Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlatá horečka se přesunula do Japonska

Zlatá horečka se přesunula do Japonska

02.04.2014 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Když minulý týden Spojené státy se svými spojenci pohrozily Rusku dalšími sankcemi, zlato začalo opět posilovat. Poptávku po něm ale živí i vývoj v Japonsku. Zvýšení daně z obratu totiž vede Japonce k tomu, že nakupují zlaté slitky. Současná daňová sazba totiž dosahuje 5 %, prvního dubna ale vzroste na 8 %. Před obchody se tak tvoří fronty a lidé čekají i hodiny na to, aby si zakoupili zlatý slitek.

Japonský premiér Šinzó Abe implementoval řadu radikálních reforem, kterým se v souhrnu říká Abenomie. Jejich cílem je i oslabení japonského jenu a podpora celé ekonomiky. To celkově zvyšuje poptávku po zlatě. Někteří analytici dokonce tvrdí, že lidé se nákupem zlata připravují na nejhorší scénář, kterým by bylo selhání Abenomie. Zlato tak v Japonsku nabírá na významu jako nástroj zajištění se proti inflaci a ochrany bohatství. Podle některých názorů by peníze tekly do zlata i v případě, kdyby se ekonomika dostala zpět do deflace.

Ekonomové se liší v názorech na to, jak se ekonomika vypořádá s velmi nepopulárním růstem sazby daně z obratu. Cílem tohoto zvýšení je stabilizace obrovské dluhové zátěže japonské vlády. Naposledy se vláda o zvýšení sazby pokusila v roce 1997, pak ale přišla hluboká recese. Japonský hlad po zlatu nyní kontrastuje s celkovou náladou ve světě – cena žlutého kovu v loňském roce klesla o 28 % a tím skončil 12letý býčí trh.

Nejpopulárnějším fondem zaměřujícím se na zlato je v Japonsku The Fruit of Gold ETF, který spravuje Mitsubishi UFJ Trust and Banking. Jeho investice do zlata vzrostly z 5,6 tun v prosinci 2012, kdy se Abe chopil funkce, na současných 6,9 tun zlata. Před rokem měl fond 9849 klientů, nyní je to 15243 klientů. Obchodníci nyní doporučují, aby lidé před zvýšením daňové sazby zlato dále nakupovali a omezili rizika spojená s držení aktiv denominovaných v jenech. Vývoj v Japonsku ale situaci na světovém trhu pravděpodobně neovlivní.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  •  
    02.04.2014 21:00

    Holt Japonsko čeká měnový reset.
    Zdravý rozum
  •  
    02.04.2014 11:06

    Zrovna u Japonska sa nuti na jazyk myslienka, ze cim viac v zivote makas, tym viac sa na teba stat na stare kolena vykasle.. :(
    Eco
  • Japonci a Zlato
    02.04.2014 9:11

    Abenomika dle mého zkrachuje a nastanou zajímavé věci. Japonsko vymírá, loni tam ubylo na 250 000 obyvatel, jeho státní dluh je 230 % HDP. Sypat za těchto okolností do ekonomiky biliony Jenů je výrazem zoufalství. Japonsko se stálo zemí penzistů, takže stagnace ekonomiky je tam naprosto přirozeným jevem, úderníci z domovů důchodců a LDN jenom těžko zopakují výkony mladého horníka Alexeje Stachanova z SSSR 30let. Je KONEC !!, hoši tam v Japonsku. Konzumní systém se vyčerpal a jde konečně DO KYTEK.
    Xiluodu Dam
    • Re: Japonci a Zlato
      02.04.2014 12:04

      Ale di ty brepto... To jsi ještě neviděl ty houfy mladých japonských školaček. jaký vymírání sím tě ?:-)) Tady někdo něco kvákne o úbytku 250.000 (nenarozených) lidí a málem se panikou analytici pokálí... Kdyby se podívali pořádně, tak před 10 lety jich bylo o 2 miliony méně než dnes. Tak jakýpak pokles?:-))) Tady je to jak v šaškecu...
      Jesse
      • Džesie
        02.04.2014 15:25

        Ty máš nějaká zajímavá dvd s japonskými školačkami? o)
        Velkamedvědice
        • Re: Džesie
          02.04.2014 16:05

          link ti tady dávat nebudu, ještě by šli po mě :-))))
          Jesse
    • Re: Japonci a Zlato
      02.04.2014 11:02

      Máš pravdu. bankrot japonska je neodvratný, dá se jen oddalovat. Nicmíně podobný scénář jen mnohem horší čeká za 25-30 let i čínu. To bude teprve legrace. Půl miliardy důchodců, kterým přestanou vyplácet důchody.
      ..
      •  
        02.04.2014 23:34

