Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínský jüan nahrazuje japonský jen na pozici klíčové měny Asie

Čínský jüan nahrazuje japonský jen na pozici klíčové měny Asie

28.12.2012 18:42
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Asijské centrální banky přestávají střežit kurz svých měn vůči oslabování japonského jenu, jelikož věří, že zrychlení hospodářského růstu v Číně vykompenzuje možný negativní efekt vyššího kurzu na exportéry. Ústup obav z umělého oslabování japonské měny signalizuje pokles jejího významu v měnové architektuře Asie.

Jihokorejský won letos vůči jenu posílil 21 %, tchajwanský dolar o 16 % a čínský jüan o13 %. Měny nejvýznamnějších asijských ekonomik více sledovaly vývoj jüanu než jenu. To je známkou rostoucí váhy Číny v regionu. Její ekonomika v roce 2010 předstihla japonskou na pozici druhého největšího hospodářského celku na světě a po zpomalení růstu v posledních sedmi kvartálech začíná opět nabírat obrátky.

Zatímco Čínu, největšího obchodního partnera Jižní Koreje i Tchajwanu, čeká v příštím roce růst HDP poblíž 8 %, Japonsko letos na dva kvartály zabředlo do páté recese za posledních 15 let a vyhlídky do budoucna optimističtěji nevypadají.

Podle dosavadních prohlášení budou centrální banky v regionu k intervencím na měnovém trhu přistupovat obezřetně. V Jižní Koreji zásahů nebude třeba, jelikož kurz je víc než domácím vývojem ovlivňován vnějšími trendy, sdělil agentuře Bloomberg poradce nově zvolené prezidentky Park Geun Hye. Guvernér tchajwanské centrální banky před několika dny vydal prohlášení, podle něhož je úkolem banky držet kurz na relativně stabilní úrovni a intervenovat v případě abnormálních výkyvů. Stejná slova pronesl v září, kdy byl tchajwanský dolar vůči jenu o12 % levnější. Podle guvernéra thajské centrální banky se bude baht pohybovat v souladu s vývojem na trhu, který se musí vyrovnat se zvýšeným přílivem zahraničního kapitálu.

Oživení růstu v Číně, jejíž průmyslová výroba v listopadu poprvé po roce expandovala, se pozitivně odráží i u jejích obchodních partnerů. Na Tchaj-wanu se výstup průmyslu dostal na nejvyšší úroveň za devět měsíců, zatímco jihokorejský vývoz v listopadu expandoval druhý měsíc v řadě. Podle mediánu 50 předpovědí, sebraných agenturou Bloomberg, poroste region východní Asie v příštím roce tempem 6,7 %, zatímco u Japonska se čeká 0,65 %.

Japonský jen oslabil na rekordní úrovně vůči asijským měnám i americkému dolaru po zvolení předáka liberálně demokratické strany Šinza Abeho premiérem. Abe slíbil agresivní expanzi měnové politiky a masivní pumpování peněz do ekonomiky. Během posledních několika seancí jen prakticky neustále oslabuje a vůči všem měnám se dostává na několikaletá minima. Dolar dnes vůči jenu vystoupil až na 86,5 JPY. Nyní dochází k mírné korekci na 86,2 JPY.

Zemi trápí špatná výkonnost exportérů. Kumulativní schodek japonského zahraničního obchodu za 11 měsíců letošního roku dosáhl 73 mld. USD, což víc než dvojnásobně převyšuje rekordní deficit z roku 1980.

„S oživením růstu čínské ekonomiky by měl také rychleji posilovat jüan,“ tvrdí Vincent Wu z tchajwanského fondu Fuh-Hwa. Silnější čínská měna by podle něj měla asijským centrálním bankám poskytnout víc prostoru pro to, aby nechaly své měny posílit vůči jenu.

(Zdroje: Bloobmerg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data