Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn pátečního vývoje na světových burzách

Souhrn pátečního vývoje na světových burzách

01.09.2014 8:24
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR

Pražská burza v pátek dokázala přerušit třídenní pokles a snížila tak týdenní ztrátu na 0,6 %. Index PX přidal 0,4 % navzdory poklesu západoevropských trhů, když investoři opět přesunuli svou pozornost z centrálních bank a ekonomiky na dění na Ukrajině.

Držitelé dluhopisů společnosti NWR v pátek odsouhlasili restrukturalizační plán, který zahrnuje snížení hodnoty nezajištěných dluhopisů i úpis nových akcií a významné naředění současných akcionářů. Akcie na tuto zprávu přesto reagovaly 5% růstem, když se tímto krokem podařilo odvrátit bezprostřední hrozbu insolvence.

Pražskou burzu v pátek podpořily především akcie Komerční banky, které se díky 2% růstu vrátily na úroveň 4900 . Procentní zisky z úvodu obchodování neudržely akcie Erste Bank a VIG. Zatímco akcie Erste zavřely alespoň s minimálním růstem, akcie VIG odepsaly 0,8 % a připsaly již třetí pokles v řadě. Akcie této pojišťovny, která v úvodu týdne zveřejnila výsledky hospodaření za 2Q, odepsaly téměř 3 %.

Evropa

Evropské akciové trhy v pátek neudržely zisky z průběhu seance, když poslední hodinu před koncem obchodování zamířily do červených čísel a zavřely mírně v červeném. Částečně tak došlo ke korekci měsíčního zisku, kterého panevropský Stoxx 600 dosáhl poprvé od května.

Propadlíkem dne bylo britské Tesco, které odepsalo 7,3 % na nejnižší hladinu od roku 2003. Důvodem byl profit warning, kdy management snížil výhled celoročního zisku na 2,4 až 2,5 mld. GBP. Zároveň došlo ke snížení pololetní dividendy, a to o 75 % na 1,16 GBp. Zpráva poznamenala další hráče v sektoru, přičemž trojka na tamním trhu - Sainsbury odepsala 4,8 % a čtyřka - Wm Morrison Supermarkets 5,2 %.

Nejslabším sektorem se ztrátou téměř jednoho procenta byly automobilky. Pod tlak se dostal Renault, který oslabil o 3 %, Porsche, jehož akcie umazaly 1,7 % nebo producenti pneumatik Nokian a Continental se ztrátou 1,9 %, resp. 1 %.

Dařilo se naopak farmaceutické společnosti AstraZeneca, která přidala 1,9 % díky zprávě, že by americký Pfizer mohl obnovit jednání o převzetí britské firmy.

Britský FTSE 100 oslabil o 0,1 %, francouzský CAC 40 o 0,2 %, německý DAX o 0,3 %, když celoevropský Euro Stoxx 50 zůstal se zelenou nulou na úrovni čtvrtečního závěru.

USA


Konec prázdnin a současně konec srpna přinesl na Wall Street před dnešním dnem volna největší měsíční růst od letošního února. Index S&P 500 rostl v srpnu o 3,6% uzavřel nad magickou hranicí 2000 bodů. Páteční objem obchodů však zaostal o 39% za běžným průměrem, když velká většina investorů vzala prodloužený víkend při zlepšujících se makroekonomických datech jako impuls, zakončit léto někde mimo domov. Spotřebitelská důvěra nečekaně překonala očekávání a to i přes červencový pokles osobní spotřeby

Dařilo se společnosti Astra Zeneca, jejíž akcie posilovaly o 2,38%, když navázaly na růst v Londýně poté co mezi investory zavládla opětovná naděje v „námluvy“ ze strany americké společnosti Pfizer, které před několika měsíci ztroskotaly. Dařilo se také akciím Tesla Motors, když společnost oznámila podpis kontraktů na vybudování dobíjecí sítě v Číně, kde by mělo nově vzniknou až 400 dobíjecích center.

Největší nárůst z indexu S&P zaznamenaly akcie společnosti Avago, které díky lepším než očekávaným výsledkům rostly o 8%. Mezi ty, kteří měli největší radost z dnešního konce prázdnin, byli akcionáři společnosti Criteo, když se objevily spekulace, že tato reklamní společnost je v hledáčku světového lídra v oblasti reklamy společnosti Publicis. Akcie si tak připsaly růst 22%.

Asie


Asijské burzy v první obchodní den nového týdne a současně měsíce rostou s tím, jak pozitivní závěr na Wall Street dokázal „přetlačit“ zklamání z dat o čínské průmyslové aktivitě. Oficiální čínský údaj o indikátoru PMI za měsíc srpen dosáhl hodnoty 51,1 bodů a je tak pod očekáváním agentury Reuters na úrovni 51,2 a současně výrazně pod červencovou hladinou (51,7 bodů). Stejný indikátor, tentokrát ze strany banky HSBC, propadl v srpnu na 50,2 bodů.

V pátek minulého týdne index S&P500 dosáhl dalších rekordních hodnot a jednalo se tak o nejlepší srpen za posledních 14 let. Burzy na Wall Street jsou dnes díky Labour Day uzavřené, stejně jako v Kanadě. Index Nikkei 225 tak v tomto okamžiku roste o 0,3%, Hang Seng je +0,29% a australský ASX 200 marginálně posiluje o 0,08%. Shanghai Composite je +0,79%, korejský KOSPI klesá o 0,06%.






Čtěte více:

Jádrová inflace v eurozóně překvapivě stoupá
29.08.2014 11:11
Předběžná data o spotřebitelských cenách v eurozóně ukázala, že za srp...
Tesco snížilo výhled pro letošní rok, akcie padají o 6,4 %
29.08.2014 12:41
Největší britská maloobchodní společnost Tesco potřetí za tři roky zho...
NWR slaví, restrukturalizace má zelenou
29.08.2014 15:58
Klíčové hlasování o budoucnosti těžařské společnosti NWR dopadlo dobře...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university