        Chlapci + děvčata - v Číně důchody nejsou ! Tzn. NEVYPLÁCÍ se důchody. Nedělejte paniku ! Konfucianismus stále platí - děti se musí postarat o rodiče !
        Jiří Balhar
    • Re: Japonci a Zlato
      02.04.2014 10:09

      Hello, jak může mít někdo tak pokřivený charakter, že druhým lidem prostě nepřeje, byť je nikdy ani neviděl. Myslím, že peklo v nás je daleko horší než japonská Abenomie.... : Konzumní systém se vyčerpal a jde konečně DO KYTEK. A ted si představte, že někoho jako Xiluodu máte v rodině...to se snad raději odstěhovat do toho zbídačeného japonska, které jde do kytek. xixi.
      ulostar airfly
      • máš recht
        02.04.2014 12:06

        Na rozdíl od rozmazlených evropanů dovedou japončíci žít skromě a umí se přizpůsobit. Tam nic nehrozí. Naopak bude k popukání sledovat, jak stačí miska rýře na den evropské rodině :-))) A že to přijde.
        Jesse
      • Bankroty a konzum
        02.04.2014 11:51

        Ano, Čína také kráčí cestou konzumu, ale zatímco Japonům už obyvatelstvo ubývá, v Číně zatím každý rok přibude kolem 6 milionů lidí a právě letos tam povolili druhé dítě těm rodičům, kde byl alespoň jeden jedináček. Japonský stav tak v Číně může nastat opravdu za nějakých 30 až 50 let. Pokud bude mít 50 let k dobru, pak si může kolaps vyspělých konzumních zemí podrobně prostudovat a částečně se pokusit připravit na nejhorší. Je dobré, když někdo putuje 50 let v předu .
        Xiluodu Dam
        • Re: Bankroty a konzum
          02.04.2014 12:59

          To že v číně přibývá obyvatel je jen a pouze důsledkem toho, že se prodlužuje doba dožití. Porodnost nízká (1,55 dítěte na matku) a rychle klesá. Lidí v produktivním věku již ubývá pátým rokem. Povolení druhého dítěte již nic nezmění, generace egoistických jedináčků posedlých konzumem si více než jedno dítě pořizovat nebude.
          ..
          • Čína- přírůstek
            02.04.2014 15:09

            .. Přečtěte si moji odpověď z 15.06 , přírůstek obyvatel v Číně je kladný díky novým dětem, nikoli prodloužením věku.
            Xiluodu Dam
            • Re: Čína- přírůstek
              02.04.2014 15:22

              Vám dělá problém interpretace těch dat. Ještě před nějakými 30 lety byl úbytek zemřelých někde kolem -1,7% a přírůstky narozených +5%. Dnes je úbytek díky prodlužujícímu se věku poloviční a přírůstek čtvrtinový. Demograficky je to ještě horší než kdyby čínanů ubývalo. Stejný počet produktivních bude muset v budoucnu živit více důchodců.
              ..
              • Přírůstky
                02.04.2014 18:50

                Opravdu nevím, jak jinak interpretovat holý fakt, že se v Číně ročně narodí 16 milionů dětí a 10 milionů lidí tam zemře, počet obyvatel Číny tak stoupne o 6 milionů každý rok , tedy asi o 0,45 %. U nás NULA %, v Japonsku mínus 0,2 %. Tedy Čína je na tom podstatně lépe jak ČR nebo Japonsko.
                Xiluodu Dam
                • Re: Přírůstky
                  02.04.2014 21:01

                  v 70.letech se jich rodilo každoročně něco kolem 25-26 mil, takže nějaký úbytek tam přece jen je....
                  mira s
      • systémy
        02.04.2014 10:35

        TO :ulostar airfly Dám vám jedno srovnání. Konzumní systém zaměstnává ženy na 8 hodin, aby měla rodina možnost našeho standartního západního luxusu = dovolená u moře, drahé auto, poslední elektronika, kvalitní oblečení, VŠ vzdělání dítěte, ...atd. Proto naše ženy často tahají malé ospalé prvňáčky do školních družin už v 06.00 a vyzvedávají je pak po 15.00, jen aby bylo vyděláno na standartní konzum. Takové rodiny mají často jedno, max dvě děti. V arabských zemích jsou ženy v domácnosti, nakupují na trhu, vaří,uklízejí, vychovávají ne JEDNO !!! ale většinou 4 až 6 dětí. Samozřejmě, když vydělává jeno muž, tak už nezbude na nové auto, dovolenou u moře, poslední elekroniku,...atd. atd. Ovšem zase má rodina o 2 nebo 3 děti více jak u nás. Který systém je lepší ??? Který systém má před sebou větší budoucnost ??? Ten s jedním dítětem v rodině zavaleným horou nepotřebných tretek a nebo chudší rodina s 5 dětmi??? Jistě je lepší onen "nekonzumní" arabský model. Ten má budoucnost. Náš systém jede podle tohoto vzorce : "Za to, že lidé drží hubu ,je jim umožněno nakupovat zhovadilosti, které nejen že nepotřebují, ale které jim navíc i škodí":
        Xiluodu Dam
        • Re: systémy
          02.04.2014 15:06

