Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mankiw: Finanční hvězdy si zaslouží hvězdné platy, prospívají všem

Mankiw: Finanční hvězdy si zaslouží hvězdné platy, prospívají všem

21.02.2014 7:55
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 2012 získal Robert Downey Jr. za svou roli Iron Mana 50 milionů dolarů. Rozčiluje vás to? Připadá vám taková odměna jako velká nespravedlnost? Šli byste proti ní protestovat do ulic? Tyto otázky jdou do jádra diskuse o ekonomické nerovnosti. Průměrný Američan by na podobný plat musel pracovat asi 1000 let, Downey se díky němu lehce dostal mezi často diskutovanou úzkou skupinu lidí s mimořádně vysokými příjmy. Ale když se o něm s někým bavím, většinou žádné pobouření nevzbuzuje. Proč?

Jedním z důvodů je pravděpodobně to, že lidé chápou, jak si své peníze vydělal. Jeho film byl velmi úspěšný a generoval tržby ve výši 1,5 miliardy dolarů. Downey z toho získal pouze 3 %. Lidé nejsou zrovna tak pobouřeni tím, že si v roce 2013 vydělala autorka knihy Padesát odstínů šedi E. L. James 95 milionů dolarů nebo že basketbalová hvězda LeBron James získala 56 milionů dolarů. Když lidé na vlastní oči vidí, jak talent vydělává peníze, obvykle to v nich nevyvolává nesouhlas.

Řady boháčů ale netvoří jen herci, sportovci a spisovatelé. Většina z nich si vydělává způsobem, který není pro veřejnost tak transparentní. Příkladem jsou ředitelé společností. Jejich platy jsou bezpochyby výjimečné. V roce 2012 dosahoval medián platu ředitelů společností zahrnutých v indexu Standard & Poor’s 500 téměř 10 milionů dolarů. Zasloužili si to? Kritici tvrdí, že takové odměny představují odraz nefunkčnosti dozorčích rad společností. Ty nehájí zájmy akcionářů a namísto toho jsou příliš spřáteleni s managementem. Takový argument ale nevysvětluje výši platů v neobchodovaných společnostech, kde se odměny nacházejí na podobné úrovni. Nejpřirozenějším vysvětlením obrovských platů ředitelů firem tak je to, že hodnota dobrého vedení je mimořádně vysoká.

Ředitelé velkých společností se musí starat o miliardy dolarů bohatství akcionářů a tisíce zaměstnanců. Hodnota správných rozhodnutí je obrovská. Stačí se podívat na to, co udělal Steve Jobs pro Apple. Podobná situace panuje ve finančním odvětví, kde najdeme velkou část mimořádně vysokých odměn. Není pochyb o tom, že tento sektor je pro ekonomiku klíčový. Ti, kdo pracují v bankách, rizikovém kapitálu a dalších finančních firmách alokují zdroje do ekonomiky a na konkurenčním základě rozhodují o tom, která společnost a odvětví dostane finance. Je přirozené, že toto odvětví přitahuje ty nejtalentovanější. Výzkum navíc ukazuje, že odměny v uvedeném odvětví jsou předmětem velkého rizika. S vysokým rizikem pak musí jít ruku v ruce velké odměny.

Je pravda, že někteří lidé se obohacují na úkor jiných. Jako příklad lze uvést Bernarda Madoffa. Řešením však není plošná kritika příjmů, ale lepší regulace a kvalitní daňový systém, který zajistí, že bohatí zaplatí svou férovou část. Obecně se tak ale již děje. Superhrdinové ve filmech jsou motivováni altruismem, u lidí s vysokými příjmy tomu tak většinou není. Ovšem ve většině případů má jejich práce i přesto pozitivní dopad na veřejné blaho.

Autorem je profesor ekonomie na Harvardu N. G. Mankiw. 

(Zdroj: NYTimes)


Váš názor
  • Zlobím se
    24.02.2014 8:13

    na autory takovýchto článků. Povrchní jednostranný pohled plný demagogie. Odměňování za práci, za její kvalitu, obtížnost a taky společenskou prospěšnost je velmi složitý spíše psychologický, etický a společenský problém. Tento čistě ekonomický pohled vycházející z premisy "Vydělal (a) mi miliardu, zaslouží si 10 milionů", je pohled primitivního ekonomického nedouka. Není tady možné v pár větách rozebírat takto složitý problém, avšak neodpustím si připomenout, že jde o odměnování lídí ve společnosti reálnách lidí s jejich reálnými vlastnostmi a s těmi je nutné nepochybně počítat. Je třaba počítat např. s tím, že lidé, jako jednotky lidské společnosti, mají mnoho geneticky daných pozitivních i negativních vlastností. jako např. poctivost, nepoctivost, závist, obětavost, egoizmus, různé úrovně aspirace, inteligenci, hloupost, psychické deviace, různé emocionální výbavy, odolnost, labilita a td. atd. Extrémní rozdíly v odměňování, jakkoli ekonomicky zdůvodňované, vedou ke zvyšování napětí ve společnosti, t.j k poněcování a nárustu negativních proudů lidské psychiky. To vede např. ke zvyšování kriminality, zhoršování zdravotního stavu obyvatelstva, k větší rozvodovosti, k pracovní demotivaci a následně pak ke společenským revoltám, pogromům a vraždám z beznaděje a td atd. Autor by se měl trochu pootevřít oči a podívat se po světě jak to opravdu je (Ukraina, Rwanda, Venezuela, Argentina ale i Řecko a na druhé straně Dánsko, Švédsko) Zkrátka je to velmi zložité. Mnohé vyspělé země, ač tomu určitě do detailu také nerozumí, to řeší progresivní daní z příjmu fyzických osob což tyto následky extrémního odměňování částečně tlumí. Výška progrese je výsledkem společenského konsensu té které země.
    jarom
  •  
    21.02.2014 17:51

    Mám stejný pohled na věc , ale to je už asi úděl nebo česká cesta . S tou Nečasovou to vidím jinak. Nedřela jak kůň , spíš jak klisna. Ještě teď je chuděra celá podřená ( nebo udřená ? ) Hřebci jsou vyslícháni, kdože jí to udělal.
    Karel IV
    •  
      24.02.2014 3:29

      Pan profesor myslí například členy klubu Kappa Beta Psi ? Tak to má poněkud zvrácený pohled na svět.
      Naith
  •  
    21.02.2014 13:32

    Nevadí mě, když je plat jakoli vysoký. Vadí mě, když podnik krachuje a soudruzi si vyplácejí milionové odměny. Nevadí mě zlaté padáky pokud se předává prosperující, zisková firma.Vadí mě když je podnik ve ztrátě a zlatý padák byl odsouhlašen týden před vyhozením manažera. Vadí mě platy náměstků, ministrů, kteří se na své pozice dostali díky kamarádům a dělají jenom obrovské škody, za které samozřejmě neručí.Vadí mě Nagiové, ktré se nechávají dřít jako koně a v podstatě umí jen tuto činnost. vadí mě, že takové k... platím ze svých daní a kolik jich je!!!
    Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data