Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kuzio: Na Ukrajině zemřely už 4 000 Rusů, v Evropě je regulérní válka dvou zemí

Kuzio: Na Ukrajině zemřely už 4 000 Rusů, v Evropě je regulérní válka dvou zemí

04.12.2014 12:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký prezident Barack Obama se pečlivě vyhýbá slovu „invaze“ a svých poradců se ptá, proč je vlastně Ukrajina tak důležitá. Rusko popírá, že by na východě Ukrajiny mělo své jednotky a zároveň hovoří o tom, že provádí „protiteroristické operace“. Realita je ale taková, že v Evropě probíhá válka, ve které umírají vojáci ruské armády v množství, které nebylo zaznamenáno od sovětské invaze do Afghánistánu. Je načase si to přiznat. Elena Vasilieva je nevládní aktivistkou, která založila facebookové stránky Gruz 200. Jde o odkaz na ruský eufemismus pro přepravu mrtvých vojáků. Tato žena na základě informací od rodin z celého Ruska odhaduje, že na Ukrajině již zemřelo 4 000 Rusů. Podobné odhady přináší další nevládní organizace.

Během pouhých pěti měsíců trvajících bojů ztratili Rusové stejný počet mužů jako Spojené státy během 12 letech v Iráku. Ztráty dosahují asi třetiny počtu mrtvých během devítileté okupace Afghánistánu. Taková čísla ukazují, že na Ukrajině se jedná o válku mezi touto zemí a Ruskem. Válka zuří i poté, co byla v září podepsána dohoda o ukončení bojů. Stále umírají stovky vojáků i civilistů. Americký ministr obrany Chuck Hagel podal demisi kvůli slabé americké politice vůči Rusku a jde o signál toho, co přijde poté, co republikáni ovládli Kongres. Podobně tomu bylo v osmdesátých letech. Ukrajina nyní žádá třeba o protitankový komplet FGM-148 Javelin.

Vasilieva žije v exilu na Ukrajině, protože Putin tvrdí, že na Ukrajině nikdo z Rusů neumírá a pokud se někdo pokusí dokázat opak, je to pro něj nebezpečné. Dokazuje to třeba příklad ruského právníka Leva Shlosberga, který bil zbit poté, co se zúčastnil pohřbu vojáků, kteří na Ukrajině zemřeli. Poté o tom hovořil na jedné z posledních ruských televizních stanic, které si udržují nezávislost. Následně proběhly útoky i na její novináře. Rusové popírají svou účast ve válce na Ukrajině podobně, jako to činil Sovětský svaz v Afghánistánu. Ten ale čelil tomu, že v posledních fázích této války byla svoboda médií větší, než je nyní za Putina. Ten ale na druhou stranu nemůže úplně zastavit tok informací proudících přes internet.

Putin ve snaze o dosaženích svých cílů na Ukrajině narazil na pevný odpor tamních patriotů. K tomu se dnes přidává rostoucí odpor k válce ze strany samotných Rusů. V září jich v ulicích Moskvy protestovalo 50 000. Respektovaný Levada Centre provedl průzkum, který ukazuje, že 65 – 70 % Rusů je proti tomu, aby jejich vojáci bojovali na Ukrajině. Podobně jako za SSSR si i dnes vojáci způsobují vážná zranění jen proto, aby nemuseli do války. Vasilieva zmiňuje třeba vojáka, který si kvůli tomu lámal nohu, či jiného, který na sebe vylil čpavek. Je načase říkat nahlas, že donbaský konflikt je první válkou v Evropě od roku 1945.

Autorem je Taras Kuzio, který působí v Centre for Political and Regional Studies, Canadian Institute for Ukrainian Studies, University of Alberta, a na Center for Transatlantic Relations, School of Advanced International Relations, Johns Hopkins University.


Zdroj: BeyondBrics


Čtěte více:

Dnešní ECB - nová opatření nečekáme, příprava však pokračuje
04.12.2014 10:22
Od jednání ECB na začátku prosince nečekáme další akci. Úrokové sazby...

