Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Žhavé linky u Telefóniky. Na čem tak letí?

Týden na pražské burze: Žhavé linky u Telefóniky. Na čem tak letí?

26.07.2013 18:58, aktualizováno: 26.7. 19:08
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Solidní růst předvedla v uplynulém týdnu pražská burza, dravý růst pak akcie Telefóniky CR. Ta spolu s Unipetrolem nakrojila tuzemskou výsledkovou sezónu za 2Q. Zdroj jejího růstu můžeme hledat mezi klepy, více ale mezi sentimentem a fundamentem, co se zpráv kolem titulu týče.

Index pražské burzy PX v aktuálním týdnu připsal solidních 3,21 % na 912,45 bodu. Králem trhu se stala Telefónica CR se ziskem 11,51 procenta na 296,4 za akcii. Páteční denní maxima 299,50 pak sahala po třísetkorunové metě. Závěr týdne na titulu okořenila akviziční spekulace. Ruský miliardář Evtushenkov, který ovládá největšího ruského mobilního operátora, hledá cesty dalšího růstu uvnitř Ruska i za jeho hranicemi, řekl. Do hledáčku se mu dostala i česká Telefónica CR. Spekulace popohnala její akcie v souladu s rolí možného akvizičního terče výš. Není první (čínský investor, PPF, AT&T celou skupinu…) ani poslední. A hlavně, to reálné a podstatné kolem titulu zaznívalo už od úterka.

V úterý přinesla výsledky německá dcera Telefóniky, pozornost investorů ale strhla oznámená akvizice. Telefónica kupuje od nizozemské KPN třetího největšího mobilního operátora v zemi E-Plus. Spojením s jeho německou dcerou vznikne nová jednička trhu, pokud přibude posvěcení valných hromad a razítko regulátora. Na německou Telefóniku, která financování transakce podpoří emisí, zveřejnění transakce dolehlo. Skupinu, českou Telefóniku i celý telekomunikační sektor ale oživilo. Od skupiny, zápasící s vysokým zadlužením, se silný akviziční krok nečekal a trh to ocenil víc jak 5% týdenním růstem. Pikantní jsou i obě majetkové strany obchodu, které jsou tvrdými konkurenty v Latinské Americe. Vlnu podržely čtvrteční výsledky skupiny Telefónica SA, které skončily tržbami, OIBDA i čistým ziskem nad odhady a potěšující bylo výraznější než očekávané snížení dluhu, jehož břímě skupinu svazuje z pohledu investic, nutnosti prodejů aktiv, ratingové hrozby i omezení z toho plynoucích právě pro akviziční apetit. Další stimul pro akcie i sentiment v sektoru.

V polovině týdne, ve středu před trhem, pak přinesla své kvartální výsledky česká Telefónica CR (o den dřív sezónu nakrojil Unipetrol, viz dále). Čísla za 2Q13 ukázala na zaostání na úrovni čistého zisku za odhady kvůli mírně vyšším provozním nákladům a odpisům. Výnosy dosáhly 12,03 mld. CZK při očekávání 11,99 mld. CZK, čistý zisk 1,35 mld. CZK při očekávání 1,43 mld. . Společnost potvrdila svůj výhled pro rok 2013. Akcie Telefóniky po růstu nakonec mírně ztratily, na zlom celkového směru to ale nestačilo.

Do čela pražského pelotonu se za Telefóniku zavěsily akcie Erste s 8,6% růstem k 587,4 za akcii a akcie realitní skupiny Orco s +8,5 % k 60,7 . Titul přidal přes 5 % hned v pondělí na 1,4násobku tříměsíčního objemu. Akcie Erste před výsledky za 2Q13, které má banka zveřejnit v úterý, dostaly aktivní podporu analytiků Goldman Sachs. Ti uvedli, že trh nedoceňuje potenciál ziskovosti banky, ani provedené restrukturalizační změny banky, která je schopna do roku 2015 ztrojnásobit návratnost. Za sebou má titul navýšení kapitálu emisí akcií, která přinesla pokles podílů hlavních investorů. K 6. srpnu má banka splatit finanční pomoc rakouské vlády a celkově splatí participační kapitál.

Solidní více jak 7% růst, na tomto titulu nezvyklý, předvedly akcie TMR. Ta hodlá snížit svůj základní kapitál. Akcionářům navrhne pokles jmenovité hodnoty akcie ze 33 na 7 eur a výplatu adekvátní části podílu. Mimořádná VH se uskuteční 22. srpna. O 3 % výše končí týden Komerční banka, v plusu Pegas, po výsledcích Unipetrol, ČEZ či Philip Morris.

