Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ ruší tendr na dostavbu JE Temelín

ČEZ ruší tendr na dostavbu JE Temelín

10.04.2014 11:43, aktualizováno: 10.4. 15:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tuzemská energetika ČEZ dnes informovala o zrušení tendru na dostavbu dvou jaderných bloků Jaderné elektrárny Temelín a to v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Společnost následně odeslala uchazečům příslušné oznámení o zrušení zadávacího řízení na veřejnou zakázku.

Informaci obdrželi všichni uchazeči - konsorcium společností Westinghouse Electric Company LLC a Westinghouse Electric Czech Republic s.r.o.; konsorcium společností ŠKODA JS, Atomstroyexport a Gidropress i již dříve vyloučená společnost AREVA NP.

“Od roku 2009, kdy byla veřejná zakázka vyhlášena, do dnešního dne prošel energetický sektor v Evropě turbulentním vývojem. Zatímco původně byl projekt, vzhledem k tržní ceně elektrické energie a dalším faktorům, plně ekonomicky návratný, dnes jsou ohroženy veškeré investice do zdrojů elektrické energie, jejichž výnosy závisí na prodeji elektřiny na volném trhu,” popsal důvody generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a dodal: “Neznamená to, že v České republice končíme s výstavbou jaderných zdrojů. Nebezpečí, že do 20 let nebudeme schopni pokrýt spotřebu energie v naší zemi, je stále akutní. Jen naše plány budeme muset přizpůsobit změnám, jež se nyní připravují v Bruselu. Je zřejmé, že na zajištění dalšího rozvoje jaderné energetiky bude třeba v budoucnosti úzce kooperovat se státem.”

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš na odpolední tiskové konferenci uvedl, že ČEZ zůstává společností, využívající jadernou energii a pokračuje v přípravě jaderných projektů. Zastavení tendru na dostavbu JE Temelín neznamená konec projektu a Beneš "je optimistický", že nové bloky budou nakonec postaveny. Za prioritu z pohledu ČEZ nyní označil předřazení otázky prodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany před otázku přípravy tendru na Temelín. Podobně se vyjádřil člen dozorčí rady ČEZ Pačes.

Šéf ČEZ pro strategii Cyrani uvedl, že všechny energetické projekty jsou bez sjednané státní podpory neziskové. Ministr průmyslu a obchodu Mládek na tiskové konferenci uvedl, že věří ve vypsání nového tendru na dostavbu JE Temelín do pěti let a že ten umožní zapojení Arevy a dalších subjektů. Prezident Miloš Zeman včera zmínil například korejské společnosti.

"Mě osobně to (zrušení tendru) příliš netěší, protože jsem vždycky považoval možnou výstavbu dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín za výborný impulz pro českou ekonomiku, protože to by byla akce takového keynesiánského typu, která by poskytla práci desetitisícům lidí," řekl dnes Mládek. Ministr připomněl, že v době vypsání tendru se cena elektřiny na burze pohybovala kolem 80 eur za megawatthodinu, nyní ale klesla ke 32 eurům a špatný je i výhled pro další vývoj. Aby se stavba dvou bloků v Temelíně vyplatila, potřeboval by ČEZ ceny elektřiny přes 70 eur za megawatthodinu. "ČEZ je veřejně obchodovaná společnost, stát tam není stoprocentní vlastník, tudíž musí brát ohled na zájmy minoritních akcionářů," připomněl Mládek. 

"Veřejně obchodované firmy mají problémy k příliš velké krátkodobosti. Chtějí zajišťovat neustále zisk akcionářům," podotkl ministr s tím, že rozhodnutí o stavbě jaderné elektrárny má strategický charakter. Elektrárna je totiž uvedena do provozu deset let po rozhodnutí a elektřinu vyrábí dalších 50 až 60 let. "To je něco, co obtížně absorbují kapitálové trhy, protože nepracují s takovým horizontem," řekl Mládek. 

I kvůli tomuto problému by podle něj případnou další výstavbu jaderných bloků v Česku mohla převzít nějaká nově zřízená státní společnost. Ministr nicméně předpokládá, že namísto stavby dvou bloků v Temelíně by měl nový tendr mít menší rozsah. "Já si myslím, že do budoucna by bylo daleko lepší, kdyby se postavil jeden blok v Temelíně a další v Dukovanech, protože my potřebujeme rozvíjet nejenom Temelín, ale i Dukovany," řekl. 

"Dovedl bych si představit, že se do pěti let obnoví tendr aspoň na jeden blok Temelína," uvedl Mládek. V takovém případě by podle něj bylo vhodné využít i zkušenosti, které ČEZ získal při přípravě nyní ukončeného tendru. 

