Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko se polarizuje, roste patriotismus i emigrace

Rusko se polarizuje, roste patriotismus i emigrace

02.06.2015 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Když začala válka na Ukrajině, Olga Talalayová ihned využila možnosti opustit Moskvu a přestěhovala se do Stockolmu, kde jí nabídl místo její zaměstnavatel firma Ericsson. Podle jejího názoru „může ruský prezident dělat cokoliv a téměř nikdo proti tomu v Rusku neprotestuje“. Navíc má tato žena za to, že není pravděpodobné, že by se situace v dohledné době změnila. U jiných ale události vyvolaly úplně opačnou reakci. Irina Fomina vyrostla v Hong Kongu a nyní pracuje jako manažerka u jednoho italského dovozce nábytku. Hovoří několika jazyky, když ale viděla, jak se mění postoj vůči Rusům, změnila své plány na přesun do Austrálie a zůstala v Moskvě. „Putinovi věřím a domnívám se, že pro naši zemi má nějakou vizi. Nechci jít do zahraničí a být v pozici, kdy se budu muset neustále bránit,“ říká manažerka.

Tyto dvě ženy mají podobné vzdělání a pozici ve společnosti, ale jejich názory jsou opačné. Ukazují, jak polarizovaná je nyní ruská střední třída. Poté, co ochladly vztahy s Evropou a Spojenými státy, se stále více Rusů rozhoduje pro odchod z jejich země. Na druhou stranu je cítit vzrůstající vlna patriotismu, která vede ostatní, aby zůstali i přes ekonomické problémy doma. Na Západě je Rusko často vnímáno jako agresivní země s populací, která je zmanipulována vládní propagandou. Rusové ale zastávají rozdílný názor.

Lev Gudkov z Levada centre k tomu říká, že střední třída začala být ve svých názorech rozdělená po zabrání Krymu a rozjetí vládní propagandy. Poté totiž došlo k nárůstu Putinovy podpory a naopak klesl počet lidí, kteří s jeho kroky nesouhlasí. Podle průzkumu provedeného v březnu chtělo 12 % Rusů emigrovat, v květnu roku 2013 tak chtělo učinit 22 % z nich. Nicméně se zdá, že mezi těmi, kteří odejít chtějí, jsou ti nejvzdělanější a nejbohatší. Jinak řečeno, nejsilnější protiputinovský sentiment panuje mezi těmito lidmi.

Obavy z emigrace vzrostly poté, co Federální statistický úřad minulý rok uvedl, že zemi opustilo 203 659 lidí, což představuje meziroční nárůst o 70 %. Někteří odborníci tento růst přisuzují změně metodologie. Existují však známky toho, že počet odcházejících ve skutečnosti roste, přestože emigrovat chce podle průzkumu méně lidí. Podle některých dat odešlo minulý rok 5 000 Rusů do Izraele, v roce 2013 tak učinilo 4 000 Rusů. Yuri Mosha, který pracuje pro jednu organizaci v New Yorku, která pomáhá Rusům s emigrací do USA, říká, že má nyní trojnásobné množství klientů než před rokem.

Carfax Education říká, že registruje vyšší počet Rusů, kteří chtějí poslat své děti na studia do zahraničí. Stejně tak tvrdí, že zná rodiny, které naopak o tomto kroku přestaly uvažovat, protože ho vnímají negativně z hlediska jejich patriotismu. Michail Chodorkovskij hovořil tento měsíc o tom, že plánuje založit opoziční hnutí. „On si myslí, že Rusové jsou připraveni na demokracii. Já s ním nesouhlasím, ale je možné, že o tom ví více než já,“ říká k tomu Talalayová. Sama prý radši nezmiňuje, odkud pochází, protože lidé se Rusů v zahraničí ptají, jak mohli dopustit to, co se stalo na Krymu. Odpovídá, že s tím přece nemohla nic dělat.

