Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přichází éra jüanu

Přichází éra jüanu

15.01.2014 7:55
Autor: Redakce, Patria.cz

„Čínská měna není v současnosti moc známá, ale v průběhu mého života se stane téměř tak běžná jako americký dolar.“ Takto zhodnotil vyhlídky jüanu britský ministr financí George Osborne na nedávné návštěvě Šanghaje. Na první pohled se to zdá nerealistické. Jüan lze sotva označit za přední měnu mezinárodních financí či investic. Sotva bychom ji našli v rozvahách několika centrálních bank. Změna tedy bude vyžadovat hluboký posun na finančních trzích.

Vzestup jäunu nicméně probíhá pozoruhodným, i když místy obtížně pozorovatelným tempem. Jako prostředek směny a zúčtovací jednotka má čínská měna nakročeno k tomu, aby do tří let získala mezinárodní status. Během deseti let by pak mohla sesadit dolar z pozice světové rezervní měny.

Posilující postavení jüanu má mnoho aspektů. Předně jde o obchod. Historie ukazuje, že měny zemí, které hrají důležitou roli ve světové ekonomice, získávají prominentní postavení. Čína loni předběhla Spojené státy a stala se největším obchodníkem se zbožím (měřeno obratem zahraničního obchodu v dolarech), což dává jüanu slušný potenciál. Čínská měna je zatím devátá nejobchodovanější na světě a nedávno se dostala na pozici druhé nejpoužívanější ve financování mezinárodního obchodu, o niž přišlo euro.

Do tří let by se tak z jüanu mohla stát klíčová měna globálního obchodu s přibližně 5% podílem na celkovém obratu. Znamenalo by to pětinásobný nárůst v porovnání s rokem 2012.

Vzestup jüanu postupuje rychle i v oblasti globálního investování. Katalyzátorem jsou finanční reformy Pekingu a rozvoj kapitálového trhu. Podle plánu prezidenta Si Ťin-pchinga by se měla protáhnout výnosová křivka státních dluhopisů a zároveň by měl vzniknout kapitálový trh, schopný uspokojovat potřeby domácích i zahraničních investorů. Pomoci by mělo i rozšíření pásma, v němž se pohybuje směnný kurz.

Trh s dluhopisy denominovanými v jüanech je už dnes největší mezi rozvíjejícími se ekonomikami. Hodnota obligací emitovaných v posledních třech letech, které ještě nejsou splatné, vzrostla o 800 %. Dluhopisy v čínské měně vydaly například McDonald´s či Catterpillar. Zahraniční investoři sice na tento trh nemají přístup, směr reforem ale naznačuje brzký obrat. Do pěti let by se jüan měl zařadit po bok dolaru a eura v žebříčku nejpoužívanějších měn globálního dluhopisového trhu.

Jako rezervní měna má jüan nejvíc co dohánět. V současnosti tvoří jen 0,01 % devizových rezerv centrálních bank. V případě dolaru je to 60 %, dalších 25 % drží euro. Zdánlivě nízký podíl však skrývá fundamentální reorientaci směrem k čínské měně, která začala v roce 2005, kdy Peking zrušil režim fixního kurzu.

Do té doby byl dolar jediným orientačním bodem pro centrální banky rozvojového světa s obrovským vlivem na chování jejich měn. Když se dolar pohnul o 1 %, měny emerging markets se vydaly stejným směrem v průměru o 0,8 %. Dnes tažná síla americké měny při 1% posunu zeslábla na 0,5 %. Jüan naopak získal na významu. Zatímco dřív jeho pohyb žádný vliv neměl, dnes 1% změna jeho kurzu pohne ostatní měny emerging markets o 0,1-0,2 %. Tento trend bude s růstem hospodářského vlivu Číny posilovat. Do roku 2025 by mohly jüany tvořit 30 % devizových rezerv centrálních bank, a začít tak vážně ohrožovat postavení dolaru.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  •  
    16.01.2014 8:52

    a je nejaka moznost jak profitovat z pomerne vysoke urokove sazby yuanu?? nabidka yuanovych uctu je pomerne velka, take lze koupit yuan proti dolaru/euru na forexu, ale co interest rate?
    matous
  •  
    15.01.2014 12:16

    Rád bych si nějaké ty Juany také pořídil. Má někdo vylaborované informace kde mít konto s Juany?
    Josef
    •  
      15.01.2014 14:15

      v jakékoli bance v Londýně, která má pobočku v Hong Kongu a to již mnoho let. A nebo blíže ve Swiss Credit a UBS a to již také min 2 roky. RMB resp CNY pokud jsi firma můžeš třeba u nás v KB. Jelikož není zatím PLNĚ směnitelná podléhá zvláštnímu režimu./to si dostuduj/. Pokud je kontrakt uzavřen v čínské měně - což poslední roky některé čínské firmy vítají - dostaneš zajímavé slevy.např.KB potom provede hladkou měnu již bez "drahých poplatků" .Jedná se tedy o bezhotovostní platební styk. Pokud hodláš do měny dlouhodobě investovat, tak zatím pouze u výše uvedených bank. Možna je jich i více, ale o těchto vím již delší dobu. Nevím o jaký konkrétní případ se ti jedná a, co dále hodláš s CNY podnikat.
      AMN
      •  
        15.01.2014 14:36

        Díky za info. Mám v plánu nic nepodnikat, pouze mít hotovost v Juanech a ne v Kč. Škoda že to Patria neumožňuje. Bylo by to krásně pohodlné.
        Josef
        •  
          15.01.2014 14:41

          běž klidně za číňanama na tržnici, nebo do kuchyně... jak jde o prachy, domluvíš se s každým rákosníkem a můžeš si jich vyměnit třeba za milion a cash !
          Jesse
          •  
            15.01.2014 17:45

            Bylo myšleno ve smyslu mít účet v Juanech. Tudíž mít např. po 2 letech možnost lousknutím prstů přetavit opět třeba na Kč (50-100kKč). Jakékoliv poplatky se mi samozřejmě nelíbí.
            Josef
          • J.
            15.01.2014 15:59

            no není tam smajlik : ) tak bych to raději nedělala, pokud si je poté nechá doma v šupliku - než budou konvertibilní mohou mít trochu jinou podobu, ale jako pamatna na měnu dobrý a nebo vytapetovat :-)) btw. slovo rákosník ve vztahu k čínanům raději neužívej - jsou na spojování s tímto etnikem velmi citliví, i když chápu je pro Evropana šikmooký vzhled - naprosto nerozlišitelný narodnostně.
            AMN
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data