Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vzestup iráckých radikálů je cestou brutality, ale také strategické organizace „neviditelného šejka“

Vzestup iráckých radikálů je cestou brutality, ale také strategické organizace „neviditelného šejka“

13.06.2014 8:35
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Islamističtí radikálové postupují k Bagdádu a západním zemím nezbývá, než začít bít na poplach. To co se na počátku mohlo zdát jako nespokojenost skupinky občanů (leč extrémistických), totiž přerůstá do válečného konfliktu plného fanatismu a násilí.

Radikální skupina patří mezi tzv. sunnity (od arabského slova znamenajícího cesta či zvyk), tedy ortodoxní vyznavače pravidel koránu. Sunnité tvoří majoritní část obyvatelstva islámského světa. V rámci Iráku pak skupina těch nejradikálnějších dlouhé roky připravovala svůj vzestup.

Již od pádu Sadáma Husaina začala pracovat jako odnož proslulé teroristické organizace Al – Kájda. Skutečně organizovanou podobu jí však dal až nástup současného vůdce Abu Bakr al-Baghdadiho v roce 2010. Muž s přezdívkou „neviditelný šejk“ rozpoutal bojové šílenství, které za brutální označila dokonce i samotná Al – Kájda. Právě pod jeho vedením totiž organizace odstartovala sérii těch nejkrutějších sebevražedných útoků a bombových atentátů.

V dubnu 2013 skupina změnila své jméno na Islamic State of Irag (ISIS) a veřejně deklarovala, že její válečníci začnou s operacemi také na území Sýrie. Právě tento krok mohl být jedním z prvních signálů nezměrných ambicí, jejichž cílem je, zdá se, vytvoření nového islamistického území za pomoci odstranění hranic mezi Sýrií a Irákem. Území, ve kterém by striktně bylo dodržováno právo známé jako Šária.

O bojovnosti radikálů nejlépe vypovídají loňská čísla. Dle státních úřadů měla organizace ISIS v roce 2013 na svědomí největší část ze 7000 iráckých civilních obětí. Tento počet je nejvyšší od roku 2008 a je jen dalším signálem, že současný konflikt „nevyrašil přes noc“. Také 50 sebevražedných atentátů z listopadu 2013 napovídalo, že ISIS je za své názory připraven „bojovat“ tvrději, než kdy jindy.

Kromě vytvoření nového státu si radikálové vytyčili i další cíl, který pojmenovali „Break the Walls“, tedy volně „Strhnutí zdí“. V jeho rámci přesunuli své úsilí také na osvobození svých zajatých spolubojovníků. V červenci tak například ISIS zaútočil na notoricky proslulou věznici Abu Grabi (ve válečných letech 2003-2004 v ní američtí vojáci týrali své zajatce) a osvobodil stovky svých stoupenců. Právě „Break the Walls“ zajistilo skupině tisíce nových bojových sil, s jejichž pomocí v dalších měsících sbírala drobná vítězství na západě a severu Iráku, aby v průběhu letošního roku rozpoutala doslova válku.

Výchozím bodem pro útočné operace pak byla právě silná pozice na syrském území. Ze severu tak ISIS může podnikat výpady proti svým nepřátelům a dobytí příhraničního města Mosul jim dodalo další manévrovací prostor. De facto totiž v současné chvíli kontrolují severní hranici země a narůstá jejich vliv také na západě. V posledních dnech pak nabírá otáček jejich cesta do vnitrozemí. Postup na jih nyní organizace zastavila zhruba 100 kilometrů od metropole Bagdádu. To již nenechalo stranou pozornost zahraničních států a nahlas se začalo spekulovat o možných krocích protiofenzívy. USA však zatím přislíbily pouze částečnou pomoc bez konkrétních protiválečných nástrojů a evropské státy nezaujaly ani pořádný postoj. V případě, že však nakonec k protiofenzívě přistoupí, měly by se západní mocnosti připravit na skutečně zarputilého protivníka.

Protivníka plného odhodlání, ochotného nést oběti a co možná nejhůř – s velice dobrým válečným vybavením. Součástí arzenálu radikálů jsou totiž běžné i rakety či dokonce naváděné střely. Za financováním organizace ISIS tak, ke všeobecnému znepokojení, stojí pravděpodobně (mimoírácké) zločinecké útvary.

Nepřítel je znám a s ním i jeho odhodlání. Mezinárodní společenství tak má před sebou jiný, možná ještě těžší úkol – začít jednat a zasáhnout. Pokud možno rychle a s co nejmenším krveprolitím…

Zdroj: CNBC, CNN


Čtěte více:

Dle nového prezidenta Ukrajiny je na východě země válečný stav
28.05.2014 9:33
Na východě Ukrajiny panuje "válečný stav" a protiteroristická operace,...
Pokud by o válkách rozhodoval kapitál a práce, nedocházelo by k nim
06.06.2014 18:14
Vzpomínky na první světovou válku jsou stále živé. Projevuje se to nap...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m