S notným odstupem kratšímu seznamu na sestupné straně týdne vládne NWR. Končí o 6,12 % níže u 17,65 . Titul stihlo snížení ratingu o dva stupně od Moody’s s odvoláním na další pokles cen uhlí a nepříznivý výhled pro něj. Goldman Sachs pak srazila cílovou cenu na 45 pencí (cca 13,5 Kč) s doporučením na titulu „prodat“. 

Vítězové a poražení pražské burzy v aktuálním týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Telefónica CR 11,51 296,40 NWR -6,12 17,65
Erste 8,62 587,40 VIG -1,56 1007,00
Orco 8,49 60,70 CETV -0,42 71,20
TMR 7,14 1275,00
KB 3,03 3637,00
Fortuna 2,07 98,80
Pegas 1,93 580,00
Unipetrol 0,93 173,50
ČEZ 0,24 464,00
Philip Morris ČR 0,13 11320,00

 

Do úvodu týdne vstoupila pražská burza vlažně, nízké objemy ale dovolily titulům výraznější úlety. K vidění tak bylo 5 % na akciích realitní skupiny Orco, trh jako celek ale zamířil o 0,3 % níže pod tlakem 1,4% poklesu na Komerční bance a 2% poklesu na NWR a – v úvodu týdne – také akciích Telefóniky CR. Tuzemské banky dle průzkumu ČNB ve 2Q zpřísnily úvěrové podmínky u všech typů půjček. Pro třetí čtvrtletí očekávají další zpřísnění u podnikových úvěrů, ale uvolnění u úvěrů na bydlení. Vyššího cíle se dočkaly akcie VIG od analytiků Barclays. Ti nově vidí 40 EUR (1036 Kč) doporučení „neutral“.

Na ČEZu zazněla slova šéfa strategie firmy Cyraniho. Podpis smlouvy s vítězem temelínského tendru se posune až o rok a půl, firma chce rozhodnout až za jasné energetické koncepce a návratnosti investovaných prostředků. Zatímco prezident Miloš Zeman o víkendu ujistil, že Rusnokova vláda o temelínském tendru nerozhodne, její zástupci ale už zahajují seznamovací jednání s ČEZ.

Již v pondělí testovala denní maxima u 268 Telefónica CR. Titul ale vyklesal k 260 při verdiktu UBS, která snížila na titulu cílovou cenu na 300 z 370 , avšak při ponechaném doporučení „koupit“. ČTÚ odložil rozhodnutí o případné regulaci mobilního trhu nejdříve na září. V dopracování analýzy trhu chce zohlednit vliv nově zaváděných neomezených tarifů i vznik virtuálních operátorů. Po tom operátoři volali.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's pak v úvodu týdne potvrdila ČR hlavní hodnocení závazků na stupni „A1“ se stabilním výhledem. Ocenila zejména řízení státních financí včetně stabilizace daňového systému, odolný bankovní systém a omezené šíření dopadů dluhové krize z eurozóny.
 
Pondělí se příliš nepovedlo, v úterý ale již začala růst hvězda týdne Telefónica CR. Trh podpořily i lepší objemy. Index PX si připsal více jak 1,5% zisk a v rámci středovropského regionu si vedl nejlépe.

Akcie Telefóniky CR byly bezesporu nejaktivnějším titulem dne. Rostly až o 6,5 % k 275 . Spouštěčem se stalo klíčové oznámení akvizice trojky německého mobilního trhu E-Plus skupinou Telefónica od nizozemského telekomu KPN. Německá O2 je dosavadní čtyřkou trhu, spojení by společnosti posunulo do role tržní jedničky s celkem 43 miliony zákazníků a ročními kombinovanými tržbami kolem 8,6 miliardy eur. Krok podléhá schválení evropského regulátora a valných hromad společností. Ohlášený obchod po dlouhé době výrazně obnovil zájem o telekomunikační aktiva napříč Evropou.

Analytici ING zvýšili doporučení pro energetiky v regionu střední a východní Evropy z „underweight“ na „neutral“. U ČEZ došlo „pouze“ k potvrzení cílové ceny na úrovni 610 korun za akcii a doporučení „koupit“. Horší výhled pro evropský energetický sektor naopak přinesla severská energetika Vattenfall. Ta nevěří v brzké zlepšení situace na trhu s elektřinou, sází spíše na opak a odepisuje aktiva.