          Mýlíte se, podívejte se třeba na americké údaje z : CIA FACTBOOK za letošní rok. U Číny je tam přírůstek nově narozených + 1,21 % , úbytek díky zemřelým - 0,74 % , emigranti tvoří úbytek - 0,03 %. Celkový roční přírůstek = + 0,44 % obyvatel = asi 6 milionů lidí. 1 % v Číně je totiž celých 13,6 mil. lidí.
          Xiluodu Dam
          •  
            02.04.2014 15:27

            udaje z Cia Factbook - leda, že jim tam ty nové přírůstky počítál satelit. :-) Jedná se zřejmě o oficiální narozené, které žádají / mají nárok / na dané přídavky na dítě. Údaje mohou být velmi odlišné od skutečnosti.
            AMN
            • AMN
              02.04.2014 15:37

              Postrádá Tě Simi na vláknu Aréna..
              Velkamedvědice
        • Re: systémy
          02.04.2014 11:04

          Je nas 7 miliard. Pomaly ale isto nam do chadzaju meritka, podla ktorych este nie sme premnozeny zivocisny druh. Hovori sa, ze 10m2 travnatej zeme uzivi jedneho bylinozravca (zebra), a 10 bilinozravcov uzivi jedneho masozracva (leopard). Dufam, ze je zrejme, kam tymito poctami smerujem..
          Eco
        • Xiluodu
          02.04.2014 11:02

          Stejně jako opakovaně přál smrt spojeneckým jednotkám, chválil Stalina a podobné ubohosti, celkem mě nepřekvapuje, ani dnešní Tvá neskrývaná radost z cizích problému. K těmto ubohostem se raději už vyjadřovat nebudu. Technická. A kdo Tě brání nechat manželku domu a udělat ji dětí kolik chceš a stát se tak vysněnou chudou rodinou, kterou popisuješ. Kdo Tě nutí nakupovat zbytečné nebezpečné tretky žvanile.?
          Velkamedvědice
          • Re: Xiluodu
            02.04.2014 11:44

            Můj přístup byl takovýto . Děti mám jen dvě, plánovali jsme při svatbě tři, pak jsme ale byli oba delší dobu chronicky nemocní a tak zůstalo u pouhých dvou. Manželku jsem nechal s dětmi 9 let doma , auto jsme si proto koupili až nám bylo 40 let , oželeli jsme všechny dovolené po dobu oněch 9 let , hadry jsme kupovali minimálně, často u Vietnamce. Zbytečné tretky zásadně nekupuji, proto mám už úspory na koupi bytu 3 +1 za hotové. Směji se, až se za břicho popadám, když například vidím, jak si lidé v marketu kupují vůně do auta o kterých je bezpečně zjištěná rakovinotvornost podobná cigaretám. Nebo, když si lidé bydlící blízko parku a cykloztezek domů kupují takovou zhovadilost, jako je rotoped. Já běhal každý víkend denně kolem 10 kmv lese a parku, všude se přesouval jen pěšky a MHD = dnes mám při 180 cm váhu 75 kg = libuji si bez cholesterolu a vysokého tlaku. P.S. Pokud žoldnéři z USA přapadli Irák, kde zavraždili v občanské válce na 110 000 lidí, pak to nejsou nějací "spojenečtí vojáci" ,ale obyčejní vrazi !!! Jsem proto rád, že jich tam 4400 zheblo, zasloužili si to.
            Xiluodu Dam
            • Xiluodo
              02.04.2014 11:50

              Na druhou část reagovat nebudu. K první části. Žádnou nemoc Tobě ani Tvé rodině nepřeji, to je nepříjemné. Reagoval jsem z důvodu, že třeba já konkrétně mám manželku doma s dvěma dětmi spoustu let, a díky Bohu si na životní úroveń stěžovat nemohu. Má sestra se rozhodla jít cestou, kterou popisuješ, má 5 dětí, většinu života strávila jejích výchovou a starostí o domácnost, čemuž vyšší životní úroveń obětovala a na tretky opravdu nemá...
              Velkamedvědice
              • Re: Xiluodo
                02.04.2014 12:12