Váš názor
  • putin je chujlo a agresor
    10.12.2014 21:28

    SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM....SLÁVA UKRAJINĚ!!!
    bandera
  •  
    10.12.2014 18:50

    Takže Rupe kterou tvoji lež bych vypíchnul."vynesl jsem Putina na piedestal",ptám se čím?Kde jsem napsal,že je sympaťák?Další lež,že je oblíben je suché konstatování faktu.Kde jsem psal že loví tygry,že ho obdivují ženy?Psal jsem že je má rád a jejich obdiv,převracíš každý slovo,jseš lhář a demagog.Vůbec mě zaráží ta nenávistnost ,která čiší z každýho "antiputinovce".Každej kdo ho neposílá k čertu s váma titulujete bolševikem a obdivovatelem Putina,kterej ho oslavuje jak mi píše Kozlík,nebo kdo to je.Přečtěte si moje přízpěvky znovu a v klidu ,zkuste na chvíli svoje emoce omezit a pak budete číst úplně něco jinýho,ta vaše nenávist Vám úplně mlží mozek.Píšu ,že je inmteligentní a ambiciozní a že dává Rusům pocit silného vůdce,za tímhle stojím a nevidím v tom žádnou oslavu,ani nepíšu že je to tak dobře nebo špatně,prostě to tak je,ale vy musíte mít ve všem emoce a nic nemůže jenom být,všechno je podle vás černý nebo bílý a rád může,vlastně musí mít člověk jenom jednu barvu.Ještě tu rozervanost Ukrainy bych viděl jako tvoji manipulaci,to že je dílem Putina,já si myslím,že je rozervaná dlouhodobě a z podstaty,ne Putinem.Putin hraje svoji hru,stejně jako západ,včera jsem četl jakejsi článek,možná ho najdu,na konci se píše ,že nejmenovaný německý politik prohlásil,že v souvislosti jisté rozdílnosti Jaceňuk -Porošenko,nesmí západ dopustit opakování scénáře Juščenko-Tymošenková,tudíž rozkol v "revolučních"řadách a následný návrat pod ruský vliv.Plyne z toho co?Západ,něco dopouští a něco nedopouští,takže hraje taky svoji hru a jen nekouká a to Putin sakra dobře ví a proto hraje i on svoji hru,já jen chci aby se respektovalo Rusko jako silný hráč a západ netvářil jako jelimánek,který o ničem neví a jen kouká jak co dopadne.
    Brutus
    •  
      12.12.2014 16:05

      ... člověk, který ukradne zavedený nick, nick, který má zvuk diky charakteru nositele, je špína chlap, a jeho názor nemá váhu.
      ☺lolek☺
      •  
        12.12.2014 16:16

        špína komunistická oplzlá stara slintající rupíku jsi ty.putina lidi obdivují a obamu nenavidí,v evropě se ta pseudodemokracie začiná hroutit,uvžuj co píšeš!
        velkamdvědice
        •  
          12.12.2014 17:19

          ... přeji Ti šťastné sváteční dny, a i ty všední. Ať Tě obklopuje láska Tvých blízkých a Tobě se jen daří.
          ☺lolek☺
  • Nejkratší vtip
    10.12.2014 16:33

    Ruský dobrovolník.
    HaHa
  • ... trubka
    10.12.2014 13:30

    ... je to legrační, ale vše nasvědčuje tom, že Kalka musela za zámeček Patrii zaplatit. Je to trubka.
    ☺lolek☺
  •  
    10.12.2014 10:50

    V Rusku tajně jednali o postavení dobrovolníků na Ukrajině Pod přísným utajením jednal v úterý branný výbor ruské Státní dumy o postavení ruských dobrovolníků, kteří se zapojili do bojů na východní Ukrajině. Oznámil to ve středu dobře informovaný ruský list Vedomosti. Jednání, jehož program údajně předem neznali ani sami členové výboru, bylo věnováno statusu ruských vojáků na Donbasu a pomoci rodinám pozůstalých.
    ??
    • ??
      10.12.2014 11:00

      Co z oznámení "dobře informovaného ruského listu Vědomosti" usuzuješ? Že v UK byli ruští dobrovolníci nebo regulérní ruská armáda?
      Kalka.
      • Re: ??
        10.12.2014 12:13

        Usuzuji, že pokud dostanou veteránské penze, hájili jednoznačně zájmy ruska a dovolenou si vzali na pokyn svých nadřízených, aby mohli z takových jelit jako ty, soudružku, dělat trubky.
        ??
        • co by rád věděl, jak se jmenuje.
          10.12.2014 12:20

