Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda schválila zákonné opatření k daním: Osvobození dividend od daně napřesrok nebude, 3letý daňový test ano

Vláda schválila zákonné opatření k daním: Osvobození dividend od daně napřesrok nebude, 3letý daňový test ano

25.09.2013 13:43, aktualizováno: 25.9. 14:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vláda dnes schválila návrh zákonného opatření, které se týká úpravy daní v souvislosti s novým občanským zákoníkem. Návrhy, které 12. září zamítl Senát, předložilo ministerstvo financí vládě v mírně upravené verzi. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Jiří Rusnok. Zákonné opatření projedná Senát a v případě schválení následně na první schůzi nově zvolená Poslanecká sněmovna.

Ministerstvo vládě předložilo verzi, ve které upravilo jen kritizované daňové zvýhodnění investičních fondů a osvobození dividend a podílů na zisku od daní z příjmů. "Příslušná ustanovení byla v návrhu zákonného opatření Senátu upravena v souladu s připomínkami, které k těmto tématům zazněly v Senátu," uvedlo MF. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již v srpnu řekli, že Senát předlohu kvůli těmto změnám zamítne. Označili ji za tunel a riziko pro veřejné rozpočty.

 
Úplné osvobození dividend pro právnické i fyzické osoby je přitom již obsaženo v platném, avšak nikoliv ještě účinném zákoně. Senátem zamítnutý návrh počítal pouze s předsunutím účinnosti již na rok 2014. Zákonné opatření s tímto posunutím účinnosti nepočítá.

V návrhu dále zůstaly například integrace daně dědické a darovací do zákona o daních z příjmů nebo prodloužení lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů ze šesti měsíců na tři roky. Zákonné opatření obsahuje dříve navrhované zavedení ročního limitu 100 000 Kč pro osvobození příjmů (brutto) z prodeje cenných papírů.
 
V případě zdanění investičních fondů návrh zákonného opatření zavádí nulovou sazbu daně z příjmů právnických osob pro investiční fondy, které splní vybraná kritéria. Následné zdanění podílů na zisku vyplácených těmito fondy by mělo být na úrovni 19 procent pro právnické osoby a 15 procent pro fyzické osoby. Původní návrh zdaňoval zisky fondů pěti procenty a vyplácené podíly byly osvobozeny od daně zcela. 
 
Vláda dnes také schválila návrh zákonného opatření, kterým se mají navýšit platby za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun. Systém zdravotního pojištění spotřebuje ročně celkem 290 miliard korun.

Zákonná opatření může horní komora na návrh vlády přijímat v době rozpuštění Poslanecké sněmovny ve věcech, které nesnesou odkladu. "Pokud jde o zdravotnictví, tak tam si myslím, že ta naléhavost je dána jednoznačně a zejména tím, že s velkou pravděpodobností, pokud bychom to nechali až na novou Sněmovnu, ona nebude moci, byť ve zrychleném legislativním řízení, zvládnout změnu tak, aby byla platná už od ledna a aby už od ledna systém veřejného zdravotního pojištění mohl být posílen o navýšené výdaje," uvedl po jednání úřednického kabinetu v demisi jeho šéf Jiří Rusnok.

Návrh zákonného opatření o dani z nabytí nemovitých věcí pak obsahuje jednu změnu, a to že v případě koupě nebo směny nemovitosti si budou moci smluvní strany zvolit, kdo bude poplatníkem daně. Může jím být prodávající jako v dosavadním pojetí daně z převodu nemovitostí; v tom případě bude nabyvatel ručitelem. Druhou alternativou je, že poplatníkem daně bude nabyvatel.

Ministerský předseda také vyjádřil přesvědčení, že zákonné opatření v Senátu (nejspíš v první polovině října) bez problému projde. Na první schůzi jej pak musí schválit i Sněmovna. 

