Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro, drachma nebo bitcoin? Čím by Řekové platili po Grexitu

Euro, drachma nebo bitcoin? Čím by Řekové platili po Grexitu

08.07.2015 14:13
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Vrcholní evropští představitelé dali Řecku čas do tohoto víkendu, aby zvážilo, zda chce dosáhnout dohody s věřiteli a provést nutné reformy nebo zda zvolí riziko bankrotu a bankovního kolapsu. Zároveň předseda Evropské komise Juncker přiznal, že komise již má do detailu rozpracovaný scénář Grexitu… Jaké má tedy Řecko možnosti z hlediska domácího platidla, pokud skutečně eurozónu opustí?

Euro
I pokud dojde na Grexit by Řecko mohlo jednostranně přijmout společnou evropskou měnu po vzoru mikro států jako je Monako, Andora, San Marino nebo Vatikán. Ve všech těchto zemích se platí eurem jako národní měnou, přestože členy eurozóny nejsou. Evropská komise těmto zemím povoluje vydávat omezené množství euro mincí, nemohou ale tisknout vlastní euro bankovky. Jejich tisk může povolit pouze a jen Evropská centrální banka. Aby o tom Evropská centrální banka ale vůbec uvažovala, muselo by Řecko zaplatit minimálně více než 3 miliardy, které bance dluží k 20. červenci. Zároveň by se ECB musela přiklonit k pokračování poskytování finanční asistence řeckým bankám.

Paralelní měna
Pokud ovšem ECB přestane poskytovat řeckým bankám nouzové financování, Řecká centrální banka by mohla začít tisknout jinou měnu, aniž by se musela nutně eura vzdát, aby mohla dostát alespoň svým vnitrostátním závazkům. Hodnota takové nové měny by však pravděpodobně vůči euru rapidně poklesla, což by se samozřejmě mohlo výrazně podepsat na řecké kupní síle. Vznikla by tak dvourychlostní ekonomika, kde by euro dominovalo v sektorech, jako je například cestovní ruch. Paralelní měna by byla pro Řecko cestou, jak Evropě ukázat, že Řecko měnovou unii neopustilo a potenciálně by usnadnila i příliv další finanční pomoci.


Návrat k řecké drachmě

Pokud se ovšem Řecko rozhodne eura nadobro vzdát a vrátit se v čase zpět před rok 2001 k drachmě, bude muset denominovat depozita a dluhy v nové měně. Složitější ovšem bude dostat do oběhu dostatečné množství bankovek, protože ze začátku nikde žádné jednoduše nebudou.

Aby se s takovou situací byla vláda schopna vypořádat, musela by přechodně vydávat například určitou formu směnek. Takové známky by mohly být natištěny relativně rychle ve velkých objemech a být zezačátku používány namísto bankovek. Jakákoliv nová měna však bude nevyhnutelně slabší než euro, což jen zvýší zátěž dluhu denominovaného ve společné evropské měně. I přesto, že tento přechod by nebyl pro Řecko vůbec snadný, se mnoho ekonomů shoduje, že pro Řecko je to v současnosti ta nejlepší možnost.

Není však jasné, zda má Řecko úřední kapacitu, aby mohlo rychle novou měnu zavést. Takové zaveden nové měny typicky trvá šest měsíců anebo dokonce i 2 roky. Návrhy bankovek, bezpečnostní opatření proti padělání jako jsou vodoznaky nebo speciální inkoust… to vše zabere čas. Bankovní představitelé musí velmi pečlivě naplánovat kolik bankovek je potřeba a dostat je do bank. Vezměme si kupříkladu takové euro, to ve svých počátcích existovalo tři roky pouze ve virtuální formě. Poté, co bylo reálně uvedeno do oběhu, kolovaly a byly přijímány ještě dva měsíce původní národní měny.

Zavěšená měna
Mnoho zemí na světě udržuje svou měnu navázanou na euro. Taková zavěšená měna však vyžaduje stabilní ekonomiku odolnou proti útokům spekulantů anebo značné devízové rezervy. Řecko však s největší pravděpodobností nebude dostatečné rezervy k využití této možnosti mít. Kupříkladu dánská koruna je navázaná na euro, tamní ekonomika je však dostatečně silná, aby tento závazek udržela bez výrazných měnových zásob.

Digitální měna
Objevily se názory, které naznačují, že aby se Řecko vyhnulo praktickým komplikacím pramenícím z přijetí nové papírové měny, mohlo by eventuálně přijmout i mnu digitální jako je bitcoin. I když přijetí bitcoinu jako oficiální národní měny je značně nepravděpodobné, zvláště s ohledem na to, že řecká ekonomika, která je závislá na hotovosti by mohla těžko fungovat bez papírových peněz. Pravděpodobnější variantou je, že se naopak Řecko kompletně přeorientuje na hotovost, což se z části vlastně děje již nyní. Po Grexitu by ovšem užití bitcoinu v Řecku mohlo rychle vzrůst.

Více o bitcoinu: Řecká falanga kapitálových kontrol má trhlinu - bitcoin

Starý dobrý barter a důvěra jako hlavní problém drachmy
Je více než pravděpodobné, že důvěra Řeků v novou drachmu by nebyla příliš vysoká a Řekové by tak hledaly alternativy k nové měně. Do hry by mohly vstoupit i kreativnější cesty jak si vystačit s omezeným množstvím bankovek. V Řecku, které je plné kuřáků, by například takové cigarety mohly posloužit jako platidlo.

Problémem nové řecké drachmy by byl hlavně nedostatek důvěry. Současná řecká měna, tedy euro by ve zbytku Evropy zůstala i nadále v oběhu. Nová měna by tak pro Řeky nebyla příliš přitažlivá zvláště proto, že by si byli vědomi jejího oslabení poté, co by její směnný kurz začal stanovovat sám trh.
Uvedení nové měny na trh koneckonců zažila i Česká republika v roce 1993, v té době byly ale ČR i Slovensko relativně izolované, komunismus padl méně než 4 roky předtím. Řecko je daleko více integrováno do evropské ekonomiky. Podle Luďka Niedermayera je klíčem při zavádění nové měny právě důvěra v ní. Tuto důvěru Češi i Slováci měli, ale Řekové jí s velkou pravděpodobností mít nebudou. Niedermayer řekl: „Pokud do oběhu uvedete měnu, kterou nikdo nechce, je to velmi špatný začátek. Řekům bych poradil, aby o vystoupení z eurozóny vůbec neuvažovali. Nebyl by to pro ně šťastný konec, protože neexistuje žádná jiná alternativa rovnocenná s eurem.“

Zdroj: CNBC, BBG


Čtěte více:

Řekové dostali čas navíc a euro se zvedá, japonský jen rozšiřuje zisky
08.07.2015 10:35
Ani včerejší schůzka Euroskupiny a summit nepřinesly finální řešení ře...
Milton Friedman to věděl už v roce 1997; Euro Evropu nesjednotí - naopak
08.07.2015 13:00
V dobách, kdy v hledáčku investorů je řecká komedie, a otevřeně se mlu...
Tsipras: Řešení krize má být sociálně spravedlivé a udržitelné
08.07.2015 12:25
Řešení řecké dluhové krize musí být sociálně spravedlivé a ekonomicky ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů