Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jde to vysvětlit?

Jde to vysvětlit?

21.02.2014 18:37

„Jednou jsem hovořil s jedním teoretikem a ten mi řekl, jaké je jeho kritérium pro určení seriózní ekonomie: Pokud to nejste schopni vysvětlit vaší matce, je to skutečně ta vážná a seriózní ekonomie. Já bych ale řekl, že pokud to nejste schopni vysvětlit matce, nebo alespoň přátelům, kteří nejsou ekonomy, je dost dobře možné, že sami nevíte, o čem je řeč“. Paul Krugman píše tuto úvahu na svém blogu a dotýká se tak jedné ekonomické oblasti, která asi navždy zůstane neuzavřena. Nejde o nic jiného, než o to, zda je možno většinu ekonomických problémů nějak jednoduše vysvětlit lidem, kteří se ekonomii nevěnují.

Blogující nobelista svou činností i slovy dokládá, že je přesvědčen o kladné odpovědi. Jiný výborný ekonomický bloger, Noah Smith, ale vyjadřuje skepsi a celou věc přirovnává k vysvětlování kvantové fyziky. Tvrdí, že pokud jí budeme vysvětlovat našim matkám (asi vyjma těch, které jsou fyzičkami, či alespoň technického naturelu), s tím, že „elektron je jak částicí, tak vlněním“ asi neuspějeme. Mimochodem je zajímavé, že snad nikdo podobné „testy“ neprovádí na otcích (výjimkou není ani Einstein – viz níže).

Krugmanův argument dokonce říká, že pokud někdo neumí něco vysvětlit neodborníkovi, značí to, že sám má mezery v chápání problému. Na druhou stranu si asi většina z nás vybaví nějakého učitele, který byl pravděpodobně dobrým odborníkem ve své oblasti, ale vysvětlit jí prostě neuměl. Možná bychom si mohli celou věc systematizovat a rozdělit se do následujících skupin:

001

Ideální kombinace je samozřejmě ta první, vděčni bychom měli být i za tu druhou – když někdo dělá svou práci dobře, i když jí nedovede vysvětlit ostatním (někdy to ale přece jen nestačí – viz níže). A konec konců, přímo na škodu není ani sebereflexní kombinace nerozumí – nevysvětluje. Pohromou je samozřejmě ta poslední zbylá. Přirozeně, že si kladu otázku, kam patřím já – proud mých zdejších úvah omezuje možnosti na první sloupec, tedy sloupec dvou extrémů.

Pokud čtenář z uvolněného tónu slov nabyl dojmu, že tyto řádky jsou ze skupiny čistě zábavných, mýlí se. Pro příklad nemusíme chodit daleko (i když bychom mohli). Důkazem je současná politika intervencí, kterou sleduje ČNB. Jak se dalo předpokládat (a byl to jeden z důvodů, proč jsem zde o intervencích v předstihu psal), významnou součástí celého monetárního příběhu byla a je komunikace – vysvětlování. Bylo tomu tak v USA, UK, Japonsku, není důvod, aby tomu tak nebylo u nás. V ČNB bezesporu sedí odborníci, takže z uvedeného schématu je pro ně relevantní první řádek. Bohužel ale plně nesedí pole první, spíše to „rozumí, ale neumí (či nechce) vysvětlovat“ (neučinili tak v čas).

Albert Einstein údajně řekl, že „všechno může být v maximální možné míře zjednodušeno, ale více už ne“. Ale i u tohoto génia můžeme vystopovat rozpor, protože sám prý také hovořil o vysvětlování matce a to klasickým „krugmanovským“ způsobem: „Pokud to nejste schopni vysvětlit své matce, do důsledku jste to nepochopili“. Nedělám si tak ambice, že tu tento problém rozseknu. Možná jde nakonec o něco jiného. Doposud jsme se totiž bavili jen o polovině problému. Úspěšný přenos informace vyžaduje odpovídající vysílač i přijímač. Na straně přijímače pak neurčuje úspěšný přenos nutně odbornost, ale spíše zájem o skutečné pochopení a ochota věci věnovat čas.

