Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Boj o post šéfa Fedu se rozšiřuje. Obama zmínil nového kandidáta

Boj o post šéfa Fedu se rozšiřuje. Obama zmínil nového kandidáta

01.08.2013 18:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Prezident Barack Obama zvýšil napětí kolem výběru nového šéfa americké centrální banky. Na seznamu jím zvažovaných kandidátů na klíčový post se krom dvou dosavadních favoritů, Larryho Summerse a Janet Yellenové, dostal i bývalý místopředseda Fedu Donald Kohn.

Včera Obama na soukromém setkání s demokraty ze Sněmovny reprezentantů odmítl myšlenku, že o nástupci Bena Bernankeho na pozici předsedy Federálního rezervního systému od příštího ledna se rozhodne v duelu mezi bývalým ministrem financí Summersem a Bernankeho současnou zástupkyní Yellenovou.

Na další schůzce, tentokrát se senátory, prezident uvedl, že si na pohovor na práci kormidelníka americké měnové politiky pozval „mnoho“ kandidátů, z nichž řada nebyla v tisku zmíněna.

Podle zdrojů z Bílého domu, které cituje deník Wall Street Journal, se Obama rozšířením seznamu zvažovaných uchazečů snaží zmírnit tlak valící se na něj ze všech stran kvůli údajnému souboji Summers-Yellenová, který omezuje jeho manévrovací prostor. V posledních dnech se v amerických tištěných, televizních i internetových médiích strhla nebývalá bitka, v níž jsou vyzdvihovány silné stránky jednoho kandidáta a zároveň zdůrazňovány slabiny soupeře. Obama včera od 37 demokratů ve Sněmovně reprezentantů dostal otevřený dopis vyzývající k jmenování Yellenové. Stejné psaní do Bílého domu dorazilo i od 20 senátorů.

„Prezidentovi poradci dělají, co mají. Dávají mu na výběr několik možností,“ komentovala proces v Bílém domě Laura Tysonová, bývalá šéfa sboru Obamových ekonomických poradců.

Sedmdesátiletý Kohn, který nyní působí v think tanku Brookings Institution, strávil ve Fedu 40 let. V průběhu finanční krize patřil k nejdůležitějším zastáncům politiky extrémního uvolnění měnové politiky provozované Benem Bernankem. Členem Rady guvernérů Fedu se stal v roce 2002, o čtyři roky později povýšil na Bernankeho zástupce. Z centrální banky odešel v roce 2010.

Za dlouhé éry Alana Greenspana v čele Fedu byl Kohn jedním z nejbližších poradců šéfa centrální banky. Greenspanovi například pomohl zvládnout krach burzy v roce 1987 a prosadit sazbu s názvem federal funds rate, která určuje náklady krátkodobých půjček mezi bankami, jako hlavní nástroj měnové politiky Fedu.

Na rozdíl od Yellenové, která působí i jako emeritní profesorka na kalifornské univerzitě Berkley, a Summerse, který několik let vedl Harvard, Kohn nepochází z akademického prostředí. Podle analytiků je to ryzí centrální bankéř. Summers a obzvlášť Yellenová, která je s centrální bankou také spjatá desítky let, nezbytné zkušenosti pro pozici šéfa Fedu taktéž mají.

Lidé z Bílého domu jsou podle všeho překvapení humbukem, který se spustil kolem nominace, považované za jednu z nejdůležitějších během Obamova druhého funkčního období. Tváří v tvář nejistému výhledu se Fed bude muset rozhodnout, co se stimulačními nákupy dluhopisů (QE), kterými se snaží podpořit ekonomiku už pátým rokem. Pokud by začal QE omezovat příliš brzy a příliš rychle, mohly by se firmy začít obávat prudkého zpomalení růstu, redukovat investiční aktivitu a přestat najímat. Fakt, že prognózy konce QE fungují tak trochu jako sebenaplňující se proroctví potvrzují poslední průzkumy mezi podniky, které vyjadřují velkou nejistotu ohledně nadcházejících kvartálů. Květnový náznak omezení stimulačních nákupů poslal dluhopisové výnosy o procento výš a zapříčinil značné turbulence napříč trhy.

Obama se včera pokoušel mírnit napětí poukazováním na názorovou blízkost zvažovaných kandidátů. „Pokud jde o jejich základní filozofický přístup k budoucnosti Fedu, nemohli byste mezi ně strčit ani list papíru,“ uvedl Obama podle slov senátora Richarda Durbina, který se schůzky s prezidentem zúčastnil.

Předsedu Fedu jmenuje prezident z členů Rady guvernérů na čtyřleté období. Jmenování musí potvrdit Senát. Plat šéfa centrální banky stanovuje Kongres. Loni jeho roční výměr činil 199 700 USD.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


 


Čtěte více:

Blíží se Bernankeho konec v čele Fed?
23.04.2013 17:38
Šéf americké centrální banky Ben Bernanke je na cestě z čela Fedu, int...
Souboj o Bernankeho nástupce: Yellenová vs. Summers
25.07.2013 17:59
Spekulace o tom, kdo od příštího ledna nahradí Bena Bernankeho na pozi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů