Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Bolševická“ chyba Řeků a evropský dárek Putinovi

„Bolševická“ chyba Řeků a evropský dárek Putinovi

14.04.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Návštěva Alexise Tsiprase v Moskvě byla přehlídkou jednoty a bratrství. Položil věnec k hrobu neznámého vojína, promluvil o společném boji proti fašismu, a ujistil, že „Řecko není žádným žebrákem“. Vladimír Putin sdělil, že jeho návštěva „nemohla přijít v lepší dobu“ a předl při tom jako kočka nad miskou smetany. Platnost sankcí uvalených na Rusko vyprší v červnu, a pokud mají být zachovány, musí se na tom shodnout všech 28 zemí unie. Tsipras už naznačil, jaké jsou v této souvislosti jeho postoje: Musí ukončit tuto negativní spirálu.

Pokud by Řecko pokračování sankcí vetovalo, k jeho revoltě by se mohl přidat Viktor Orbán. Jeho země nedávno získala půjčku od Ruska ve výši 10 miliard eur na investice do jaderné energetiky. Opozice tuto dohodu kritizuje jako „nákup politického vlivu“. Z relativně jednotné fronty EU proti ruskému postupu na Ukrajině se tiše stahuje i Slovensko. Brusel by se vypořádal s jedním rebelem, ale pokud jich bude více, moc toho nenadělá.

Evropské věřitelské země varovaly Řecko, aby se nesnažilo stavět Brusel proti Moskvě. Zdá se však, že i ony musí učinit nějaké ústupky, jinak se vše vymkne kontrole. Namísto toho jednají reflexivně, což znamená, že neslyší Tsiprasovy argumenty a požadují, aby si za své spojence vzal zástupce bývalého režimu a ty samé oligarchy, kteří celou zemi dříve plenili. Zástupce Syrizy v parlamentu Costas Lapavitsas k tomu říká: „Snaží se o negování výsledků voleb. Je to otevřený útok na demokratický proces a vyvolá silnou reakci. Kdykoliv se cizí síly pokoušely o podobné změny, vše skončilo úplně opačně.“

Syriza se učí velmi rychle. Myslela si, že bude možné vytvořit jednotnou frontu s Itálií, Španělskem a Portugalskem a doufala i v pomoc francouzských socialistů. Její optimismus byl ale příliš velký. Konzervativní vlády Španělska a Portugalska se naopak staly jejím protivníkem a důvody jsou zřejmé. Tyto vlády spojily svou budoucnost s úspornými opatřeními a čelí tlaku populistů, který by zvýšily ústupky Syrize. Profesor Jacques Sapir z pařížské École des Hautes Études tvrdí, že Syriza se dopustila stejné chyby jako bolševici v roce 1917. Ti snili o tom, že jejich příklad spustí revoluci v Německu. Když se tak nestalo, jejich strategie zkolabovala.

Jeden zástupce řecké vlády mi sdělil, že Atény se v tuto chvíli nesnaží o vážná jednání o půjčkách od Ruska a Číny. Syriza se dívá více dopředu a hledá někoho, kdo by jí mohl pomoci po nevyhnutelném defaultu a nezáleží na tom, zda by proběhl v rámci šílenství v eurozóně či už mimo ni. Rusko nemá dostatek zdrojů na záchranu Řecka. Samo se nachází v hluboké krizi a riskuje, že spadne do stejné stagnace, v jaké se nacházel Sovětský svaz. Ta mu hrozí v případě, že se ceny ropy ustálí kolem 60 dolarů za barel. Putin tak namísto přímé pomoci hovoří o spolupráci v různých oblastech ekonomiky či o společném energetickém projektu. Tak vypadá diplomacie na této úrovni. Klíčové ale bude, zda Rusko začne nakupovat nově vydané řecké dluhopisy.

Zdroj: The Telegraph


Čtěte více:

Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 – Akcie
14.04.2015 11:00
Dnešním textem uzavíráme sérií článků věnovaných aktualizaci investičn...
Průmysl v eurozóně překvapil rychlejším růstem
14.04.2015 11:10
Průmyslová výroba v eurozóně za únor nabrala vyšší tempo, než se čekal...

Váš názor
  •  
    14.04.2015 15:19

    Nepřeceňoval bych rétoriku Fica vůči těm méně chápavým ze svých voličů. Slovensko je, naštěstí, velmi pragmatické a když přijde na lámání chleba, přesně dělá to, co si přejí Německo, pokud jde o evropské, a USA, pokud jde o světové záležitosti. Viz reverzní tok plynu na Ukrajinu. Takže v červnu bude Slovensko hlasovat tak, jak si to bude přát Německo. Což je asi ta lepší možnost než vlastní politika, pokud by měla být ve stylu "a la Fico".
    Vlado
    • Ejjj Vlado, Vlado
      16.04.2015 6:44

      To sudis podla toho, ze cesi stale trcali nemcom v zadku. Este sa budes divit. Ak si si nevsimol, CSSR uz nie je a cesi nezatiahnu slovakov do nemeckeho zadku. Ale jasne vy tam mate sete stredovek. Moj osobny predpoklad je, ze ste zaostali za Slovenskom 10 az 20 rokov. Zakon o statnej sluzbe ( Sluzebni zakon nemate ), registracne pokladne maju uz aj v Bulharsku a Rumunsku vy nic. Firmy vlastnia kadejaky podvodnickovia a vexlaci z vaclavaku a priekupnici - teda skor ich likviduju. Konkretnejsi uz radsej nebudem.
      jářku
      • Re: Ejjj Vlado, Vlado
        16.04.2015 7:01

        Buď trochu konkrétnější, abychom zjistili, jaký máš přehled o našem státě:-)) Já ti pak povím něco o tom, jak trčíte v zadku nemců vy od 2 sv. vojny:-))) Jste vlezli do ESM ještě rychleji, než ČSR do RVHP, ty truľo :-)))
        Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.