Návrh aktualizace Státní energetické koncepce nadále počítá s rozvojem jaderné energetiky, podle středečního rozhodnutí vlády bez zapojení jakéhokoliv typu státní záruky. Ministerstvo průmyslu a obchodu má společně s ministrem financí připravit komplexní plán dalšího rozvoje jaderné energetiky v Česku, uvedl v prohlášení ministr Mládek. 

"Jasně deklarujeme přetrvávající zájem na dalším rozvoji jaderné energetiky, je ale třeba brát ohled na řadu konsekvencí včetně důsledků pro zajištění energetické bezpečnosti ČR, schopnosti ČR dostát svým klimaticko-energetickým závazkům vůči EU a možných dopadů na cenu energie," dodal Mládek.

MF Babiš v březnu přišel s návrhem dramatické změny dividendové politiky a to výplaty 100 procent loňského zisku do rukou akcionářů. V předchozích pěti letech společnost vyplácela mezi 53 a 59 procenty zisku. Výše dividendy na akcii by dle požadavku Babiše vzrostla z loňských 40 korun na rekordních 65 korun, dividendový výnos by se zvýšil na 12 %. Čistý zisk skupiny za rok 2013 meziročně klesl o zhruba 12 procent na 35,2 miliardy korun, především vlivem poklesu ceny silové elektřiny. Společnost očekává, že čistý zisk by měl letos klesnout o další pětinu.  

Rozhodnutí o zrušení tendru předcházela i komunikace s vládou. Ta s ohledem na stále probíhající diskusi o budoucnosti energetiky v rámci EU v tuto chvíli neplánuje poskytnutí garancí či stabilizačního mechanismu pro výstavbu nízkouhlíkových zdrojů. Zároveň ovšem deklarovala svůj zájem na dalším rozvoji jaderné energetiky v ČR s tím, že do konce roku připraví pro tuto oblast komplexní plán.

"Jasně jsme řekli, že v současné době odmítáme jakýkoliv typ státní záruky. Vládě se nemůže nikdo divit po zkušenosti s podporou obnovitelných zdrojů, především solárních. To byla problematická zkušenost. Navíc vývoj na energetických trzích je maximálně nepředvídatelný, a vláda se tak těžko může zavázat na garantování cen elektřiny," uvedl včera premiér Sobotka.

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky měly být v provozu 60 let. Jednalo se o zakázku za několik set miliard korun. Ministr průmyslu Jan Mládek v březnu uvedl, že pravděpodobnější variantou tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín je jeho zrušení.

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš včera na schůzi sněmovního hospodářského výboru řekl, že České republice hrozí po roce 2030 významný deficit výroby elektřiny přes fakt, že nyní je v zemi energie nadbytek. Důvodem je odstavení části zdrojů a pokles těžby. Beneš také řekl, že dividendová politika ČEZ by měla být předvídatelná. Do konce dubna dá valné hromadě návrh na rozdělní zisku. Rozhodne valná hromada v červnu.


JE Temelín: Roční výroba el. energie
Rokprodukce v mld. kWh
20000,002
20011,2
20025,4
200312,1
200412,7
200511
200612
200712,3
200812,1
200913,3
201013,8
201113,9
201215,3
201315,1**
* - loni Temelínem vyrobená elektřina pokryla pětinu české spotřeby

 

 

(Zdroj: ČEZ, čtk)


Čtěte více:

Sobotka: Nevím o důvodech pro zastavení tendru na Temelín. Ani o garancích
19.03.2014 8:25
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) neví o důvodech pro zastavení miliardo...
ČEZ by měl akcionářům vyplatit 100 % zisku, požaduje MF Babiš (+ komentář)
24.03.2014 8:36
Tuzemská energetická společnost ČEZ by za loňský rok mohla akcionářům ...
ČEZ - Babiš navrhuje výplatu 100 procent zisků /POZITIVNÍ/
24.03.2014 9:25
Energetická společnost ČEZ by za loňský rok mohla akcionářům vyplatit ...
Šéf ČEZ Beneš: Temelín bez státní podpory nedostavíme (+komentář)
07.04.2014 17:40
Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš si nedovede...
Šéf ČEZ: Radikální změna dividendy zablokuje Temelín, bez podpory státu také nebude
09.04.2014 14:45
České republice hrozí po roce 2030 významný deficit výroby elektřiny p...

