Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie MasterCard – nejlepší z celé platební trojky

Akcie MasterCard – nejlepší z celé platební trojky

25.06.2015 17:45

Na konec našeho výletu do světa akcií „platebních“ firem jsem si nechal tu, jejíž akcie si vedou dlouhodobě nejlépe. Jde o MasterCard a jak je patrné i z následujícího grafu, výsledky jejích akcií předčí i jinak výbornou Visu (o trhu jako celku a American Expess nemluvě). Beta MC přitom není nijak vysoko, pohybuje se kolem 0,81, takže požadovaná návratnost je pod požadovanou návratností celého trhu:

b1

Zdroj: FT

MC dovede generovat hezký růst tržeb i zisků, o mírném šoku můžeme možná dokonce hovořit při pohledu na návratnosti. Firma je totiž schopná dosahovat návratnosti investic ve výši 43 % a návratnosti vlastního jmění ve výši 58 %. Na zisku založené ukazatele jsou sice jen aproximací skutečné schopnosti tvořit hodnotu, ale i tak je pozoruhodné, že MC dovede na ziscích během necelých dvou let vydělat více, než kolik činí její vlastní jmění. A jak jsem uvedl, nebavíme se tu o nijak superrizikové firmě, naopak. Její kolegyně – Visa a AE, jsou na tom s návratnostmi mnohem níže.

b2

Zdroj: FT

MC je tedy výjimečná co se týče návratností i pohybu ceny akcie. Jak je to s tokem hotovosti? Firma skutečně má CF na které se dívá hezky. Na mysli nemám samozřejmě to, že v roce 2014 jí provozní tok hotovosti znatelně klesl - důvodem byl pracovní kapitál. Hezké je, jak moc provozní CF převyšuje CapEx a tudíž to, jak moc firmě z provozního toku hotovosti zbývá pro akcionáře, věřitele, popřípadě další investice. Firma se vracení hotovosti akcionářům nebojí, tento tok je výrazně vychýlen směrem k odkupům. Management se evidentně domnívá, že tím pomůže hodnotě a ceně akcií více, než kdyby se tok peněz k akcionářům posouval spíše k dividendám.

b3

Zdroj: FT

Klíčová je v celé diskusi o vracení peněz akcionářům a jeho formě míra zadlužení. U MC je dluhová realita poměrně překvapivá a to dobrým způsobem: Na 1,5 miliard dolarů dluhu drží firma asi 7,2 miliard dolarů hotovosti, takže se ani nemusíme zabývat tím, jaký je poměr dluhu k EBITDA (či jiným tokovým ukazatelům). Valuace MC, Visy i AE může být nyní podle mnou používaného hrubého měřítka na podobné úrovni (viz níže), rozvahu má ale zdaleka nejsilnější MC a když se dívám na vývoj cen akcií, docela odpovídá právě tomu, jak silná je rozvaha těchto společností (i když to určitě není jediný faktor).

V minulém roce zbylo firmě po CapEx o něco více než 3 miliardy dolarů, rok předtím to bylo dokonce více než 3,7 miliardy dolarů. Celkově tento tok hotovosti dost volatilní, vezměme jako hrubé vodítko pro odhad krátkodobého standardu průměr posledních dvou let (tedy 3,35 miliardy dolarů). S betou o něco málo převyšující 0,8 se požadovaná návratnost bude pohybovat kolem 6,5 %. Současná kapitalizace dosahuje asi 109 miliard dolarů a na její ospravedlnění s uvedenými parametry stačí, pokud bude uvedený „volný“ tok hotovosti dlouhodobě růst asi o 3,4 %. Takové nastavení vede k podobným „implicitním“ růstům, jaké jsme pozorovali o Visy i AE. Pro hrubé posouzení růstového potenciálu trhu a těchto firem si dovolím i zde ukázat shrnutí množství transakcí v roce 2013 a jeho projekce pro rok 2023:

b4

Na hlavních trzích se projektované objemy minimálně zdvojnásobují, hovoříme tak o dynamickém trhu, jehož těžiště se (stejně jako v řadě dalších případů) bude přesouvat (z naší perspektivy) na východ. Pokud firmy dovedou tento růst přetavit i v růst cash flow, nejsou jejich valuace nijak našponované.


Čtěte více:

Američané v květnu konečně začali utrácet a snižovat úspory
25.06.2015 14:51
Údaje o osobních příjmech a výdajích v USA za květen potvrzují to, co ...
P. Krugman - Ničení Řecka
25.06.2015 16:02
Zůstával jsem docela ticho o Řecku, nechtíc křičet Grexit v plném diva...
Pár minut poté ... videokomentář na WTI
25.06.2015 15:44
Další ze série videokomentářů, zaměřujících se na technické signály, n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data