Zdroj: FT


Čtěte více:

České HDP: Ekonomický zázrak nebo jen zásoby?
29.05.2015 9:11
Statistický úřad dnes zveřejnil podrobnosti o ekonomickém růstu ČR v p...
Varoufakis: Řecku zbývá poslední měsíc
29.05.2015 12:31
Lhůta pro nalezení dohody mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli vyprší ...
Pokles americké ekonomiky - HDP revidován ještě níž
29.05.2015 14:45
První předběžný údaj negativně překvapil tím, že ukázal růst americké ...

Váš názor
  • Jak to - sankce přece nemají žádný efekt ?
    04.06.2015 11:59

    "....Moskva dala jasně najevo, že snižování produkce není na pořadu dne a to ani přesto, že nižší ceny ropy škodí ruské ekonomice, která je již tak poznamenaná sankcemi..."
    ..
    • Re: Jak to - sankce přece nemají žádný efekt ?
      04.06.2015 13:00

      Ta Irina Fomina to bude manažerka a pěkná kráva, když vyrůstá v Hongkongu a má jít do Austrálie a zůstane doma, protože věří Putinovi!? Napsal jsem kráva, tak to jsem ji ještě polichotil.
      Žíža
  • Rusko se polarizuje :o)))))
    04.06.2015 11:46

    Se ví ...ted' se sere za severní polární kruh. Po to tom co se zukrajinazovalo. Jen aby se zase nezčechovizovalo jako v 68ém. Zdalipak taky Zleman zašle Svému příteličkvi Putinovi pokárání za tu lživou propagandu a překrucování pravdy o roku 68 a taky mu zakáže vstup do jeho hradu, jako Amíkům za dobře míněnou radu o nepoklon'kování a neoslavování harašení zbraněmi. Ještě štěstí že již jsme v NATO a Putin nevzal dvoudenní průjezd pár amerckých obrněnců na svoji základnu v Německu zase jako napadení a nepřijeli nás zase zachran'ovat i se svými jadernými hlavicemi na dalších 20 let. V 68ém byla ta vymyšlená "hrozba" daleko menší. Dokonce i ty davy, vítající letos projíždějící Amiky prezentovali v Ruských mediich jako protesty. Jak může u nás ještě někdo fandit Rusákům je záhada. Tolik stébáků nebylo.
    Sekyra
  •  
    02.06.2015 13:25

    Zaujalo mě to číslo o vystěhovalectví do Izraele. Je to taky jedno z vysvětlení proč se izraelská politika posouvá k extrémizmu a stále častěji nemíní dodržovat ani dohody, které sama ještě včera adorovala. Ono totiž pořád větší část izraelské spoločnosti tvoří Rusové (já bych je Židy nenazýval), kteří tam přinášejí nesnášenlivou, netolerantní, skorumpovanou sovětskou mentalitu na rozdíl od Židů z Evropy, kteří Izrael vybudovali. Já Rusům jejich vlastenectví přeji - jen ať zůstanou doma a jsou dál hrdi na svou zemi.
    Vlado
    •  
      02.06.2015 15:28

      Původním domovem rusů je Asie, resp. Sibiř. Tam by měli zůstat. V Asii a ne se cpát do Evropy:-)
      Jesse
  • !
    02.06.2015 8:31

    Připomíná to Německo kolem roku 1930.
    • Re: ! Přesně tak a taky tak dopadnou.
      02.06.2015 9:21

      Za Hitlera taky byli ochotni pokládat i životy.
      Papavlohodimitrakopavlos
      •  
        02.06.2015 9:28

        Tak nějak se chová primitivní národ.
        Jesse
        •  
          02.06.2015 14:05

          Zdá sa že Jesse zase vytiahol hlavu z americkej rite,vypotil perlu ducha a poďho naspäť.Tam je pekne teplúčko,zbytky po kaviáre a lososovi,to je život:-) :-) :-) V ruskej riti je zima a zbytky po jáhlach(pohánka,obľubená ruská potravina)
          Čierne Krušovice 12°
          •  
            02.06.2015 15:06