Váš názor
  •  
    10.04.2014 16:02

    Moudré rozhodnutí . Perlou v něm je ale výrok pana Mládka . Bůh s touto zemí , toto mohl být ministr financí . Budeme investovat , lidi budou mít co dělat a ty ztráty z výroby a produkce stát uhradí . Pane Mládek , já když jsem řekl kravinu , dostal jsem od táty přez držku s dovětkem ,synu -mlčeti zlato . Škoda , že už táta nežije !!!!!! To by byla rána.
    synek
    • prognostik Beneš
      10.04.2014 16:23

      Je zajímavé jak pan Beneš prozřetelně vidí co bude v roce 2030 ale když rozdával Nagyové ty drahé dárky tak taky předpokládal že ta ženská bude u koryta ještě několik let. Jako prognostik není moc dobrý a jako manager taky ne neb od dob co řídí ČEZ jdou zisky pouze jedním směrem a to dolu a není to jen kvůli poklesu cen elektřiny. Babiš by ho měl vyměnit svou šanci promarnil.
      ještěr
  • Sláva!
    10.04.2014 14:59

    Že dostavba Temelína je pro ČR nesmyslný megalomanský projekt věděl i v minulosti asi každý, kdo o energetice v ČR něco tuší. Nicméně cílem podle mého názoru (samozřejmě se mohu mýlit) nebylo udělat něco výhodného pro ČR či pro ČEZ, ale pro ty, kteří se na tom "napakují". Proto také předchozí vláda chtěla, aby se o výsledku tendru rozhodovala ještě ona. Jestli vládu položila CIA nebo Naďová se běžný smrtelník už asi nedoví, ale fakt je, že její pád na dokončení tendru měl vliv dost zásadní. Ani já jsem nevěřil, že to noví vládci úplně stopnout, ale že se k tomu odhodlala, mě příjemně potěšilo.
    Karel Havel
  • Chyba
    10.04.2014 13:01

    Dotace jsou samozřejmě špatně, ale tohle není otázka jenom ekonomická, zvláště když Rusák s kalašnikovem zase skoro klepe na naše dveře. Stačilo by jednoduše hospodařit každý rok s přebytkovým rozpočtem a z těch přebytků postavit ne jednu ale hned tři jaderné elektrárny.
    rac
  • Jáj, zasa sa ukázalo ako sú Česi antiamerický
    10.04.2014 12:24

    Firma Whestinghouse sa nedávno vyjadrila, že chápe ťažkosti s výstavbou jadernej elektrárne, no navrhovala tender dokončiť, určiť víťaza a výstavbu odložiť. ČR sa mohla za súčasnej situácie elegantne zbaviť Rusákov a peknučko sa prihlásiť k euroatlantickému spoločenstvu. No, hádam, že týmto sa ČR neprihlásila k názoru Jágerka, že k Rusákom majú Česi bližšie, jáj?
    Šaňo
    • Re: Jáj, zasa sa ukázalo ako sú Česi antiamerický
      10.04.2014 14:48

      :-) Zato na Slovensku vlada prave smluvne podepsala zdrazeni vystavby vlastni JE o cca 1 mld. eur jen to fikne. Holt dodatecne prace vseho druhu, co se da delat, ze? Vsak to ludia aj podniky este treba aj utahnu...
      Kolemjdouci
      • Jáj, a čo iné ja píšem o čoboloch?
        10.04.2014 15:08

        Re: čez koupí mochovce??? jáj :)) 10.4.2014 0:44 25 rokov stará tlakovka, jáj, ešte čoboli budú Rusákov na kolenách prosiť, aby im ten komunistický šrot dali dokopy http://www.allforpower.cz/UserFiles/files/2011/transport_mochovce.pdf Rusáci zatiaľ dusia čobolov na Jaslovkách http://www.nucnet.org/all-the-news/2013/07/08/rosatom-demands-guarantee-from-slovakia-on-new-unit-at-jaslovsk-bohunice
        Šaňo
  •  
    10.04.2014 11:47

    Moudré rozhodnutí a vládě fandím. Na reakci trhu jsem zvědavý.
    mgp
    • Bravo
      10.04.2014 12:03

      Upřímně jsem nevěřil, že se ten tendr zruší. Už jsem ve střednědobém horizontu plánoval emigraci kvůli neúnosným životním nákladům v ČR a teď to zřejmě budu muset přehodnotit. Jen doufám, že Babiš má silnou ochranku, zřejmě je trnem v oku mnoha korupčníků, ale já mu fandím, ikdyž má každý své chyby. Pro ČEZ je do velmi dobrá zpráva. Díky odvrácené hrozbě předlužení by se mohl dostat zpět na mety kolem 650-700 Kč.
      SLK
      • Re: Bravo
        10.04.2014 16:14

        Souhlas, pouze upravím "bravo B A B I Š I" . Zbytek vlády a část opozice má zřejmě sevřenou prdel , co se teď dostane na světlo boží . Nebo se pletu , že by soudruh Kalosek neměl "nabídku z USA nebo Ruska ? Frantíci na úplatky nemaj ,tak byly včas z tendru vyřazeni . Sobotkovi to je šuma fuk , ten si užívá každý den kdy je ještě ministrantem této země . Toho pána z Agrofertu jsem moc nemusel, ale fakt jsem se asi mýlil . Snad už tu vaničku těm politickejm figurkám konečně někdo vypustí .
        karel IV
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.