          No vidíš, jak ti to pod mým vedením začíná myslit. Jsi dokonce schopen se pokusit odpovědět na otázku v 11:00. Neutuchej ve svých pokusech o myšlení! Jinak jednal tedy branný výbor ruské Státní dumy o dobrovolnících nebo o ruských vojácích?
          Kalka.
          • Re: co by rád věděl, jak se jmenuje.
            10.12.2014 12:26

            Pod tvým vedením na štěstí soudružko kundo nejsem. Napsal jsem ti to zřetelně, že si blbeček, za to nemůžu. "Usuzuji, že pokud dostanou veteránské penze, hájili jednoznačně zájmy ruska a dovolenou si vzali na pokyn svých nadřízených, aby mohli z takových jelit jako ty, soudružko, dělat trubky." Z čehož plyne, že tam bojovali z nařízení svých nadřízených. A bez dph.
            ??
            •  
              10.12.2014 12:35

              A dostanou veteránské penze?
              Kalka.
              •  
                10.12.2014 12:41

                Snaha zlegalizovat ruské pokrytectví už probíhá. Dosud není rozhodnuto.
                ??
      • Re: ??
        10.12.2014 11:40

        ... já z toho usuzuji, že na Ukrajině bojují ozbrojeí muži z Ruska, toho pelechu agrese.
        ☺lolek☺
      • Re: ??
        10.12.2014 11:11

        Na Ukrajině jsou dobrovolníci s vypůjčenými ruskými tanky a jinou armádní technikou. Jediná otázka je nakolik jsou tam dobrovolně.
        ..
        • Rere ??
          10.12.2014 11:39

          Dobrovolník nedělá věci dobrovolně? Jinak, ukrajinská armáda má výhradně své zbraně? A do Kosova nepřicházeli dobrovolníci vyzbrojení nejmodernějšími zbraněmi západní provenience?
          Kalka.
          • Re: Rere ??
            10.12.2014 16:30

            Hele s tebou je větší sranda když nám tu vyprávíš jak nejsi komunistka a bolševička a jak jsi za komančů trpěla. Už jen tvoje kecy a tahle drzost tě usvědčují co jsi za křiváckou KKK.
            Gagarin
          • Re: Rere ??
            10.12.2014 12:14

            Fakt je soudružko, že ty ze sebe děláš kundu dobrovolně.
            ...
          • Re: Rere ??
            10.12.2014 11:59

            V podstatě vše člověk dělá dobrovolně, jde o míru motivace. Někdy je k dobrovolnému činu motivován dobrým pocitem, jindy, penězi výhržkami nebo mučením. Jde o míru. Nedobrovolná je jen peristaltika střev.
            ..
            •  
              10.12.2014 12:02

              ... opravdu jsi Džordžo. V nejlepší formě.
              ☺lolek☺
          • Re: Rere ??
            10.12.2014 11:45

            co to řežíš za kraviny, chlupatá soudružko ?
            sean
            • ReRe: Rere ??
              10.12.2014 12:00

              Co významotvorné slovo, to chyba.
              Kalka.
              •  
                10.12.2014 12:15

                Chyba je, že máš zase vycházky.
                ...
              •  
                10.12.2014 12:15

                ... afázie se nemusí zhoršovat. Přihlaš se na terapii.
                ☺lolek☺
          • Re: Rere ??
            10.12.2014 11:45

            ... ano, máš pravdu. Na Donbasu teď vládne mafie albánského střihu.
            ☺lolek☺
            • *mafie albánského střihu*
              10.12.2014 12:06

              ... a k podivu mých zkoumanců ji Západ nepodporuje...
              Kalka.
              • Re: *mafie albánského střihu*
                10.12.2014 12:16

                Kdo je u tebe zkoumanec kundo? Tvůj fotr?
                ...
                • ReRe: *mafie albánského střihu*
                  10.12.2014 12:21

                  Omilka, milý zkoumanče. Ty.
                  Kalka.
                  •  
                    10.12.2014 12:27

                    A z čeho tak usuzuješ kundo? Dph si už dnes zaplatila?
                    .....
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data