                RE. : Medvědice Je otázkou kolik věcí člověk potřebuje k životu, aby byl šťastný. Já osobně bych bral svět bez hypermarketů a nadnárodních společností, kde bych se síťovkou chodil do nejbližší sámošky, na dovolenou bych jel vlakem na Šumavu s batohem na zádech a nachodil bych tam 150km za týden po kopcích . V práci by mne nikdo stále nenutil zvyšovat produktivitu práce až k zbláznění ,...atd. Lituj idnešní mlado ugeneraci, a žzsetárne. Poslední propočty ekonomů ukazují, že r.2050 bude u nás kupní síla státní penze v přepočtu na dnešní koruny jen 5000 proti dnešním 10 000 Kč. Tedy český penzista roku 2050 si bude muset ten rozdíl = 5000 na každý měsíc života v penzi naspořit ze svého v době mládí. Aby měl vůbec roku 2050 životní standart současného českého penzisty roku 2014. A 5000 na měsíc, to je hodně ! Když odejde do penze v 70 a dožije se 82, pak musí mít připraveno 12 x 12 = 144 měsíců x 5000 = asi 720 000 Kč = dva manželé v penzi = 1,5 milionu dnešních !!!Kč. Každý pár budoucích penzistů roku 2050 bude muset mít 1,5 mil. Kč ve dnešní kupní síle = nějakých možná 8 milionů Kč v kupní síle 2050 , aby vůbec měli v důchodu život jako r.1014. Tedy roku 2030 budou muset penzisté spořit po 3000 Kč každý měsíc po dobu 20 let /= dva penzisté = 6000 Kč v rodině/ aby si roku 2050 žili jako r. 2014 jejich předchůdci. Ptám se, kolik dnešních lidí si spoří na důchod 6000 Kč měsíčně po dobu 20 let ??? Já s manželkou si spoříme dohromady 2500 Kč a to si myslíme, jak jsme dobří !! Ovšem roku 2050 by jsme byli i tak silně propadající !!!
                Životní styl
                • Životní styl
                  02.04.2014 12:31

                  o)) Co na to říct? Z hypemarketů se mě dělá až špatně jako z celé konzumní společnosti. Před lety jsem opustil dobře placený flek v okresním městě a odstěhoval se za malinkou vesnici k lesu, kde tempo života určuje slunce a bez pozlátek...Obklopen rodinou a zvířaty pak pouštím k sobě domů jen kamarády a přátele dětí...
                  Velkamedvědice
                • mluvíš mi z duše
                  02.04.2014 12:17

                  Ovšem pokud by důchodcům v r.2050 stačil tento náš životní styl, ani by si nemuseli drasticky šetřit. Inflace by jim ty úspory beztak sežrala.!! Prostě by jen méně utráceli za blbosti, které nejsou k životu nutné :-))
                  Jesse
                  • Re: mluvíš mi z duše
                    02.04.2014 14:57

                    TO : Jesse No nevím, ale u nás v Plzni je tržní nájem 1+1 kolem 5000 Kč bez energií. Plus voda, topení, plyn, elektřina tak 3000 Kč k tomu = suma 8000 Kč. Dva penzisté roku 2050 budou mít dohromady 2 x 5000 = 10 000 Kč. 10 000 - 8000 Kč = 2000. To by zbylo roku 2050 dvěma penzistům na měsíc na léky, jídlo, oblečení, benzín, holiče, cestování,...atd ??, Trochu málo ! A pokud bude chtít žít v 1+ 1 roku 2050 jeden penzista, vdovec ??? Jeho penze 5000, to bude přesně jenom holý nájem, kde je jídlo, energie, léky, oblečení,....???? Takže přijde exekutor, chytí ho za prdel a vyhodí na dlažbu. Nebo že by stát měl finance na to ,aby milionům penzistů doplácel desítky miliard ročně na bydlení ??? Pochybuji.
                    Peníze na život
                    •  
                      02.04.2014 15:18

                      Ale s ohledem na možnosti bude mít na výběr. Třeba se mu bude lépe žít v nějaké pastoušce:-) Já bych nájemní bydlení neglorifikoval. Bydlení v OV je už z 80% a ty palety se postupně snižují... kromě energií, ale je známo, že staří lidé umí šetřit mnohem efektivnějí, než mládežníci... tož tak.
                      Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university