Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
UniCredit: Věřte bankám střední a východní Evropy. Jejich potenciál neutrpěl a povede se jim lépe než Západu

UniCredit: Věřte bankám střední a východní Evropy. Jejich potenciál neutrpěl a povede se jim lépe než Západu

15.01.2013 12:29, aktualizováno: 15.1. 14:53

Aktualizováno

Banky regionu CEE, kam spadá i Česká republika, v příštích letech svým výkonem překonají západoevropské konkurenty a nabídnou atraktivnější a více udržitelnou ziskovost, vyplývá ze studie italské bankovní skupiny UniCredit. Není přitom sama, která si potenciál regionu uvědomuje. Expozice zahraničních bankovních skupin v zemích střední a východní Evropy v posledních letech rostly. Skupina UniCredit sice varuje před možnými úskalími v podobě kvality zdejších aktiv, sama však žádné odpisy goodwillu ze zdejších aktivit nečeká.

„S průměrnou návratností kapitulu (ROE), jež se pro roky 2012-2015 očekává v průměru na úrovni 10,9 procenta, budou banky v regionu CEE vykazovat atraktivní a dlouhodobě udržitelnější ziskovost než západní Evropa,“ vyplývá z dnes publikované analýzy banky UniCredit. Studie se dotýká celkem sedmnáctky zemí včetně České republiky, a ukazuje, že ačkoliv i výnosy bank v tomto regionu slábnou, stále zůstávají dvojnásobné ve srovnání se západní Evropou.

„V porovnání s rozvinutějšími zeměmi zůstal dlouhodobý růstový potenciál ekonomik střední a východní Evropy nedotčen,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci ve Vídni Gianni Franco Papa, ředitel divize CEE skupiny UniCredit. Novináře dále ujistil, že na rozdíl od konkurenční Erste Bank (672 CZK, 0,15%), která dnes oznámila revizi účetních položek spojených se svými východoevropskými expozicemi, UniCredit nyní žádné odpisy goodwillu z regionu střední a východní Evropy neočekává.

Zajímavých příležitostí i rizik regionu CEE si jsou vědomy také další banky mimo skupiny UniCredit. Z celého bankovního systému střední a východní Evropy, Ruska a Kazachstánu, vlastnily mezinárodní bankovní skupiny k polovině loňského roku 43 procent celkových aktiv. Vzdálenost od polovičního podílu se ale podle dat UniCreditu zvýšila proti konci roku 2010, kdy byl podíl zahraničních hráčů 46%. Po geografickém zúžení na nám bližší regionu je situace ještě markantnější. „Bez započtení Ruska a Kazachstánu připadají do vlastnictví cizích skupin bezmála dvě třetiny celkových aktiv. Zahraniční aktéři zaznamenali v celkových aktivech svých skupin nárůst aktiv v zemích střední a východní Evropy, jejich podíl za uplynulé čtyři roky vzrostl z 12,8 procenta na 13,5 procenta,“ dodává dnes publikovaná studie.

„Proces odchodu západoevropských bankovních skupin z východní Evropy bude nabírat na síle,“ upozornil dnes ve Vídni Šéf Raiffeisen Herbert Stepic. Banka, v jejímž čele stojí, ale podle něho neplánuje opustit žádný z trhů, kde nyní působí. Stepic dále dodal, že Raiffeisen také v letošním roce nepočítá s žádnými odpisy goodwillu.

Kterým bankám v regionu CEE se povede nejlíp

Za zvláště atraktivní Gianni Papa na dnešní tiskové konferenci označil srovnání vyhlídek ekonomik některých zemí regionu CEE se západem Evropy. Příkladem jsou podle něho růstové vyhlídky zemí bývalého Sovětského svazu a Turecka, kde podle aktuální prognózy Mezinárodního měnového fondu průměrný ekonomický růst v letech 2013 až 2017 dosáhnout 4,4 procenta, proti odhadovanému průměru 2,6 procenta v zemích uprostřed Evropy (Polsko, Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko) a pouze 1,2% očekávanému tempu růstu ekonomik zemí eurozóny. Katalyzátory dalšího pozitivního vývoje mají podle UniCreditu tkvět v konkurenceschopnosti, flexibilitě pracovní síly a nízkých mzdových nákladech v těchto zemích. Již krátkodobý výhled potom podle analytiků nabízí pozitivní stimul vyvolaný nízkými úrokovými sazbami a nízkou mírou inflace, stejně jako snížením stavu zásob a zesílením zahraniční poptávky.

Při hodnocení konkrétních bank v regionu CEE UniCredit radí soustředit se na řízení rizik a nákladů jednotlivých bankovních domů, které budou hlavními determinanty jejich úspěšnosti v dalších letech. Banky v regionu ale rozhodně nelze házet do jednoho pytle. „Turecko a Rusko zbytek trhu překonává, zatímco ziskovost bank na Balkáně a na Ukrajině zůstává utlumená,“ píše se v dnešní zprávě banky UniCredit. Za hlavní zdroj rizika minimálně do konce příštího roku studie označuje kvalitu aktiv bank v regionu CEE. 