(Zdroj: ČTK, AKAT)


Čtěte více:

Vláda chce dividendy bez daně i snazší odpisy už v roce 2014. Do voleb hodlá ulehčit lidem i firmám
28.03.2013 9:16
Současná koaliční vláda chce voličům vycházet vstříc a zvláště těm ze ...
MF napřesrok asi prodlouží daňový test na 3 roky a zruší zdanění dividend. Změna některých daní bude až od 2015
05.04.2013 8:36
Ministerstvo financí upustilo od záměru posunout platnost všech schvál...
Rusnok se zrušení daně z dividend nepostaví, možná ale zahradí „daňový tunel“ u investičních fondů
22.08.2013 10:40
Vláda nevyslyší žádost ČSSD, aby pomocí zákonných opatření v Senátu pr...
Zachování daně z dividend bych schválil jako zákonné opatření, radí prezident ČSSD
26.08.2013 11:28
Senát by měl podle prezidenta Miloše Zemana zrušit nulovou daň z divid...
Senát zamítl zrušení daně z dividend i prodloužení daňového testu
12.09.2013 12:42
Senát dnes podle očekávání zamítl návrh zákona, kterým se mění daňové ...

Váš názor
  • daň z dividend
    04.11.2013 16:40

    Máte někdo představu, jak to teď bude? Díky.
    P.L.
  • Nejlepší pro teď je volit KSČM
    01.10.2013 22:18

    Je to jediná strana, která je schopna zastavit ekonomickou mafii samovyvolených maxi podnikatelů, kteří rozkrádají celý stát a myslí si, že si můžou dělat co se jim zlíbí, ještě za státní peníze a podpory, neplatí žádné daně, náš stát a všechny občany mají jen jako dojnou krávu, kterou budou dojit dokud nepojde. A drtivá většina občanů jen dře za almužny. Poté, co se podaří jejich praktiky zarazit, můžeme znovu přemýšlet o nějaké straně, která ekonomickému rozvoji tomu dá nový správný směr. Vždy jsem zastával názor na spojení s Německem. Proč vymýšlet něco dalších padesát let, co jinde je už dávno vymyšlené a stačí to jen převzít. Lech Walesa v Polsku nyní říká to samé o spojení Polska s Německem.
    Syndi
  • velice zajímavá diskuze
    26.09.2013 20:12

    jinde ve světě se divi berou jako příjem a proto jsou také započítávány do celkového daněni. Někde více a někde méně. Jen v Česku se vedou vědecké diskuze a každý nadává na 15% zdanění, zatímco na druhé straně zůstává bez odezvy 20% + DPH, která se platí z každého nákupu hned u kasy. Mně ty zdaněné divi vůbec nevadí, obzvláště když platím 0% (slovy nic) DPH na potravinách a jen 11% DPH na všechno ostatni. I zde platí staré české přísloví jak so kdo ustele tak si lehne :o))
    Koumák
  •  
    26.09.2013 18:35

    http://zpravy.kurzy.cz/356914-nove-danove-zakony-pohrbivaji-bcpp-nulova-dan-z-dividend-nebude-prodlouzeni-danoveho-testu/
    Mira
  • Daň z dividend
    26.09.2013 13:51

    S tím že zůstane daň z dividend bych se bez problémů smířil,ostatně divi z ciziny mi chodí zdaněné ještě více než z naší burzy,ale to prodloužení testu na 3 roky je absolutní hloupost.To odradí i poslední drobné investory.Začal s tím asociál Kalousek a tihle to dorazí úplně.Cokoliv se u nás za poslední roky zavedlo tak vedlo ke zhoršení života obyčejných lidí.
    Mira
    • Re: Daň z dividend
      26.09.2013 14:01

      Být pesimista je evidentně mnohem jednodušší. Ale čistě pragmaticky: Jaký objem jste ročně zobchodoval posledních pěti letech? A kolik z těch obchodů bylo s delším horizontem než 6 měsíců a zároveň kratším 3 let?
      TAO
      •  
        26.09.2013 15:00

        Nejsem žádný velký hráč, ale když to trochu točíš tak se dostanu někam 25-30 mil za rok a časový test 6 mesíců taky občas využiji.
        fojta
        • ....točení 25 - 30 mil za rok na PX
          26.09.2013 19:44

          To je pro někoho, kdo sbírá rozumy na foru Patrije, slušně řečeno těžko uvěřitelné. Ale jako bavitel si vedeš dobře.
          Buffett
      • RE TAO
        26.09.2013 14:55

