Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Místo toalet do letadel nacpěte víc sedaček, radí šéf Ryanairu Boeingu

Místo toalet do letadel nacpěte víc sedaček, radí šéf Ryanairu Boeingu

20.06.2013 15:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zatímco šéf irských nízkonákladových aerolinií Ryanair Michael O´Leary na letecké show v Paříži dokončoval objednávku 175 letadel Boeing 737-800 – zatím vůbec největší zakázku amerického koncernu v Evropě –, otevřeně se reportérům svěřil se svojí frustrací z toho, že ani Boeing, ani Airbus nejsou schopné nabídnout úzkotrupé letadlo (s jednou uličkou) s více sedadly, což by umožnilo stlačit cenu letenek.

Top manažeři Boeingu se nezdráhali černé reklamy a zdůrazňovali vyšší palivovou účinnost nového Boeingu 737 vůči Airbusu A320neo, O´Learyho však zajímalo jediné: počet sedaček, v čemž zvítězili Američané. Zatímco Airbus ve svém novém úzkotrupém modelu v základní sestavě (žádná business třída) nabízí 180 míst, Boeing 737-800 jich má o devět víc. Ani to ale výkonnému řediteli největších evropských aerolinií nestačilo: chtěl by dalších šest sedaček.

„Musí se držet nějaké regulace, licenčních procesů, evakuačních procedur a také mají technická omezení, kterým popravdě řečeno moc nerozumím. Ale, víte, mně se to zdá velmi jednoduché: vyhoďte několik toalet a strčte tam šest dalších sedaček; udělejme to dnes. Je to něco, co bychom si v dlouhodobější perspektivě přáli, protože by to znamenalo levnější letenky pro pasažéry,“ sdělil O´Leary v rozhovoru pro CNBC.

Na snahy menších výrobců prorazit do nejvyšší ligy, dlouhodobě ovládané euro-americkým duopolem, se šéf Ryanairu dívá s neskrývaným despektem. Nové letouny kanadského Bombardieru (CSeries) a brazilského Embraeru (E-Jet) označil za „ztrátu času“. Jestliže nemají aspoň 180 sedaček, „nechceme o nich vědět.“ Možná zapomněl, že když jeho společnost před téměř 30 lety začínala na lince Waterford – Londýn, vezla cestující 15místným turbovrtulovým Embraerem EMB 110.

Ze 175 nově objednaných Boeingů jich 75 nahradí staré modely 737-800 a zbytek bude nasazen jako nová kapacita. Objednávka, která měla být dodána v průběhu čtyř let do roku 2018, aeroliniím umožní růst o 25 % do roku 2019, kdy se očekává, že 400 letadel Ryanairu přepraví 100 milionů cestujících.

Mezinárodní asociace pro leteckou přepravu (IATA) tento týden potvrdila, že Ryanair si stále může nárokovat titul „nejoblíbenějších aerolinií na světě“, jelikož drží prvenství v počtu přepravených mezinárodních pasažérů: 79,6 milionů. Německá Lufthansa loni měla o 29 milionů méně; britský EasyJet, nejbližší konkurent Ryanairu, na svých letadlech loni přepravil 44,6 milionů lidí. EasyJet v úterý ohlásil objednávku 100 nových Airbusů A320neo a 35 kusů klasických modelů A320.

Krom požadavků na výrobce letadel si šéf nízkonákladových aerolinií neodpustil několik rad pasažérům. Měli by prý cestovat co nejvíc nalehko a vyvarovat se zavazadel, která musí procházet check-inem, i když by to snížilo příjmy aerolinií. Ryanair totiž 22 % tržeb realizuje z poplatků za zvláštní služby typu dodatečných zavazadel. „Neúčtujeme si za ně proto, že chceme peníze. Prostě nechceme ty zatracené kufry,“ prohlásil O´Leary s tím, že by to urychlilo provoz na letištích, snížilo spotřebu paliva a umožnilo Ryanairu „vydělat jmění“.

Jelikož se O´Leary v poslední době stále častěji objevuje v televizních studiích ve Spojených státech, rostou spekulace, že chystá transatlantickou expanzi. V rozhovoru pro CNBC však výkonný ředitel sdělil, že se hodlá soustředit na linky v Evropě. „Náš současný růst je vskutku panevropský. Registrujeme obrovskou poptávku z letišť ve velkých zemích – Španělska, Itálie, Německa, Polska, Skandinávie, dokonce i irská letiště s námi opět jednají.“

O´Leary nicméně zopakoval slib zavést v budoucnu transatlantické lety. Objednávka od Boeingu prý má nalákat americké investory, kteří se soustředí na růstové tituly. Zvolená strategie mu prozatím vychází. Loni Ryanair vylepšil výsledky na všech úrovních; od začátku roku jeho akcie vzrostly o 44 %.

(Zdroje: CNBC, IATA, Bloomberg) 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m