Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama podpořil vývoz břidlicového plynu. USA chtějí být energetickou velmocí

Obama podpořil vývoz břidlicového plynu. USA chtějí být energetickou velmocí

06.05.2013 11:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Administrativa prezidenta Baracka Obamy naznačila, že se přikloní k zastáncům plánu na mohutnou expanzi vývozu zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států. Ve více než rok trvající diskuzi o tom, jak země naloží s neočekávaným výsledkem břidlicové revoluce, díky níž se americká těžba ropy a plynu dostala na rekordní hodnoty, se mezitím začínají objevovat argumenty nejen ekonomické, ale i geopolitické povahy, a to z Bílého domu i z Kongresu. Senát bude o možných implikacích v zahraničně-politické oblasti jednat zítra.

Podle Obamy by se Spojené státy, kterým patří celosvětově první příčka v těžbě plynu, mohly do roku 2020 stát čistým exportérem klíčové energetické suroviny. Jedná o zatím nejvýmluvnější vyjádření, z něhož je patrné, že se prezident kloní spíše na stranu povolení vývozu LNG.

První vlaštovky

Průkopníkem vývozu LNG ve Spojených státech je společnost Cheniere Energy, která již začala budovat terminál za 6 mld. USD v Sabine Pass ve státě Louisiana. Cheniere, která získala povolení k exportu LNG do celého světa, začne od roku 2016 plynem zásobovat Velkou Británii, Jižní Koreu, Indii a Španělsko. O projekt mají velký zájem i asijští investoři. Pětinu akcií společnosti nakoupil singapurský státní fond Temasek spolu se singapursko-hongkongským fondem RRJ. Investovat do Cheniere plánuje i čínský státní fond China Investment Corporation.

Dále mají američtí těžaři podány přihlášky ke stavbě 19 terminálů o celkové kapacitě kolem 30 mld. kubických stop denně, což je zhruba třetina současné americké těžby. Proces vydávání povolení však byl po schválení projektu Cheniere zastaven. Ministerstvo energetiky nyní zkoumá efekt vývozu na domácí ceny a ekonomiku jako celek. Podle listu Financial Times by úřad mohl do několika měsíců vydat povolení pro další terminál, tentokrát v Texasu. Nestane se tak ale dřív, než Kongres potvrdí Obamou navrhovaného Ernesta Monize na pozici nového šéfa resortu. Klíčem je získat souhlas pro vývoz do zemí, s nimiž Spojené státy nemají dohodu o volném obchodu. Mezi ty patří například Japonsko, největší světový importér LNG.

Ne všem ve Spojených státech se exportní plány těžařů zamlouvají. Domácnosti a průmysloví spotřebitelé se obávají růstu cen plynu, které v posledních čtyřech letech klesly o téměř 50 %. Chemičky v čele s Dow Chemical varují, že export plynu ve velkém poškodí americké výrobce, kteří levnou energii využívají jako konkurenční výhodu v souboji se zahraničními rivaly. Proti vývozu LNG se staví i environmentalisté, podle nichž zvýšená těžební aktivita poškodí životní prostředí.

„Můžu vás ujistit, že až toto rozhodnutí učiním, budu myslet i na to, jak bychom toho mohli využít ke snížení cen v celé hemisféře a v centrální Americe,“ prohlásil Obama na návštěvě Kostariky. Za těžařský boom Spojené státy vděčí novým technikám hydraulického štěpení a horizontálního vrtání, které umožnily otevřít dříve komerčně nepřístupná ložiska. Domácí ceny plynu od té doby klesly na zhruba jednu třetinu kotací LNG dováženého do Evropy a jednu čtvrtinu až pětinu asijských LNG importů. Například Japonsko za 87,3 mil. tun LNG importovaného v loňském roce zaplatilo 63 mld. USD. Při ceně 16,7 USD za milion britských termálních jednotek si země připlatila až šestinásobek oproti americkým spotřebitelům.

Do hry vstupuje geopolitika

Rozhodnutí o exportních terminálech sehraje důležitou úlohu v revizi americké energetické politiky, s jejíž pomocí by Washington rád získal další nástroje a vliv pro své diplomaty. Formálně sice proces patří do gesce ministerstva energetiky, klíčová debata ale probíhá v Bílém domě. Náznakem jejího směřování byl nedávný projev Toma Donilona, jedno z Obamových klíčových poradců, podle něhož energetická karta dodá Spojeným státům „větší páku při plnění našich cílů ve sféře národní bezpečnosti.“ Donilon přitom zašel ještě dál. Rostoucí produkce v USA a jinde ve světě by prý mohla zlomit vazbu mezi cenami plynu a ropy, a „oslabit tak nadvládu tradičních dodavatelů zemního plynu.“ Narážel tím především na Rusko, největšího světového exportéra plynu, které ropný závěs široce uplatňuje při uzavírání dlouhodobých kontraktů s evropskými odběrateli.