Na závěr krátký příklad. Vaše maminka (kdo jiný) se vás zeptá na věc, která by už nemohla znít prostěji: „Vláda se chce zadlužit a zvýšit svoje výdaje. Je to dobře?“ Ekonoma, který se stal otrokem nějaké doktríny, v takové chvíli pravděpodobně zaplaví pocit blaha. Má totiž možnost pro odpapouškování naučených pouček, pokud možno doplněných z kontextu vytrženými citacemi a čísly. Pro ekonoma snažícího se ubránit myšlenkovému otroctví je taková otázka a situace spíše nositelem studeného potu. Při tomto nastavení je pro něj/ní věc v podstatě ztracena. Mimochodem úplně stejné to je v podstatě se všemi diskusemi v televizi, rádiu a jiných médiích: Vyber si zavádějící zjednodušení, nebo vypadni, na přemítání není nikdo zvědav. Ale zpět k našemu příkladu a ekonomovi. Tomu se začne honit hlavou následující:

Je ekonomika v recesi, nebo v boomu? Je vláda už hodně zadlužena, či nikoliv? Jaký je náklad dluhu? Bude vláda zvyšovat běžné výdaje, či investovat a bude návratnost investic vyšší než náklad dluhu? Jsou v ekonomice nadbytečné úspory, o které podniky nestojí a vláda tak svými zvýšenými výdaji nevytlačí soukromé investice, naopak rozpohybuje „nehybné“ peníze a zabrání růstu nezaměstnanosti? Nakolik budou domácnosti uvažovat o tom, že zvýšení dluhu znamená budoucí zvýšení daní (a tudíž se budou snažit proti němu pojistit již nyní dalším zvýšením úspor)? A nakolik bude vůbec třeba zvyšovat daně, pokud bude stimulace v utlumené ekonomice úspěšná? ... Náš ekonom je dobrým ekonomem a rychle odhadne, že mezní utrpení spojené s pokusem vysvětlit uvedené během cca 2 minut je mnohem vyšší než mezní utrpení z výčitek týkající se vyhozených peněz za studium. Volba je jasná.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • priprava, priprava, priprava, priprava, ...
    24.02.2014 12:37

    Kazda akokolvek zlozita tema ide vysvetlit aj vo velmi kratkom case aj uplnym laikom. Kluc je v poucenom zjednodusovani. Ale k tomu je potrebna adekvatna priprava na prezentaciu. Cim zlozitejsie tema, cim menej casu, tym vacsia priprava. Dokazom su videa z kanalu MinutePhysics na youtu.be. Za par minut je autor schopny audio-vizualne priblizit tema z kvantovej mechaniky a relativity, ale zaroven upozornit, ze sa jedna o zjednodusenie. Maminka chape, Albert nezlobi.
    Eco
    •  
      24.02.2014 12:47

      Pre zaujemcov doporucujem videa "Einstein and The Special Theory of Relativity" a "Why is the Solar System Flat?". Tema je zaujimava, ale predovsetkym to vysvetlenie je skvele pripravene.
      Eco
  • :)
    21.02.2014 20:07

    pěkné
    mša
  •  
    21.02.2014 19:59

    Dobre tema, jeste bych doplnil jednu dimenzi. Cim slozitejsi tema je treba prezentovat srozumitelne, tim mene zasvecenych tematu je toho schopno. Jejich pocet se snizuje umerne kracenim doby pro prezentaci. Najit hranici, kde je treba odmitnout vysvetlovani prave z duvodu nedostatku casu, je netrivialni uloha a muze byt chybne vnimana okolim jako neschopnost. Bohuzel dnesni tlak na zjednodusovani cehokoliv za kazdou cenu prodluzuje identifikaci kvadrantu, kam dany odbornik spada.:-) Jeste odbocka ke kvadrantum - V praci delime specialisty na umi/chce, umi/nechce, neumi/chce, neumi/nechce. Co delame s posledni kategorii je jasne :-).
    NcGeorge
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů