Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Australské uhlí prodáno Japoncům za čtyřleté minimum. Blíží se obrat?

Australské uhlí prodáno Japoncům za čtyřleté minimum. Blíží se obrat?

26.04.2013 12:41
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Těžařský gigant Xstrata vyjednal s japonskými elektrárnami roční kontrakt na dodávky energetického uhlí za 95 USD za tunu. Jelikož se jedná o nejnižší cenu od roku 2009, množí se prognózy, že australské doly sáhnou k omezení produkční kapacity, aby tak zastavily setrvalý pád kotací uhlí na světových trzích.

Dohoda Xstraty s elektrárnami znamená meziroční pokles ceny uhlí o 17 %. S tezí o omezování těžby po uzavření kontraktu přišli analytici malajské CIMB Group Holdings a švýcarské UBS. Spotové ceny australského uhlí minulý týden klesly pod 86 USD za tunu, na nejnižší úroveň od listopadu.

Situace na trhu je pro australské těžaře špatná na straně nabídky i poptávky. Se zpomalováním čínské ekonomiky klesají její importní potřeby, navíc roste výstup dolů v Indonésii. Xstrata i konkurenční Rio Tinto musí kvůli snižování nákladů přistupovat k propuštění. Americký gigant Peabody převzal přímou kontrolu nad svými dosud pronajímanými australskými aktivy, aby tak omezil ztráty.

Podle propočtů CIMB se při ceně 95 USD za tunu ocitne v červených číslech 5 milionů tun australské produkce. Kontrakt s elektrárnami prý krátkodobě podpoří spotový trh, který tak získá úroveň opory. Do konce roku by spotová cena mohla vyrůst na 100 USD za tunu. Tuzemský těžař NWR odhaduje, že energetické uhlí bude ve 2Q13 v průměru prodávat za 60 EUR (78 USD) za tunu.

Analytici Goldman Sachs ve zprávě z poloviny dubna odhadli finanční situaci australských těžařů podobně jako kolegové z CIMB. Aby se uhlí vyplatilo vytěžit, naložit na lodě a vyvézt, musí stát alespoň 90 USD za tunu. Inflace a posilující australská měna prý tamní doly posunuly k horní polovině nákladové křivky, uvádí se ve zprávě Goldman Sachs.

„Těžařský sektor v posledních letech zažil výrazný růst nákladů, což stále pokračuje. Od roku 2008 se nám personální náklady v Austrálii víc než zdvojnásobily, zatímco produkce vzrostla jen o 10 %,“ prohlásil výkonný ředitel Rio Tinto Sam Walsh na nedávné valné hromadě akcionářů v Londýně.

Navzdory poklesu cen by Austrálie podle odhadu místních úřadů měla letos zvýšit vývoz energetického uhlí na 189 mil. tun, oproti 171 mil. tunám v loňském roce. Největším odběratelem bylo loni se 75 mil. tun Japonsko. Právě kontrakty s japonskými utilitami jsou považovány za referenční rámec, od něhož se poté odvíjí jednání s dalšími zákazníky v Asii. Po rozsáhlých záplavách roce 2011, které postihly doly v Austrálii i Indonésii, museli Japonci za tunu energetického uhlí platit 130 USD.

V sektoru nyní probíhá konsolidace. Xstrata ohlásila propuštění 600 lidí a v březnu zavřela kancelář v Brisbane. Společnost Whitehaven Coal před měsícem změnila plán kapitálových investic a rozloučila se 40 zaměstnanci. Rio Tinto se chce zbavit podílů v některých australských dolech, zejména přes snížení účasti v dceři Coal & Allied. Podle zdrojů deníku Wall Street Journal si na to těžař najal konzultantské služby Deutsche Bank. V dole Clermont v Queenslandu společnost propustila 84 lidí.

Podle švýcarské banky UBS se opatření neomezí jen na ořezávání nákladů, ale dojde i na snižování produkce. S tím nesouhlasí australská bankovní skupina Macquarie, podle níž se sice kvůli nízkým cenám octnou pod tlakem těžaři v Austrálii, Indonésii a v Rusku, avšak prozatím by k redukci těžených objemů nedojít nemělo. Prostor pro omezování produkce prý snižují take-or-pay kontrakty, v jejichž rámci se těžař zavazuje dodat určité množství suroviny, zatímco kupec jej musí zaplatit i v případě neodebrání.

Těžaře v Indonésii nechává rekordně nízká cena kontraktu Xstraty s Japonci klidnými s tím, že na výstup tamních dolů vliv mít nebude. „Australské a americké těžební společnosti jsou na ceny citlivější. V případě jejich poklesu by s omezováním produkce byli první na řadě oni. Mají větší prostor pro propouštění. To by v Indonésii tak lehké nebylo,“ tvrdí Supriatna Suhala, výkonný ředitel Indonéské asociace těžařů uhlí. Ceny se podle něj letos budou pohybovat kolem 90 USD za tunu. Indonésie, největší světový vývozce uhlí, by měla zvýšit produkci z loňských 386 mil. tun na 400 mil. tun.

Světlo na konci tunelu vidí američtí těžaři, tedy ti, kteří poslední těžké roky přežili. „Při pohledu kupředu vidíme náznaky odrazu trhu s uhlím ode dna v druhé polovině roku 2013. Pozitivní katalyzátory, jako je normalizace počasí a vysoké ceny konkurenčních paliv, zlepšují výhled trhu s energetickým uhlím ve Spojených státech,“ uvedl výkonný ředitel amerického gigantu Arch Coal John Eaves. Dodal, že věří, že tyto trendy letos povedou ke snížení nahromaděných zásob uhlí a vytvoření stabilnějšího trhu s uhlím v USA. „Celosvětově potom věříme, že na trhu s ocelárenským a energetickým uhlí aktuálně dochází ke stabilizaci a očekáváme jeho pozvolné zotavování v průběhu zbytku letošního roku,“ uvedl Eaves v širším výhledu.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters, Macquarie)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.