            ... protože ty jsi nějaký podřadnější druh Maďara, česky psané větě nerozumíš, což Tě omlouvá. O američanech Jesse nic nepsal.
            ☺lolek☺
            •  
              02.06.2015 15:24

              Když se narodil malý opčák, tak ho omylem přehodili přes Dunaj :-))
              Jesse
        • to Jesse
          02.06.2015 13:47

          Pravil primitiv a sám ze označuje , jak sám píše, za yntelygenta...jen opisuji jeho pravopis. Tak, co můžete chtít......klid HB.
          Opeřený had
          • Re: to Jesse
            02.06.2015 15:15

            ... vy jste v té dvojtŕídce neprobírali sarkasmus?
            ☺lolek☺
        • Sám jsi
          02.06.2015 9:37

          primitiv, pokud tady zvracíš takovéto názory. ....Například v červenci 2014 Boeing a největší světový výrobce titanu, ruská společnost Avisma rozšířily svou dlouhodobou spolupráci do roku 2022. Boeing dostává od Avisma 40% surovin pro výrobu hydraulických mechanismů a podvozku. Moskva je také centrem vědeckého vývoje Boeing, který zaměstnává 1200 inženýrů. V současné době se pracuje především na modelu Boeing-777x, který bude konkurovat Airbusu A350. A v lednu společnost na výrobu motorů Energomaš a americká společnost Orbiral Sciences podepsaly dohodu na výrobu 60 motorů pro americké nosiče rakety Antares. Podle Spiegelu budou první motory budou dodávány do Spojených států v červnu..... zdroj: http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/nemci-zuri-usa-zapominaji-na-sankce-kdyz-se-jim-to-hodi/ V každém národě jsou primitivové, nevzdělanci, burani, rasisté atd. Ale tvrdit to o celém národě, a to jakémkoli je, primitivizmus.
          hb
          • Re: Sám jsi
            02.06.2015 11:55

            ... je pozoruhodné, jak spolehlivě se najde vždy nějaká trubka, které tu bude mudrovat relativizující triviality, že v každém národě jsou lidé hodní a špatní. Jednak, smyslem ne zcela politicky korektní formulace je prostě nebýt zcela korektní. A za druhé, je prostě fakt, že takhle nějak se chová primitivni národ. To není žádné tvrzení, že Rusové jsou primitivním národem, ale že se tak chovají, to je dost zřejmé. Čest výjimkám.
            ☺lolek☺
          • blbosť
            02.06.2015 10:20

            "prvnizpravy" sú len ďalšia ruská pičovina. Prečítaj si radšej Jerofejeva, Šiškina, Sorokina...
            paranoid android
          • Re: Sám jsi
            02.06.2015 10:05

            Bez laskavě národ jako většinu. A pověst většiny nezachrání několik tisíc intelektuálů, inženýrů a vědců. Měř laskavě intelekt např. podle politiků té či oné země. Hloupí lidé volí hloupé politiky. Hloupí lidé nemohou diktovat životní styl 2% význačným odborníkům. Takže ti už asi docvaklo, že píšu o národě a nikoliv o vědecké obci.
            Jesse
            • PRIMITIVE Džesí
              02.06.2015 13:05

              V tom pripade patris ty k jednomu z nejprimitivnejsich narodu - Cechum- prestoze mame na vyber koho volit z obrovského množství stran a politiku, vždy si zvolime ty největší primitivy manipulátory, zlodeje a lhare ( teda ti co voli, coz predpokladam jsi i ty). Verim, ze az budou mit tu samou moznost Rusovce, zvoli lip, takze dokážou, ze ty a tobe podobni chvastalove jsou vetsi primitivove.
              Katka
              •  
                02.06.2015 15:02

