Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souboj o Bernankeho nástupce: Yellenová vs. Summers

Souboj o Bernankeho nástupce: Yellenová vs. Summers

25.07.2013 17:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Spekulace o tom, kdo od příštího ledna nahradí Bena Bernankeho na pozici šéfa Federálního rezervního systému, se v poslední době zužují na jména dvou ekonomů: Larryho Summerse a Janet Yellenové.

Summers, ministr financí clintonovské éry, působil od začátku Obamova prezidentství v Bílém domě jako šéf ekonomického poradního týmu, který se měl vypořádat s následky finanční krize. S administrativou znovuzvoleného prezidenta zůstává v úzkém kontaktu. Excelentní konexe v Bílém domě a blízkost k Obamovi, na němž jmenování závisí, jsou v závodě o post předsednictví Fedu velkým plusem.

Yellenová se může pochlubit dokonalou znalostí Fedu. V Radě guvernérů působila v letech 1994-1997, od roku 2004 byla výkonnou ředitelkou sanfranciské pobočky centrální banky, před třemi lety se stala Bernankeho pravou rukou na pozici viceprezidentky Fedu. Právě Yellenová je považována za jednoho z hlavních architektů stimulačního kvantitativního uvolňování, za což si vysloužila kritiku od republikánů, kterým se politika extrémně levných peněz nelíbí. Všeobecně je považována spíše za holubici, což by naznačovalo, že se zvyšováním sazeb nebude příliš spěchat. Jelikož je v centrální bance dobře známá, mohla by instituce pod jejím vedením jednat s větší jistotou.

Šestašedesátiletá Yellenová byla dlouhé měsíce považována za favoritku. V posledních několika týdnech se ale podle deníku Wall Street Journal v Bílém domě začalo vážně uvažovat i o o osm let mladším Summersovi.

Oba kandidáty spojuje řada věcí: původ v silné poválečné generaci, doktorát z ekonomie (Summersův z MIT, Yellenové z Yale) na liberálně orientovaných univerzitách, působení v Clintonově administrativě (Yellenová byla šéfkou ekonomických poradců prezidenta v letech 1997-1999, Summers vedl ministerstvo financí v letech 1999-2001), vyhraněné názory a odvaha je prezentovat. Oba by pravděpodobně položili velký důraz na snížení nezaměstnanosti, která zůstává nad 7 % v prostředí nízké inflace.

 
Summers v 90. letech radil vládám v Mexiku, Asii a Rusku při hašení finančních krizí. Na rozdíl od Yellenové má zkušenosti i mimo státní a akademickou sféru. Při svém působení na pozici rektora Harvardu, z níž musel odejít po skandálu kolem jeho výroků ohledně rozdílů v kognitivních schopnostech mezi muži a ženami, pracoval pro hedgeový fond D.E. Shaw. Jeho výhodou je podpora, které se těší u některých blízkých poradců prezidenta. Od svého odchodu z týmu prezidentových poradců v roce 2010 byl Summers v Bílém domě na třinácti návštěvách, čtyřikrát z toho se sešel s Obamou.

Yellenová je úzce spjatá s Fedem a univerzitami. I svého manžela George Akerlofa, který získal Nobelovu cenu za ekonomii, poznala na stáži v centrální bance v 70. letech. Krom detailní znalosti nekonvenčních nástrojů měnové politiky, kterou Bernanke provozuje posledních pět let, je dobře obeznámená s mechanismy vnitřního fungování centrální banky, v níž o nastavení měnové politiky rozhoduje 12 představitelů regionálních poboček Fedu a 7 členů Rady guvernérů sídlící ve Washingtonu. Nad nimi je velmi vlivný předseda a jeho aparát.

Dosažení konsensu v takové sestavě není snadné, ale pro stabilitu finančních trhů klíčové, obzvlášť teď, když se investoři snaží odhadnout, jaký směr třetí verze QE nabere. Nedávný náznak omezení stimulačních nákupů poslal dluhopisové výnosy o procento výš a uvedl trhy do stavu značné nejistoty.

Obama bude v následujících týdnech bezpochyby uvažovat nejen nad skladbou životopisů, ale i o reputaci a osobnostním profilu potenciálních kormidelníků americké měnové politiky. Oba kandidáti mají zranitelná místa. Summersovi by krom jeho nešťastných (a do velké míry dezinterpretovaných) výroků o ženách mohl uškodit antiregulační postoj před vypuknutím krize v roce 2008. Yellenová je jako velká zastánkyně QE a uvolněné měnové politiky hromosvodem pro kritiku republikánů, kteří zpochybňují její odhodlání bojovat proti inflaci, pokud by došlo k její akceleraci.

Vyloučit se úplně nedá ani vstup třetího kandidáta do výběrového řízení. Zmiňován je například bývalý ministr financí Timothy Geithner. Zatím to ale podle Wall Street Journal vypadá na těsný závod mezi Summersem a Yellenovou.

Předsedu Fedu jmenuje prezident z členů Rady guvernérů na čtyřleté období. Jmenování musí potvrdit Senát. Plat šéfa centrální banky stanovuje Kongres. Loni jeho roční výměr činil 199 700 USD.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Reuters, Fed)


Čtěte více:

NYT: Ben Bernanke s koncem druhého funkčního období z čela Fedu pravděpodobně odejde
23.10.2012 13:59
Guvernér americké centrální banky Fed Ben Bernanke se pravděpodobně ne...
Blíží se Bernankeho konec v čele Fed?
23.04.2013 17:38
Šéf americké centrální banky Ben Bernanke je na cestě z čela Fedu, int...
Bernanke v Kongresu mluvil o omezení QE, ale nechal všechny možnosti otevřené
17.07.2013 14:55
Budoucnost nákupů aktiv, které provádí Fed v rámci svého kvantitativní...

Váš názor
  • roční plat jen 200T USD?
    25.07.2013 18:33

    to se mi zdá nějak málo... to si musí kdejaký podšéf v bance vydělat násobně víc...
    Bo
    • Re: roční plat jen 200T USD?
      01.08.2013 9:50

      Dobrý den, skutečně je to tak. Veřejný sektor v USA je známý tím, že v porovnání se soukromým nabízí výrazně nižší platové ohodnocení. Je to kompenzováno úctou a prestiží, kterou se veřejní činitelé v zemi těší.
      VT
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.