že situace v Evropě zůstane volatilní i v příštím roce, a tak management NWR připravuje soubor dalších opatření k posílení efektivnosti svých provozů.

Další vývoj cen uhlí v blízké budoucnosti stále zahaluje nemalá míra nejistoty. „Rád bych doufal, že nepříznivé období bude brzy za námi, ale ne všechny faktory jsme schopni ovlivnit,“ řekl otevřeně finanční ředitel NWR v dnešním rozhovoru. Důležité je podle jeho slov, aby region byl i nadále atraktivní, pro koncové zákazníky uhelných produktů NWR. „Oceláři v regionu jsou, protože jde o region se světově nejvyšší produkci automobilů na hlavu. Dlouhodobě - rostoucí kupní sila obyvatelstva v CEE je rovněž pozitivní faktor,“ dodal.

NWR dnes spolu s výsledky potvrdila také svůj cíl dosáhnout za rok 2012 externích prodejů černého uhlí v objemu 10,2 až 10,3 milionu tun a prodejů koksu na úrovni 600.000 tun. Firma nadále předpokládá, že letošní externí prodeje budou rovnoměrně rozloženy mezi koksovatelné a energetické uhlí. „Marže, kterou jsme schopni získat prodejem koksovatelného uhlí, je mnohem vyšší, než marže na energetickém uhlí. Téměř by se dalo říci, že energetické uhlí je vedlejší produkt výroby koksovatelného uhlí a těžba energetického uhlí pomáhá pokrýt fixní náklady. Naším cílem je do budoucna zvyšovat prodej koksovatelného uhlí,“ řekl následně Jelínek v rozhovoru na dotaz ohledně výhledu prodejního mixu NWR.

Co hýbe akciemi NWR? 

Akcie NWR ještě včera před zveřejněním výsledků za negativního sentimentu vůči evropské energetice propadly na nejnižší úrovně od dubna 2009. Dnes ale v reakci na ráno zveřejněné výsledky vyskočily v úvodu pražské seance až o 7,5 procenta na 83 . V průběhu dne potom zisky mírně korigovaly a uzavřely +3,6 % na 80korunové hladině.

Prostor pro další růst titulu nicméně podle Marka Jelínka nadále zůstává. „V mých očích je hodnota NWR funkcí budoucích cen uhlí. Koksovatelné uhlí je dnes nenahraditelná surovina s omezenou dostupností, jejíž cena poroste,“ řekl na Patria.cz finanční ředitel NWR.

Další růst cen akcií by přitom samozřejmě byl pozitivní zprávou i pro něho samotného. „Součástí naší politiky odměňování je velká zainteresovanost managementu formou akcií a akciových opcí. Těch mám poměrně hodně,“ uvedl Marek Jelínek.

Kompletní přepis online rozhovoru s Markem Jelínkem dotýkající se i projektu Debiensko či prodeje elektrárny Dětmarovice naleznete ZDE


Čtěte více:

České ocelárny kvůli drahé elektřině zavřou, varuje šéf Vítkovic Světlík (+komentář k NWR)
12.11.2012 14:58
Podniky začínají pociťovat vysoké ceny elektřiny a část z nich, včetně...
NWR (až +7,5 %) ve 3Q s nemalým ziskem, místo očekávané ztráty. Potvrzuje výhled a chystá změny
14.11.2012 8:19
Těžební společnost NWR dnes ráno pozitivně překvapila výsledky za třet...
NWR - Komentář k výsledkům za 3Q12: Lepší kontrola nákladů oddálila čistou ztrátu
14.11.2012 10:59
Společnost NWR (81,9 CZK, 6,10%) zveřejnila své výsledky za 3Q12 dnes ...
T. Sýkora - Překvapivý zisk NWR v 3Q jistě potěšil, dividendu za druhé pololetí ale zřejmě nepřinese (video)
14.11.2012 13:32
Společnost NWR dnes ráno zveřejnila výsledky za 3. čtvrtletí tohoto ro...

Váš názor
  • opravdu nenahraditelné ?
    14.11.2012 18:37

    sorry pane Jelínek, ale již nežijeme v době železné, nýbrž v době plastové...
    Karl von Bahnhof
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.