        Zkusme to z jiné strany.Položte tady otázku,co je pro místní investory lepší, 6 měsíční nebo 3 letý test.Jaká myslíte že bude odpověď?Pro mě jednoznačně 6 měsíční.Za ostatní mluvit nemohu ale u mě je to tak.Stejně nám nezbývá nic jiného než se s tím smířit.
        Mira
        • Re: RE TAO
          01.10.2013 12:02

          To bychom se potom mohli bavit i o spekulantech s nemovitostmi. Těm by taky víc vyhovoval třeba rok a ne 5. Bohužel Karlovi voliči si to budou muset sami zodpovědět, proč dovolili, aby se s ním vezl "nejlepší ministr financí" a vymýšlel vyšší daně, které už současná provizorní vláda těžko může zásadně ovlivnit.
          TAO
  • Je to ta horší varianta
    26.09.2013 11:33

    jak tady se již někdo zmiňoval..15% daň zůstává u divi, ale 6 měsíční test je prodloužen na 3 roční test. Jak to vidí právníci, týká se to již teď držených akcií, kde by 6 měsíční byl splněn někde začátkem příštího roku, nebo jen těch co budou zakoupené až v r. 14 ???
    Tom55
    • Re: Je to ta horší varianta
      26.09.2013 11:46

      Za neprávníky. Ještě to není schválené. Platilo by na nákupy od 2014. Mimochodem senát nezrušil ještě konec zdanění dividend, ale zatím jen posun toho konce od 2014. Od 2015 dosud teoreticky platí..
      Velkamedvědice
      • jestli to není jedno
        26.09.2013 12:06

        mám sbaleno :-) počkám na výsledky a podle toho se rozhodnu kam....
        Jesse
        • Re: jestli to není jedno
          26.09.2013 13:22

          Hloupý názor. Útěk před je zbraní slabochů.
          TAO
          • útěk zbraní zbabelců ?
            26.09.2013 19:24

            Tak nám taky řekni jak dopadli statečný židi, který neutekli před Hitlerem. Stejná kravina jako "co tě nezabije to tě posílí" to se taky nesnaž namluvit někomu, komu ujel vlak obě nohy. Snaž se zamyslet - alespon' někdy.
            xxx
            • Re: útěk zbraní zbabelců ?
              01.10.2013 11:58

              Sakra zvrácená logika. Srovnávat tvůj "problém" s problémem židů před a za 2.světové války, to chce hodně fantazie a notnou dávku sebestřednosti.
              TAO
          •  
            26.09.2013 13:23

            Omlouvám se: ... útěk před problémem ...
            TAO
  • Daně nyní a v příštím roce
    26.09.2013 11:01

    Protože se tady zvrhla diskuze v předvolební hádku a osočování, tak si dovolím pro zájmce popsat pricipy, které jsou měněny a mají současně vliv na obchodnování s CP. ... V současné době platí, že při obchodování s CP má FO povinnost hlídat dvě hodnoty. Dobu držení a objem prostředků, který získal jejich následným prodejem. Toto se nezmění. Dosud platilo, že poplatník byl povinnen podat daňové přiznání (vyplnit přílohu k daňovému přiznání), ale daň se platila pouze v případě, že celkový výsledek klienta v daném roce u takto uskutečněných obchodů (tedy bez započítání těch, kdy byl výsledek realizován po více než 6-ti měsících od nákupu CP) byl kladný. Daň činila potom 15% z tohoto zisku. Z uvedeného plyne, že zisk a výnos z prodeje CP jsou rozdílné pojmy. V úpravě, kterou navrhl už minulý ministr financí M.Kalousek se změnila délka daňového testu ze 6-ti měsíců na 3 roky a současně se limit pro výnos z projede CP v jednom roce zvýšil ze 6tis. na 100. tis. Z praktického hlediska bude mít tato úprava pozitivní dopad na drobné obchodníky, kteří CP drží běžně méně než 6měs. (natož 3 roky), ale současně realizují odprodeje v jednom roce za více než 6tis., ale za méně než 100tis. Současně to nebude mít žádný dopad na obchodníky, kteří se soustřeďují převážně na krátké pozice a současně zobchodujovali i nyní více než 6tis, Kč za pololetí.
    TAO
    • Re: Daně nyní a v příštím roce
      26.09.2013 12:00