Startem bylo úterý pro tuzemskou výsledkovou sezónu za 2Q. Unipetrol snížil čistou ztrátu na 429 mil. z 598 mil. ve 2Q před rokem při poklesu tržeb skupiny meziročně o 9 % na 24,71 mld. . Ztráta je nižší proti očekáváním analytiků, tržby za odhadem 24,97 mld. mírně zaostaly. Mezi důvody stavu hospodářských výsledků firma uvedla horší rafinérské marže, vliv ekonomické recese, špatné podmínky na rafinérském trhu včetně šedé zóny s palivy v ČR, vyšší příspěvky na obnovitelné zdroje energie a negativní vliv emisních povolenek CO2. Akcie Unipetrolu přesto při růstu celého trhu zavřely o necelé procento výše.

Vzdálenou indikací pro vývoj v tabákovém průmyslu a výsledky Philip Morris ČR byla 2Q čísla americké Altrie. Skupina zakončila první polovinu roku s kvartálním ziskem meziročně vyšším o 5,1 % na úrovni 1,27 mld. USD či 0,62 USD/akcie, čímž mírně minula konsensus 0,63 USD/akcie. Mírně k lepšímu ale revidovala dolní okraj celoročního výhledu – na 2,36-2,41 USD z 2,35-2,41 USD pro očištěný zisk na akcii roku 2013.

Ve středu PX navázal na úterní vývoj dalším růstem, po úvodní snaze se jej vzdaly akcie Telefóniky CR a vedení trhu přenechaly bankám. Erste si připsala 4,5% zisk a končila na denních maximech u 575 korun. Obdobně se dařilo Komerční bance, která dnes za nadprůměrného objemu vystřelila až k 3700 . ÚOOÚ v brzké době zahájí v KB kontrolu. Přes její internetové bankovnictví se dostaly na veřejnost osobní data některých klientů její Penzijní společnosti. Za rally na akciích Erste stála zpráva Goldman Sachs. Ta v analytické zprávě Erste potvrdila mezi tituly zvlášť doporučovanými k nákupu a uvedla, že trh nedoceňuje ziskový potenciál ani restrukturalizační kroky Erste, která je schopna do roku 2015 ztrojnásobit návratnost.

Opačně se (ne)vedlo energiím. Na NWR došlo na snížení ratingu o dva stupně na „Caa1“ od agentury Moody’s s odvoláním na další pokles cen uhlí a nepříznivý výhled pro něj. Výhled pro rating NWR je už stabilní. Goldman Sachs pak snížila cílovou cenu na 45 pencí (cca 13,5 Kč) s doporučením „prodat“. Akcie ztrácely až 8 %.

Do domácí výsledkové sezóny ale promluvil první silný titul a to právě Telefónica CR. Po úvodním růstu titul mírným oslabením reagoval na reportované výsledky hospodaření, ale bezesporu i úterní akviziční rally ve skupině. Čísla za 2Q13 ukázala na zaostání na úrovni čistého zisku za odhady kvůli mírně vyšším provozním nákladům a odpisům. Výnosy dosáhly 12,03 mld. CZK při očekávání 11,99 mld. CZK, čistý zisk 1,35 mld. CZK při očekávání 1,43 mld. . Společnost potvrdila svůj rámcový výhled pro rok 2013.

Slovenská společnost TMR, která se na hlavním trhu pražské burzy obchoduje od října 2012, hodlá snížit svůj základní kapitál. Akcionářům navrhne pokles jmenovité hodnoty akcie ze 33 na 7 eur. Mimořádná VH se uskuteční 22. srpna.

Předposlední obchodní seance týdne přinesla na lokální trh menší výběr poločasových zisků u bank, větším ztrátám ale znovu mohutně bránila Telefónica CR. Ta se znovu stala králem trhu, tentokrát v reakci na lepší čísla mateřské Telefóniky SA, její solidní snižování dluhu i nakopnutý sentiment v sektoru. Díky ní se index PX udržel v 0,2% zisku. Horší prognózu pro vývoj české ekonomiky zveřejnilo MF. Letos nově počítá s poklesem o 1,5 % místo stagnace.

