Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko bude stimulovat. Chřadnoucí ekonomiku mají rozhýbat investice do infrastruktury a pomoc podnikatelům

Rusko bude stimulovat. Chřadnoucí ekonomiku mají rozhýbat investice do infrastruktury a pomoc podnikatelům

26.07.2013 11:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ačkoliv se ceny ropy a plynu pohybují na velmi vysokých úrovních, ekonomika největšího těžaře ropy a druhého největšího těžaře plynu značně zpomaluje a blíží se hibernačnímu módu. Podle nedávno zveřejněných odhadů ruské HDP za první pololetí expandovalo 1,7% meziročním tempem, o polovinu pomaleji v porovnání s loňským rokem.

Začíná být jasné, že v letošním roce ruská ekonomika hluboko zaostane za 3% růstovou metou a že ji předhoní i Spojené státy. Vláda premiéra Dmitrije Medveděva po měsících přihlížení a dohadování rozhodla o přijetí stimulačního balíčku, který by měl nastartovat hospodářskou aktivitu a pomoci ekonomice vyhnout se recesi v příštím roce. Tu 13 analytiků oslovených agenturou Bloomberg očekává se 30% pravděpodobností.

„Tato čísla opravdu radost nevyvolávají,“ oznámil včera na zasedání kabinetu Medveděv. Dodal, že stávající tempo růstu je nedostatečné a že vyšším tempům údajně brání vnitřní i vnější faktory.

Součástí podpůrného balíčku je sada velkých infrastrukturních projektů a také úlevy pro malé a střední podniky. Jelikož ve státním rozpočtu volné prostředky nejsou a zvyšovat schodek kvůli nedávno přijaté dluhové brzdě není možné, budou investice do infrastruktury v rozsahu 14 mld. USD financovány z Fondu národního blahobytu, do něhož stát odkládá přebytky z exportu ropy a plynu.

Pro začátek byly vytyčeny tři projekty: vysokorychlostní trať z Moskvy do 800km vzdáleného milionového města Kazaň, které se nachází v bohatém Tatarstánu; rozsáhlá rekonstrukce Transsibiřské magistrály táhnoucí se 9 300 km z Moskvy do Vladivostoku; a dále nový gigantický okruh kolem Moskvy.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedávném projevu uvedl, že na modernizaci silnic, železnic a dalších důležitých objektů v nejrozlehlejším státě světa by mohla být vydána až polovina z 87 mld. USD, které se momentálně v pokladnici fondu nachází. „Rezervy našeho Fondu národního blahobytu by neměly být utraceny za triviality. Měly by být nasměrovány do projektů, které změní tvář země,“ uvedl prezident.

Detaily prvních třech grandiózních projektů zatím oznámeny nebyly. Medveděv místo toho představil sérii opatření na podporu malých a středních podniků. Mezi nimi figurují daňové úlevy a snížení nákladů na úvěry v rozsahu zhruba 2 %.

Ekonomové jsou toho názoru, že výdaje na infrastrukturu a zlepšení podmínek pro podnikání by ruské ekonomice mohly pomoci. Otázkou ovšem zůstává načasování a efektivita použitých prostředků a opatření. Jelikož si zpracování investičních plánů vyžádá minimálně několik měsíců, v krátkém období hospodářskou aktivitu příliš nevzpruží.

Velké starosti analytikům přidělává propad investic, které se už tak na ruském HDP podílí jen z 20 % (oproti víc než 40 % v Číně). Podle ruských statistiků investice do kapitálových statků v červnu klesly o 3,7 %. Ještě před rokem přitom rostly dvouciferným tempem. Korporátní zisky klesly meziročně o víc než 25 %, což se negativně projevuje na rozpočtových příjmech. „Měli přijmout aktivní opatření už dřív,“ tvrdí Vladimir Tichomirov z moskevského fondu Otkritije s tím, že riziko recese nelze kvůli zpoždění účinnosti fiskální stimulace vyloučit.

Pomoci ekonomice se chystá i centrální banka, která v červenci podesáté za sebou ponechala sazby beze změny. Jelikož se inflace zatím drží nad cílovým pásmem 5-6 %, bude jí muset asistovat vláda a omezit růst tarifů elektřiny, plynu či tepla. Podle odhadů Morgan Stanley (27,76 USD, 0,11%) by mohla spotřebitelská inflace do září zpomalit a dostat se do žádaného pásma, což centrální bance umožní po delší době snížit sazby o čtvrt procentního bodu, přičemž do konce roku by měla přijít ještě jedna redukce. Centrální banka také tento měsíc představila nový typ úvěru, který by podle některých bankéřů mohl mít na zápůjční náklady větší efekt než čtvrtprocentní snížení sazeb.

Špatný stav ekonomiky a neuspokojivé výsledky firem se projevují na akciovém trhu. Dolarový index RTS na Moskevské burze od začátku roku odepsal 11 %, což je víc než široký index MSCI pro rozvíjející se trhy. Americký S&P 500 se od úrovně na začátku ledna odpíchl o 18 % výš.

(Zdroje: FT, Bloomberg, Moscow Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university