Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazprom prohrává v boji o monopol na vývoz LNG. Putin je pro zvážení liberalizace

Gazprom prohrává v boji o monopol na vývoz LNG. Putin je pro zvážení liberalizace

14.02.2013 18:07
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský plynárenský gigant Gazprom je o krok blíž ke ztrátě hýčkané pozice monopolního vývozce ruského plynu, alespoň v segmentu jeho zkapalněných dodávek (LNG). Nad zájmy kdysi všemocné korporace začíná podle všeho vítězit racionální hospodářská politika. Konkurenční ruští těžaři mají naplánovánu řadu vlastních projektů vývozu plynu s pomocí LNG tankerů, které budou pravděpodobně moci realizovat rychleji a efektivněji než státem kontrolovaný moloch. V případě dalšího váhání Rusku hrozí, že lukrativní trh obsadí jiní hráči, zejména Spojené státy.

Kritický průlom přišel na včerejším zasedání prezidentské komise pro palivoenergetický komplex, na němž prezident Vladimir Putin konstatoval „nutnost promyslet možnou postoupnou liberalizaci exportu LNG.“

„Pokud nebudeme provádět aktivní politiku, riskujeme prakticky kompletní ztrátu tohoto trhu ve prospěch našich konkurentů,“ prohlásil prezident s tím, že současný podíl Ruska na trhu s dodávkami LNG činí pouhá 3,6 %. Ve prospěch liberalizace se vyslovil i vlivný šéf ropné společnosti Rosněfť a tajemník prezidentské komise Igor Sečin, který tak změnil původní postoj a přidal se k lobby nezávislých těžařů plynu, v jejichž čele stojí společnost Novatek.

Podle Sečina je třeba umožnit těžařům vyvážet zkapalněný zemní plyn z nalezišť částečně nebo plně se nacházejících v ruských teritoriálních vodách, na kontinentálním šelfu a na poloostrovech Jamal a Gydan. Stát by měl dále exportérům poskytnout daňové a celní úlevy. O několik hodin později ohlásila Rosněfť spolu s americkým koncernem Exxon Mobil projekt výstavby LNG terminálu na Dálném východě.

Zájem Rosněfti na prolomení monopolu souvisí s její orientací na nová perspektivní naleziště v arktickém šelfu, kde už získala 31 licencí a počítá s 12 dalšími. Očekává se, že ložiska budou bohatá především na plyn. Hlavním partnerem při dobývání surovin v nehostinné pustině za polárním kruhem bude právě Exxon. Rosněfti se vyplatí surovinu na místě zkapalnit a vyvézt, spíš než dodávat na regulovaný domácí trh s nízkými cenami.

Novatek na podzim ministerstvo energetiky oficiálně požádal o možnost vyvážet LNG dobývaný na poloostrově Jamal, přičemž do zahraničí by mělo směřovat 50 % produkce. První kroky k průniku na evropský trh učinil Novatek už loni, když podepsal smlouvu o dodávkách s německou energetikou Energie Baden-Württemberg (EnBW). Hodnota kontraktu s platností deset let se blíží 6 mld. EUR. Exportní monopol Gazpromu Novatek obejde tím, že surovinu do Německa fyzicky dodá státní moloch a pak ji s Novatekem smění v rámci swapových operací.

Další uvažovanou variantou spolupráce nezávislých producentů s Gazpromem jsou smlouvy o zprostředkovaném exportu. Jednu takovou Novatek s monopolistou uzavřel před dvěma lety. V jejím rámci se Gazprom zavázal svým jménem a za provizi vyvážet LNG produkovaný Novatekem na poloostrově Jamal. Jenže bankám, které mají projekt úvěrovat, se takové schéma nelíbí, jelikož při něm bude docházet ke střetu zájmů. Gazprom se prý bude v první řadě starat o své kontrakty a k tlačení odbytu cizího plynu nebude mít velkou motivaci.

Řady protivníků monopolu Gazpromu, zakotveném v zákoně z roku 2006, se v posledních měsících povážlivě rozšířily. Za zrušení privilegia se vyslovili šéf ropné společnosti Zaruběžněfť Sergej Kudrjašov nebo například ministerstva energetiky, ekonomiky, přírodních zdrojů a Federální antimonopolní úřad. Premiér Dmitrij Medveděv, který o možnosti změny pravidel ve vývozu plynu hovořil na ekonomickém fóru v Davosu, byl spíše opatrnější.

Gazprom své výsady brání zuby nehty a jakoukoli liberalizaci odmítá. Společnost se včera k výsledku zasedání odmítla vyjádřit. Výmluvné bylo, že její výkonný ředitel Alexej Miller, který je formálně členem palivoenergetické komise, na zasedání nebyl přítomen.

Liberalizovaný zkapalněný plyn by mohl zamířit na evropský trh. Francouzský koncern Total, který na Jamale těží s Novatekem, vede jednání s pěti evropskými odběrateli, včetně španělských a francouzských. Kontrakty prý mohou být podepsány už letos, hned po schválení investičního projektu na výstavbu LNG terminálu.

Ruští pozorovatelé upozorňují, že nezávislí těžaři ještě zdaleka nemají vyhráno. Putin pouze prohlásil, že o liberalizaci je třeba uvažovat, ale žádné konkrétní rozhodnutí na zasedání nepadlo, i když varianty demonopolizace již v podkladech připraveny byly.

(Zdroje: Kommersant, Moscow Times, RIA Novosti)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m