Podobné argumenty zaznívají od zastánců vývozu LNG v Kongresu. Podle nich může export plynu posílit vztahy se spojenci v Evropě a Asii, oslabit jejich závislost na Rusku a napomoci k efektivnější izolaci Íránu. „Otevření obchodu se zemním plynem je jasně v našem národním zájmu,“ tvrdí bývalý republikánský senátor Richard Lugar, který před loňským odchodem do politického důchodu patřil k čelním propagátorům vývozu plynu do zemí NATO.

Spor o vývoz LNG je pro americkou zahraniční politiku vítanou změnou po desetiletích závislosti na nepředvídatelných zahraničních dodavatelích energetických surovin. Nejbolestněji se projevila v 70. letech minulého století během ropných šoků. Nyní se zdá, že Spojené státy by mohly využít energetiku ve svůj prospěch.

„Proud dodávek LNG ze Spojených států zásadně změní pravidla hry a přispěje k energetické bezpečnosti a také ekonomické a geopolitické stabilitě Asie,“ prohlásil nedávno v projevu ve Washingtonu japonský ministr hospodářství Toshimitsu Motegi. Dodal, že doufá, že první starostí Ernesta Monize po jeho potvrzení v úřadu bude vydání povolení pro vývoz plynu do Japonska. S podobnou nadějí se vyjádřil i indický velvyslanec ve Washingtonu. Předběžné kontrakty o dodávkách už podepsaly firmy z Velké Británie, Španělska, Jižní Koreje i Indie. I Německo, které v minulosti ochotně zvyšovalo závislost na ruském plynu, ústy svých zástupců americkým kongresmanům sdělilo, že má o dodávky zájem. Velkým odběratelem amerického plynu by se mohla stát Čína, což by mohlo pomoci vyrovnat velký schodek obchodní bilance, který s ní Spojené státy mají.

Americká břidlicová revoluce už na globální energetiku dopad má, i když nepřímý. Blízkovýchodní kapacity kdysi určené pro americký trh byly uvolněny a nyní mohou směřovat do Evropy a Asie. Lepší přístup k alternativním zdrojům evropským energetickým společnostem umožnil vymoci si na ruském Gazpromu rozsáhlé ústupky v tvorbě cen dlouhodobých kontraktů, a to i se zpětnou platností. Gazprom loni zákazníkům v Evropě vrátil přes 3 mld. EUR.

Tempo schvalování LNG terminálů bude podle analytiků ze začátku umírněné. Obama se bude snažit, aby domácí ceny nevzrostly skokovým tempem, a nepoškodily tak energeticky náročná odvětví ekonomiky. Mezi washingtonskou elitou nicméně převažuje názor, že omezování exportu plynu ve prospěch domácího průmyslu by vážně poškodilo pověst země jako strážce svobodného obchodu. Zhoršilo by také vyjednávací postavení ve sporech s Čínou, která k exportním restrikcím (například u veledůležitých lanthanoidů a aktinoidů) sahá často. Uvolnění obchodu s plynem také podporuje významná část korporátní Ameriky. „Máme nějaké energeticky náročné provozy a levný plyn by nám také pomohl, ale dlouhodobě se domníváme, že je v zájmu nás i jakékoli jiné globálně konkurenceschopné společnosti, aby všichni měli stejné podmínky,“ tvrdí místopředseda představenstva General Electric John Rice. 

 
(Zdroje: WSJ, FT, Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

USA hází Evropě břidlicovou rukavici. Levný plyn jim zajistí konkurenční výhodu
04.02.2013 18:01
Díky láci plynu a ropy z břidlic Spojené státy zažívají nebývalý rozk...
Kanada vede nad USA v souboji o dodávky LNG na asijský trh
03.04.2013 18:07
Kanada začne vyvážet zkapalněný plyn (LNG) dřív a ve větším množství n...
Putin nařídil stavbu nového plynovodu do Polska a Slovenska. Tlačí na Ukrajinu
05.04.2013 11:21
Ruský prezident Vladimir Putin má v poslední době sklony k překvapován...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení