Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Evropa v 2Q14 šlápla na brzdu

Rozbřesk - Evropa v 2Q14 šlápla na brzdu

14.08.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Evropa v druhém kvartále šlápla na brzdu. Itálie se již podle dřívějších odhadů z počátku měsíce vrátila do recese, zatímco podle dnešních čísel druhá největší ekonomika eurozóny Francie druhý kvartál v řadě stagnuje. Německá ekonomika po solidním startu do nového roku v druhém kvartále poprvé od začátku roku 2013 lehce propadla.

Bylo by lákavé svalit vinu na geopolitické napětí a propad obchodu s Ruskem. Velká část problémů je ale důsledkem slabé konkurenceschopnosti druhé a třetí největší evropské ekonomiky. Francouzské HDP (jako jediné zatím v detailní struktuře) sice ukazuje určité zpomalení vývozů odrážející mimo jiné propad obchodu s Ruskem. Za celkově slabým výsledkem Francie jsou ale především propady investic a setrvale slabá spotřeba domácností. Investice padají čtyři kvartály v řadě a vykazují nejhorší dynamiku od konce krizového roku 2009. Spotřeba domácností, tradiční motor francouzské ekonomiky, stále čeká na restart. Zatímco před rokem 2009 rostly útraty francouzských domácností reálně v průměru o 2 % ročně, v posledních třech letech se v zásadě nehýbou z místa.

Jedním z důvodů je neschopnost francouzské administrativy zkrotit deficity veřejných financí, aniž by nezvyšovala daně. Francie má v Bruselu pověst země, která chronicky nedodržuje stanovené rozpočtové cíle. Přitom daňová zátěž setrvale roste - od roku 2009 se vyšplhala z 41 % skoro až na 46 % HDP a je vyšší než ve většině skandinávských zemí. President Hollande sice slíbil, že brzy představí nové daňové výjimky, podniky ani domácnosti tomu ale zatím příliš nevěří.

Velká část slabého výkonu Německa je dána právě slabším výkonem Francie (exportní destinace číslo 1) a Itálie (exportní destinace číslo 7). Svojí roli hraje také slabší poptávka Číny (exportní destinace číslo 3). Vliv Ruska se na výkonu eurozóny také podepisuje, ale pravděpodobně více skrze negativní dopad do investic. I když propad vývozů do Ruska přesáhl od začátku roku 10 %, jejich váha je relativně malá. Dobrou zprávou, především pro Česko, je, že v dobré náladě zůstává německý spotřebitel. V druhé polovině roku také největší evropské ekonomice může pomoci silnější růst v USA a snad i lepší poptávka z Číny. Hlavním rizikem je kombinace slabé spotřeby ve Francii a Itálii s další eskalací rusko-ukrajinské krize.

Polská ekonomika v souladu s očekáváními sklouzla v červenci do deflace, neboť míra inflace dosáhla meziročně -0,2 %, tedy svého minima v postkomunistické éře země. Inflace může podle našich odhadů zůstat pod nulou i v následujících dvou měsících, přičemž prozatím nejistou roli mohou sehrát i sankce proti Rusku. Ty totiž mohou mít za následek pokles cen potravin, jejichž úhrnná váha v polském spotřebitelském koši činí takřka 25 %. Tím pádem představují zřejmé negativní riziko pro inflaci.

Zlotý nicméně včera posiloval nejvíce z regionálních měn. Vůči možnému poklesu sazeb se vymezil jestřábí člen Výboru pro měnovou politiku (RPP) Kazmierczak. Důležitou roli v rozhodování RPP jistě sehrají i dnešní čísla o HDP, respektive detaily, které budou zveřejněny na konci měsíce. Pokud se potvrdí naše odhady, tak ani nadále nepočítáme s tím, že by NBP snížila sazby na zasedání na začátku září. Ačkoliv dnes budou zveřejněny první odhady růstu ekonomik i v ostatních zemích regionu, tak největší tržní dopad lze čekat od polských dat.

Kurz eurodolaru se včera nakonec příliš nezměnil, ačkoliv dolar relativně prudce krátkodobě oslabil po zveřejnění slabších statistik z maloobchodu. Eurodolar dnes budou jistě zajímat i čísla o HDP z Evropy, která by měla potvrdit z jeho pohledu pozitivní vyhlídky do následujících měsíců.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Váš názor
  • Európa nešlápla na brzdu,
    15.08.2014 22:36

    né je v " 00 "
    jářku
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university