      Takže čistě teoreticky na konkrétním případu. 3.ledna 2014 koupím akcie např. NWR za 50 tisíc.Stane se zázrak a 3.května téhož roku se mi podaří ty stejné (stejný objem)prodat za 99 990 Kč (takřka 100% zisk). Po zbytek roku 2014 na akcie nešáhnu. Podle toho co jsem tady zatím naštudoval, tak můj teoretický zisk 49 990 kč nemusím nikde danit a možná ani dávat do přiznání. No je to trochu vylepšení, ale opravdu jen pro drobné investory, kteří nic netočí.
      fojta
      •  
        26.09.2013 13:21

        Tak to přesně je. Jen je teda nutné počkat až na přesné znění zákona, protože z dosud zveřejněných informací v médiích není úplně jasné, zda tam nenastrčili nějakou kličku. Princip ale je takovýto.
        TAO
  • off topic
    25.09.2013 20:39

    Do Sněmovny by se dostal Okamurův Úsvit místo zemanovců, ukázal průzkum... To je moc dobře! Konečně nějaká změna. Lidi začli přemýšlet!
    Jesse
    • Re: off topic
      25.09.2013 20:49

      Protože lidem docvaklo ty můj oslíku, že nelze volit jednu a tu stejnou sebranku... tak jak celý život volíš ty :-))) To znamená, že přemýšlí a když někdo přemýšlí, znamená to vždycky naději, že se z těch hoven můžeme vyhrabat.
      Jesse
  • 3 roky
    25.09.2013 16:14

    Takže investuješ do akcií a 3 roky je nesmíš prodat? Tedy můžeš, ale proč bys solil státu další daně? To určitě podle socanů rozhýbá obchody na kapitálovém trhu, ha ha.
    rac
    • Re: 3 roky
      26.09.2013 10:17

      Mimochodem ten návrh na 3 roky a 100 tis. je z dílny původní pravicové vlády.
      TAO
      • Tao
        26.09.2013 11:17

        Ne, to tak překopala levicová dílna. V pravicové byl časový posun kompenzován zrušením daně s divi. Tohle levicová dílna zrušila a nechala jen tu vykostěnou část. Pro objektivitu.
        Velkamedvědice
      •  
        26.09.2013 10:27

        respektive z dílny flanďáka, ochlasty a absolventa chemické průmyslovky. Ten vocas nemá dodnes ponětí o tom, co je pravice. Takže ho označovat za pravicového člověka je to samé jako tvrdit, že sloni lítají.
        Jesse
        •  
          26.09.2013 11:05

          Nemám o něm valné minění, stejně jako vy. Je ovšem zajímavé, jak rychle ho dokážete shodit s pravicové paluby, když se vám jeho krok náhodou nehodí do krámu.
          TAO
          • TEO je to jinak
            26.09.2013 12:05

            Uvedu pouze příklad - Soukromníci (politická strana o které se z logiky věci dá tvrdit, že pravice jsou) tvrdí oficiálně ve svém volebním programu, že ODS a TOP09 pravice není! Na případě TOP09 dokonce dokazují, že je to pro pravicově orientované lidi nepřátelská strana !! NEPŘÁTELSKÁ !!! Není víc co dodat. Ano, my jsme galerku a lemply kolem opilého flaďáka v TOP09 zhazovali od začátku a doufám, že už dnes hodně lidí ví proč....
            Jesse
    • Re: 3 roky
      26.09.2013 10:15

      Hloupost. Pokud někdo shortuje, tak mu je jedno, jestli byl daňový test 6 měsíců nebo 3 roky. A kdo jde na long, tak u akcií se drtivá většina lidí vejde do limitu 100tis. ročně, resp. má pozici otevřenou i mnohem dýl než jen 3 roky.
      TAO
    • Re: 3 roky
      25.09.2013 17:00

      socani o fungování kapitálového trhu nestojí. Oni mají rádi dotovanou ekonomiku a státní plánovací komise :-)
      Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data