                ... zcela jistě jsme nezvolili ty největší primitivy manipulátory, zlodeje a lhare. Volby vyhrála zcela evropsky standardni levicová strana. A jaké vlastně bude ANO, se teprve uvidí. A hlavně, po volbách se náš národ vždy staví většinově k vládě velmi kriticky. Tak to ale v tom primitivním mongoloidním Rusku prostě nefunguje. Tam potřebují báťušku, a k němu se všichni primitivně modlí. Kdo se nemodlí, toho zabijí (Němcov).
                ☺lolek☺
            • Ještě že
              02.06.2015 10:27

              jsi se opravil, co myslíš pod pojmem "primitivní národ". Musím ti však připomenout, že sociologie jako věda o vztazích ve společnosti a chování se jejich příslušníků je dosti komplikovaná. V předválečném období drtivá většina Němců volila Hitlera i s jeho zvrácenými názory a cíli a přesto se nedá říci, že byli Němci tehdy primitivní a na druhé straně, Křováci v Africe, jsou podle nás primitivní, ale možná z hlediska způsobu jejich života a prožívaného životního štěstí, bychom si měli brát příklad. A vůbec pojmy, kterými tady tak lehce šermuješ, jako, že lidi volí hloupé politiky, nebo že pár vědců nezachrání pověst většiny jsou velmi diskutabilní. Mengele byl také vědec a na druhé straně je poctivě pracujíci zemědělec, živnostník, holič nebo řemeslník bez vzdělání primitiv? To by jsi se někdy divil, jakou životní pravdou a zkušeností, na rozdíl od vědců a politiků disponují tito "primitivové".
              hb
              • HB
                02.06.2015 12:56

                asi jsi genius s jediným správným názorem. Obávám se však, že vyvracíš sám sebe. Paralela němců a rusů kulhá na obě nohy, ale důsledky v historickém srovnání jsou velmi podobné. Jákýkoliv patriotismus i třeba horní proti dolním v jedné vesnici je na ho... a svědčí pouze o stádním chování a to je o co tu jde.
                lime
                • Re: HB
                  02.06.2015 13:18

                  Hele lime. Právě, že se jsem jen průměrný člověk, s průměrným rozhledem, si netroufám hodnotit kdo ve světě je a kdo není primitivní a co se pod tím pojmem vlastně myslí. Jen jsem chtěl jesee-ho trochu přibrzdit v jeho bohorovném přesvědčení, že my tady na západě od Ruska jsme ti chytří, vzdělaní a kulturní, zatímco většina Rusů jsou podle něj primitivové. Nemám rád nafoukance co snědli všechnu moudrost světa a zapomínají i na svou nedokonalost. Jen můj názor - akceptuju že můžeš mít samozřejmě názor jiný.
                  hb
                  •  
                    02.06.2015 15:18

                    ... ma tady na Západě máme své hodnoty, a proto se nám tu lépe a svobodněji žije. Rusko by si zasloužilo lepší vedení státu, nežli mělo za posledních sto let. To bych jim moc přál. Bylo by to i k našemu prospěchu.
                    ☺lolek☺
              • Re: Ještě že
                02.06.2015 11:57

                ... paráda, brát si křováky jako příklad, to zcela určitě neudělám.
                ☺lolek☺
                •  
                  02.06.2015 13:59

                  Nepochopil si co říká. Přestože jsou křováci jistě primitivnější, chudší, nevzdělaní... můžou žít mnohem šťastnější život, než ty, i když budeš náhodou inteligentní, chytrej a bohatej :-)
                  qwer
                  •  
                    02.06.2015 15:13

                    ... já jsem ho pochopil, a proto si z nich příklad nevezmu. Už jen fakt, že bych při jejich délce života již byl po šťastné smrti, mě dost odrazuje. Tvůj názor zavání romantismem, což nic proti, ale neřídíš se jím. Nic ti nebrání stát se šťastným bezdomovcem.
                    ☺lolek☺
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university