Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrat ztracené síly a pár výhod k dobru

Návrat ztracené síly a pár výhod k dobru

04.04.2014 18:54
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

V minulých dnech byly zveřejněny revidované statistiky z amerického průmyslu, které zpřesňují pohled na vývoj tohoto sektoru v posledních letech. Vyplývá z nich, že se průmyslová výroba loni prakticky vrátila na úroveň, kde se nacházela před poslední recesí. Jak to bývá, nejde o vstup do stejné řeky, americký průmysl je jiný, než býval, a dostal možnost být silnější.

Těžké období nedávných let umocnilo pokles významu některých odvětví. Patří mezi ně hlavně výroba textilu a oděvů nebo papíru. O trochu lépe je na tom chemický a plastikářský průmysl. Jiná odvětví byla zasažena, ale celkem rychle se zvedla na přechozí úroveň. Tady lze zmínit výrobu surových kovů i kovových výrobků a strojírenství. Samostatnou kapitolou jsou dopravní prostředky. Během recese to vypadalo, že výroba aut v USA zažije velký útlum. Zotavila se ale překvapivě silně a nyní patří k jasně rostoucím odvětvím. Ještě lépe z krize vystartovala výroba letadel.

Potom jsou tu odvětví, která už před recesí prožívala nástup na výsluní. Především jde o výrobu počítačů a podobných produktů. Dot-com krize růst tohoto odvětví jen na čas zdržela, recese v letech 2008-09 přinesla pouze mírný pokles, po kterém následoval další, kumulativně už padesátiprocentní růst. Sektorem, který v posledních letech zažívá velmi slušný růst, je také těžba. Relativně stabilní sektor se zhoupl mírně dolů při recesi, ale od té doby zde produkce narostla o čtvrtinu.

Rozmach těžby energetických surovin je přitom dán technologickým pokrokem a vyššími cenami, které tyto dražší technologie zatraktivnily. Se samotnou recesí až tolik nesouvisí. Ani rozvoj technologií není přímo ovlivněn přechodným propadem ekonomiky.

Jsou tu přitom významné přesahy do dalších odvětví. Levnější energie, které jsou důsledkem rozmachu těžby ropy a plynu, přinášejí výhody pro energeticky náročná odvětví těžkého průmyslu, což je vidět už v těch několika málo letech současného oživení. Výhoda přitom bude dlouhodobá, dokud hlavní průmysloví konkurenti z Evropy, ale i Japonska neprosadí rozumnější energetickou politiku.

Ke změnám během recese došlo v produktivitě. Zaměstnanost v průmyslu trendově klesá už od roku 2000, recese z let 2008-09 pak pokles urychlila. Přes lehký nárůst v nedávných letech zůstávají počty zaměstnanců nižší. Týká se to hlavně zpracovatelského průmyslu, zatímco zaměstnanost v expandujícím těžebním průmyslu relativně strmě roste a během recese se jen přechodně snížila. Celkově produktivita v průmyslu od roku 2006 kumulativně narostla o 15 procent, zatímco jednotkové náklady práce pouze o 2,5 procenta.

Dá se říci, že americkému průmyslu přinesla hospodářská recese společně s útlumem i očistnou kúru. Útlum některých sektorů kompenzuje nástup jiných. Nahrazení propuštěných zaměstnanců vyšší produktivitou znamená pro sektor konkurenční výhodu, ačkoli se negativně projevuje na trhu práce. Vedle toho je tu pozitivní šok v podobě levnějších energií, který rovněž představuje výhodu proti konkurenci. Průmysl se dotáhl na předkrizové úrovně výstupu, ale má možnost ho rychle zvýšit, neboť jeho kapacita od té doby vzrostla a v současnosti jí využívá méně než před recesí. Při podprůměrném růstu americké ekonomiky a slabší expanzi globální ekonomiky je dynamika poptávky tlumená. Americký průmysl ale vypadá dobře vybaven k tomu, aby z jejího zrychlování profitoval.


Váš názor
  • jakoupak ztracenou sílu
    05.04.2014 18:17

    Tu přece nikdy neztratily a ted' jí používají na vytahování celého světa z marastu. Kam si schovávají svoje peníze (a ruble to určitě nejsou) a kam jezdí nakupovat ruský oligarchové svoje vily a jachty. Proč si je nenechají doma ? Nebýt USA tak silný tak už má Putínek celou Ukrajinu a jede i nám zase na pomoc,
    Džoržínek
  • Nakonec to nebylo tak zlé.
    04.04.2014 19:18

    Zprávy a naděje zdejších komunistů o rozpadu Ameriky, jak dokazují fakta, se opět ukázaly falešné a Putinovci budou muset znovu hezkých pár desítek let počkat na splnění svých snů. Ještě zajímavější budou zprávy o dalším rozpadu Ruska a ani kouzelník a tygrobijec rasPutin tomu nedokáže zabránit. Spíše naopak, právě on přispívá k odlivu peněz a investicí z Ruska. Pouze zapšklí zdejší komunisti to nevidí a stále sní o velikém Rusku a za vším zlem vidí tu nenáviděnou Mériku.
    Trockij
    • Re: Nakonec to nebylo tak zlé.
      07.04.2014 9:35

      USA nekonec neporazí Rusko ale Čína. USA budou velmoc, nikoli už ale nejsilnější jako dosud. A je to dobře. USA nejsou ani národ, je to sebranka jakýchsi přinandrovalců všech barev kůže. Je mi z nich nanic. Čím dříve je Čína v objemu ekonomiky přestihne, tím lépe pro nás všechny. Takže pozdrav do Pekingu od nás z Čech.
      Xiluodu Dam
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.