Italská bankovní skupina UniCredit hodlá podle ředitele divize CEE i po vypracování této studie dále rozvíjet své působení na Ukrajině. Gianni Papa se ale nechal slyšet, že by to mělo být cestou „normálního růstu“, nikoliv dalších akvizic.

Bankovní sektor střední a východní Evropy nepřestává od vyvrcholení globální finanční krize v roce 2008 zvyšovat objem poskytovaných úvěrů a aktiv. Celková aktiva bank v regionu rostla dokonce nepřetržitě, za 5 let od září roku 2008 do září 2012 vzrostla o 7,3 procenta na 2,9 bilionu eur. Tempo tohoto růstu se proti době před krizí ovšem zpomalilo. "Pomalejší růst aktiv probíhá na pozadí obezřetnějšího přístupu, zhoršování kvality aktiv a omezených investičních příležitostí," dodal ředitel úseku strategického plánování skupiny UniCredit pro střední a východní Evropu Aurelio Maccario.

Navzdory slabé poptávce ukazují také nejnovější údaje, že v řadě zemí střední a východní Evropy objem poskytnutých úvěrů v roce 2012 rostl, byť je tento růst v rámci regionu nerovnoměrný. Včerejší data za české banky ukázala, že tempo růstu objemu poskytnutých úvěrů dále klesá a během listopadu se snížilo na 2,2 procenta z říjnových 2,8 procenta. „V této oblasti vedou Rusko s Tureckem a obě země zaznamenávají nejen největší přírůstky úvěrů poskytnutých klientům, ale i vysoce příznivý poměr úvěrů ke vkladům,“ píše se v dnešní zprávě banky UniCredit s tím, že pokud jde o úrokové sazby, vracejí se již centrální banky regionu CEE k „volnějšímu režimu“. 

Další plány v ČR

UniCredit provozuje nejrozsáhlejší mezinárodní bankovní síť v regionu střední a východní Evropy, čítající více než 3 700 poboček. Tato italská bankovní skupina v listopadu spolu s překvapivým ziskem za třetí kvartál oznámila také nové plány ohledně budoucnosti svých regionálních divizí. Česká UniCredit Bank, která patří mezi velké tuzemské banky, se kvůli úsporám spojí se slovenskou sestrou. Zatímco nyní UniCredit Bank na Slovensku působí jako samostatná banka s centrálou v Bratislavě, do konce tohoto roku se spojí s českou UniCredit Bank. Skupina si od této konsolidace slibuje úsporu nákladů. Synergie by se podle listopadového prohlášení UniCreditu měly projevit již v roce 2014.

"Region střední a východní Evropy je na základě naší strategie do roku 2015 klíčový. Česká republika je jedna ze zemí, kde budeme expandovat a chceme posílit svoji pozici. Například rozšíříme pobočkovou síť až na 180 poboček příští rok," uvedl již loni v květnu Federico Ghizzoni generální ředitel UniCredit. Ke konci loňského roku 2011 přitom měla UniCredit Bank v ČR jen 116 poboček.

Před více než rokem ale tato italská bankovní skupina oznámila, že v rámci partnerství přesune své aktivity v oblasti obchodování s akciemi na investiční banku Kepler Capital Markets. Tehdy se jednalo pouze o západní Evropu, ale v polovině loňského roku UniCredit se přidal i odsun z akciového byznysu v našem regionu. Na samém začátku června banka uvedla, že v Londýně i New Yorku ukončuje své pobočky zajišťující obchodování s akciemi v regionu CEE, a zavřela i stejný provoz v Rusku. Práci necelé stovky propuštěných zaměstnanců převzala partnerská společnost Kepler Capital Markets a ústředím nově konsolidovaných akciových aktivit se stala Varšava.

(Zdroj: UniCredit, Bloomberg, Kepler, Erste Bank, Raiffeisen)


Čtěte více:

ING propouští tradery v regionu, včetně Prahy. „Lepší než na západě,“ kontruje UniCredit, ale také ruší vlastní trading
01.10.2012 18:33
„Zavíráme akciové divize na rychle rostoucích trzích Evropy a v Rusku,...
UniCredit (+3%) překvapuje výší kvartálního zisku, chystá československou divizi
13.11.2012 14:47
Italská bankovní skupina UniCredit vykázala ve třetím kvartále zisk 33...
Banky dále zmírňují tempo růstu objemu úvěrů, sazby ale také
14.01.2013 12:56
Tempo růstu objemu poskytnutých úvěrů dále klesá a během listopadu se ...
Erste čeká loňský zisk 450 mil. eur, výplatu dividendy a lepší kapitálovou vybavenost. Revidovala goodwill
15.01.2013 10:43
Bankovní skupina Erste Group oznámila revizi goodwill a dopad ukončení...
Erste revidovala goodwill, čeká výplatu dividendy (komentář)
15.01.2013 11:41
Bankovní skupina Erste Group dnes oznámila revizi goodwill, v důsledku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data