Akcie Telefóniky CR do rána růst zrychlovaly při závěru o 5 % výše na metě 285 . Investoři na české Telefónice zpracovávali závěry konferenčního hovoru, jehož obsahem byla zejména detailnější analýza dopadu přechodu na nové „revoluční“ tarify se závěrem, že dopad na výnosy, jež jsou poplatné mobilním službám, bude minimální. Analytici Barclays pak na titulu snížili cílovou cenu na 285 z 300 , doporučení bylo ponecháno „underweight“. Právě tuto metu titul ve čtvrtek vyrovnal. Povzbuzením pro sektor ale byly výsledky celé skupiny Telefónica SA. Čísla byla na úrovni tržeb, OIBDA i čistého zisku lepší proti odhadům analytiků. Za celé pololetí čistý zisk klesl o necelé procento, tržby o necelých 8 %. Příznivější proti očekáváním je snižování dluhu skupiny. Ten v polovině roku klesl pod 50 miliard eur, do publikace výsledků pak až k 48,6 mld. eur při cíli na konci roku 47,0 mld. eur. Silnou akvizici od dluhem a recesí domácího trhu zmítané skupiny investoři nečekali a na trhu je to znát.

Den oddechu si vybraly banky. Akcie Erste postupně ustoupily až na denní minima u 565 . Analytici Societe Generale na titulu snížili cílovou cenu na 26,3 EUR z 28,0 EUR, doporučení zůstalo "koupit". Komerční banka také neudržela metu 3700 a seanci končila s 0,7% ztrátou. Bankám nesvědčil ani komentář šéfa české Raiffeisen banky. Ten k plánovaným úsporám a propouštění uvedl, že zlaté časy zisků tuzemských bank jsou minulostí a opakovat se nebudou na krátkém ani středním časovém výhledu.

ČEZ potvrdil, že začne počátkem podzimu nabízet služby jako virtuální operátor v síti Telefóniky CR. Chce se zaměřit především na domácnosti a menší podnikatele a využije přitom portfolio 3,5 milionu klientů, kterým dnes prodává elektřinu a plyn. Analytici polské PKO BP uvedli, že atraktivní dividenda a valuace dávají akciím ČEZ prostor pro odraz ode dna a potvrdili doporučení „koupit“.

V samém závěru týdne si index PX připsal dalších 0,8 %. Podporou byly opět akcie Telefóniky a také Erste. Na telekomunikačním titulu se týdnem dále nesla vlna, vzedmutá oznámenou akvizicí německé mobilní trojky E-Plus z rukou nizozemské KPN, která umožní německé Telefónice stát se jedničkou trhu, pokud transakci schválí valné hromady společnostní a zejména regulátor. K efektu transakce, výsledků české Telefóniky i mateřské skupiny se nově přidala spekulace o akvizičním zájmu ruského Vladimira Evtushenkova a vlastníka vedoucího ruského mobilního operátora. To je pro akcie Telefóniky CR kurzotvorné směrem vzhůru, což titul potvrdil 4% růstem nad 296 , když denní maxima padla na 299,50 . Na slova je však třeba nahlížet i z opatrné strany v podobě možného zájmu (v případě skutečného zájmu o český trh jako takový) v podobě možné účasti v LTE aukci ČTÚ.

V případě akcií Erste zůstávají investoři přes výsledky podpořeni nedávnými slovy analytiků Goldman Sachs, kteří v případě Erste sázejí na optimistické projekce hospodářských výsledků a prudký potenciál návratnosti i ziskovosti. Titul by měl reportovat výsledky za 2Q13 příští týden v úterý před otevřením trhu. Erste dnes potvrdila po realizovaném navýšení kapitálu skrze emisi nových akcií pokles podílů dominantních akcionářů. Největším zůstává nadace Erste Stiftung s 15,1% podílem, Caixa jej snížila na 9,1 % z 9,9 % či rakouský kruh kolem Uniqa na 4,1 % z 4,4 %.

Zcela bez zájmu prošel seancí ČEZ a NWR. V červených číslech končila Komerční banka, která mírně korigovala svůj předchozí růst. Vláda včera schválila návrh zákona, který omezuje podporu pro nové obnovitelné zdroje energie a stanovuje strop pro příspěvek, kterým je financují spotřebitelé v ceně elektřiny. Šéf ÚOHS Petr Rafaj zamítl odvolání francouzské firmy Areva proti jejímu vyloučení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

V samém závěru týdne po závěru trhů České republice potvrdila rating se stabilním výhledem agentura Standard & Poor's.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR. Průběh tuzemské výsledkové sezóny za 2Q sledujte zde. V příštím týdnu pokračuje úterními výsledky Erste, středečními CETV a čtrtečními Komerční banky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m