Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři pražskou burzu úplně neopustí

Investoři pražskou burzu úplně neopustí

06.10.2014 17:50
Autor: Pavel Daniel

Pražská burza od počátku roku 2014 oslabila téměř o dvě procenta. Podle Tomáše Sýkory, vedoucího oddělení analýz společnosti Patria Direct se ale ani do konce roku nedají čekat nějaké velké růstové změny. 

Patria Online: Co můžeme čekat do konce roku na pražské burze?

Vývoj na pražské burze do konce roku mají potenciál ovlivnit především zátěžové testy bankovního sektoru ECB. Výsledek, který by měl být zveřejněný na konci října, ovlivní především obchodování s akciemi Erste Bank, ale i celkové naladění v evropském finančním sektoru. Erste Bank by neměla patřit mezi banky, které v testech ECB neuspějí, problémy ale čekáme u konkurenční Raiffeisenbank, což může dolehnout i na další banky v CEE regionu.

Patria Online: Jak se výsledky zátěžových testů projeví na pražské burze?

Erste Bank by sice v zátěžových testech měla podle nás obstát, nicméně výsledek může být horší, než se na trhu předpokládá. Erste Bank tak zřejmě nebude potřebovat dodatečný kapitál, ale hrozí podle nás tvorba dalších opravných položek či rezerv. U dalších velkých kapitalizací na domácí burze jako ČEZ a O2 CR očekáváme do konce roku spíše mírnou korekci cen akcií.

Patria Online: Jaké segmenty na pražské burze stojí nyní za investici?

V Praze máme aktuálně nákupní (resp. akumulační) doporučení pouze na titulech Philip Morris ČR a Pegas Nonwovens, tedy u zástupců menších kapitalizací v defenzivních sektorech, které pravidelně vyplácí slušnou dividendu. V případě společnosti Philip Morris by vyšší objemy prodeje jemně řezaného tabáku a slabá koruna měly nadále více než kompenzovat pokles na tuzemském cigaretovém trhu a ztrátu tržního podílu firmy. Očekáváme, že firma by v příštím roce měla mít prostor vyplatit dividendu ve výši až 900 Kč/akcii. Akcie z našeho pohledu nabízejí téměř 8% potenciál zhodnocení k naší cílové ceně (11 000 Kč/akcii). Celkový výnos po přičtení námi očekáváného dividendového výnosu by však v horizontu 1 roku mohl činit 15 %.

Patria Online: A co další domácí akcie?

U Pegasu jsme po výsledcích (28. 8.) potvrdili naši 6M cílovou cenu 664 i doporučení AKUMULOVAT, i když další prostor pro střednědobý růst ceny akcie je podle nás již relativně omezený. Počítáme ale s tím, že se tržby společnosti ve 3Q14 znovu vylepší s větším podílem produktů s vyšší marží, což by mělo akciím i na stávajících úrovních dodávat oporu. Nákladové stránce hospodaření firmy navíc vyhovuje pokles ceny ropy, resp. vstupních surovin (polymery) Pegasu.

Patria Online: Vybral byste z českých „blue chips“ opravdu jednu, která by byla pro investory zajímavá?

Nejzajímavější pohyb by z domácích velkých kapitalizací mohl proběhnout právě na zmiňované Erste Bank. Počkali bychom si ale raději na výsledky prověrky bank od ECB. V případě, že se nepotvrdí naše obavy o výsledky Erste Bank, či naopak akcie po zveřejnění dále poklesnou, mohou představovat zajímavou investiční příležitost.
Domníváme se totiž, že zátěžové testy by měly obecně zlepšit vnímání rizik bankovního sektoru a následně vést k jeho vyššímu ocenění. Výrazně pod historickými hodnotami totiž obchodují bankovní tituly vzhledem k jejich účetní hodnotě (P/B), což platí i pro Erste, ale zároveň však odráží stále nízkou výnosnost vlastního kapitálu evropských bank.

Patria Online: Vyplatí se nyní investovat spíše do akciového indexu na pražské burze?

Index PX je téměř z 90 % složen z pouhé pětice akcií – ČEZ (s váhou 20 %), Erste Bank (20 %), Komerční banka (20 %), VIG (20 %) a O2 CR (9 %). Přibližně kopírovat jeho vývoj tak není složité ani pomocí přímé expozice do zmíněných titulů. Pohledem např. posledních 3 let na srovnání s jinými trhy se však za mnohem rozumnější ukázala investice například do amerického širokého indexu S&P 500, který za poslední 3 roky posílil téměř o 80 %, tedy více než 20 % v průměru za rok, široký evropský index Euro Stoxx 600 pak o více než 50 %, resp. 15 % ročně, zatímco PX jen o necelých 10 %, resp. 3 % anualizovaně.

Patria Online: Zájem o české akcie dlouhodobě klesá, nehrozí, že investoři pražskou burzu zcela opustí?

Pravdou je, že průměrný denní objem obchodů v letošním roce znovu klesá. V souhrnu v prvních třech čtvrtletích o -15 % až k 600 milionů korun denně. Letošní pokles tak navazuje na loňský meziroční pokles zobchodovaného objemu o -25 % a předloňských -30 %. V roce 2011 byl ještě průměrný denní objem 1,5 miliardy korun. Slabou útěchou tak může být fakt, že tempo poklesu obchodních objemů alespoň zpomaluje. Celým obdobím posledních několika let se ale především prolíná nízká relativní atraktivita emisí na pražské burze, která v podstatě postrádá zajímavé růstové tituly, což vede k postupnému přesunu zájmu i retailových investorů na vyspělé zahraniční trhy jako USA, Británie, či Německo.

Patria Online: Je reálné, že investoři z Prahy odejdou?

Nemyslím si, že by investoři měli pražskou burzu zcela opustit, s významnější změnou trendu z posledních let ale nepočítám. Funkční akciový trh by domácí ekonomice zcela jistě prospěl, jeho stávající velikost je však pro celou ekonomiku natolik málo významná a okrajová, vzhledem k tomu, že primární trh (IPO) téměř nefunguje a můžeme se bavit spíše pouze o tzv. sekundárním trhu, že ani jeho případný „zánik“ by ekonomikou ČR zřejmě nijak více neotřásl. Dokladem toho budiž sousední Slovensko s obdobným zaměřením své ekonomiky a současně téměř nefunkčním vlastním akciovým trhem.


Váš názor
  • nadpis je špatně
    07.10.2014 7:41

    Místo "Investoři pražskou burzu úplně neopustí" by mělo být správně "Hejlové a drobasi pražskou burzu úplně neopustí"... Jednoduše proto, že jsou se svými pozicemi totálně zaháčkovaní a zahraniční investoři už dávno utekli:-)) No, Koblic si českou drobotinu totálně přitáhl. Kdyby měli utéct, tak zažijeme slušné krveprolití... a to by pak mohlo přilákat novou hejlovskou krev, ale jen v tom případě, že by pověst Prahy ještě za něco stála. Pochybuji totiž, že se takovému exotovi jako je Koblic, podaří uvést na BCPP minimálně 10 lukrativních titulů, u kterých nehrozí cílený výmrd, jak jsme toho byli svědkem od doby podlého Klausova squeez out, až po manýry "podnikatelské" spodiny typu Denny, Janků, Bakala, Vítek a spol... A je dobře, že Patria jde pomalu do světa.
    Jesse
    • souhlas s koncem předposlední věty
      07.10.2014 11:19

      až po manýry "podnikatelské" spodiny typu Denny, Janků, Bakala, Vítek a spol... TO JE SKUTEČNĚ ZLÉ A NAPROSTO TO PARALYZOVALO ČESKÝ TRH - zneužili důvěry drobásků a nechutně je obrali. Doufám, že na ně přijde řada.
      Bob
  • Náhodou je to překvapaní že vůbec
    07.10.2014 1:24

    Tady ještě někdo je. Ale jen na vláknech, kde působí bavička Kaluš. Nikde jinde nikdo nediskutuje. No ona vlastně taky ne a lidi se sem chodí jen zasmát a divit jak je možný že něco takového jako Kalka existuje, jako se chodí dívat do ZOO na exotická zvířátka, která se jinde nevidí. Jak může v době internetu a on line investováni, stále existovat skupina, která se vychloubá top analytiky a poradci, která stáhne rolety každý pátek v 17.30 a otvírá znovu až v pondělí je k zamyšlení.
    Pipin
    • Re: Náhodou je to překvapaní že vůbec
      07.10.2014 7:28

      Mno, trochu se pleteš, ale to nevadí... máme demokracii:-)) Patria je pouze broker, nevšiml sis? Za stav na Burze, který připomíná 5 let nevyvezený hnůj, Patria neodpovídá. Tam vládnou jiní svazáci. A co se týče tradování... už dávno poskytuje např. FX a můžeš obchodovat od nedělní půlnoci až do 22.oo v pátek non-stop. btw: a když srovnáme úroveň analytických výstupů, tak ve srovnání se všemi ostatními ve světě se v ničem nelyší, protože je od sebe opisuje celý svět. A konečně taky záleží na tom, jací jsou návštěvníci tohoto webu. Místní fórum je dáno kvalitou jeho účastníků, nkoliv provozovatelem. Tož asi tak...
      Jesse
  • Zpráva pro čtenáře a investory Patije
    07.10.2014 1:13

    Prosíme -Posledni at' zhasne a zavře dveře.
    totál
  • IPO pražská hovna
    06.10.2014 21:57

    Pokud budou pokračovat pražské IPO zlodějny a burza neudělá opatření na zamezení těchto zlodějen,tak je jasné,že pražská burza skončí.Možná to bude dobře a někdo vytrestá pražské zloděje a zamezí se jim další pokračování ECM,NWR,ORCO,AA a kdo ví co ještě.je také zajímavé,že tyto zlodějny už nešetří policie.Pokračování těchto věcí,pražskou burzu zcela spolehlivě zlikviduje.Možná je to cíl a pak budeme obchodovat ve Vídni.
    Mac
    • Re: IPO pražská hovna
      06.10.2014 22:00

      ....nechápu proč se rozčiluješ, pražská burza už defacto skončila. Jestli máš chut s tím něco dělat, tak vstup do politiky :-D....chytřejší už dávno takový píčoviny - nebo jak říkaš hovna - neřeší a jenom se dobře baví.
      sean
      • :-)))
        07.10.2014 7:32

        ..."vstup do politiky :-D.. plíz, už tu Mirku tolik nežer :-))) bo si zkazíš vkus... ty vstup do politiky :-D:-)))))))
        Jesse
  • Hmmm...úplně neopustí....
    06.10.2014 20:58

    jako ve všem ostatním a pokaždé. Ti kterým to zapaluje a dělají si vlastní úsudek a nespoléhaji na to co jim někdo nabulíkuje a poradí již odešli. Kdo ze seriozních investorú tady chce poslouchat plky takových jako nějaká Kalka a jí podobných. Od těch se nic nedozví, leda kdo plati a kdo neplatí DPH nebo je blbeček a MP. Kdo si vlastní hrob kope sám do něj padá. I Rusáci ignorujou své vládnouci a prchají na západ, kde se něco buduje a nevykřikují jen hesla.
    tovím
  •  
    06.10.2014 18:03

    To vypadá jako rozsudek.
    Homo
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m