Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Impérium vrací Tsiprasovi úder

Rozbřesk: Impérium vrací Tsiprasovi úder

13.07.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ještě v pátek odpoledne byl řecký premiér Tsipras především anglosaskými médii vykreslován jako mladý velmi schopný politik, který nejenže dokáže zpacifikovat domácí scénu, ale nakonec si dokáže omotat kolem prstu věřitele z eurozóny. A zatímco Tsipras tančil na vlně zájmu evropských médií a sociálních sítí, tiše v koutě seděl německý pitbul a čekal, až přijde jeho chvíle. Ta přišla skutečně o víkendu, kdy se věřitelé převážně severských zemí eurozóny bez varování pustili do řecké delegace na dalším summitu Eurogroup. Servítky šly konečně stranou a Řecko dostalo na vybranou - buď okamžitě přijme to, co tak statečně odmítlo v referendu a přihodí k tomu v privatizaci navíc 50 miliard euro anebo jej čeká v eurozóně trestná lavice - podle Němců jakýsi dočasný Grexit. Přitom nejen my v Čechách víme, že když nějaká mocnost usoudí, že "něco" bude jen dočasně, tak to fakticky znamená natrvalo.

Ponechme teď stranou politický rozměr vyhrocené situace, kdy jedna strana hovoří o totální ztrátě důvěry a druhá o totálním ponížení a řekněme si, že to nejdůležitější co musí sledovat všichni a to i globální finanční trhy je čas. Ten nikdy nebyl na řecké straně, ale protože ta zahajuje již třetí týden se zavřenými bankami a kapitálovými kontrolami, tak každý den navíc kdy tento stav přetrvává, se zatraceně počítá. Když Syriza přebírala před šesti měsíci řeckou ekonomiku, bylo možná zapotřebí zvenčí přisypat "jen" 7 mld. euro, dnes se ale bavíme o dalším záchranném balíku ve výši 85 mld. euro! Tato částka přitom každým dnem narůstá, neboť ekonomika jde do kolen a především řecké banky bude nutné kompletně rekapitalizovat.

Čas však začal být pro Řeky extrémně vzácný i z dalších důvodů: za prvé, řeckým bankám údajně dochází hotovost, za druhé sociální napětí stoupá a konečně nervozita ECB také. Její bilance je ve zjevném ohrožení, neboť eurová likvidita, kterou Řecku poskytla, se jí nemusí vrátit. A to zde nemluvíme o dluhopisech za 3,5 mld. euro, které musí Řecko splatit ECB 20. července. Při hektických vyjednáváních na tuto situaci také prezident ECB Draghi několikrát upozornil, ale byl prý usazen německým ministrem financí…

No uvidíme, jak se vše vyvrbí, pokud je taktikou severní osy věřitelů vyčkávání na totální kapitulaci Řecka, tak je možné, že to bude muset být opravdu nakonec Draghi, kdo Atény z eurozóny odpojí - pokud to Řekové neudělají sami…

Region - forex
Vyhlídky na dohodu s Řeckem v pátek prospívaly regionálním měnám, které vůči euru vesměs posilovaly. Zisky koruny byly víceméně kosmetické a pár EUR/CZK se vrátil jen těsně pod 27,10, ale posílení forintu a zlotého bylo o poznání výraznější (zhruba o procento).

Co se týče regionálních událostí, tak nadcházející týden je tradičně ve znamení polských makročísel. Úvod týdne bude však zejména o Řecku. Poslední zprávy naznačují, že řecká vláda patrně pod rostoucím tlakem věřitelů a domácí situace (zavřené banky) značně ustoupila. To je sice z hlediska regionálních měn pozitivní zpráva, avšak míra nejistoty zůstává velice vysoká a prostor pro posílení se tedy značně omezuje.

Dluhopisy
Rostoucí naděje na dohodu s Řeckem byly v pátek patrné i na dluhopisových trzích. Desetiletý německý vládní výnos vzrostl o 18 bps a francouzský o 13 bps, zatímco výnosy španělské a italské klesaly o 4 bps. Řecký desetiletý výnos poklesl v pátek o 521 bps.

Je jasné, že trhy dluhopisů v eurozóně budou i nadále sledovat zejména Řecko, jež se ocitá pod stále větším tlakem. Seznam požadavků věřitelů v čele s Německem je vskutku impozantní a otázkou je, zda jej budou chtít řečtí politici akceptovat.




Čtěte více:

Řecko zvažuje prodej přístavů, Maersk projevil zájem
12.07.2015 18:04
Společnost Moeller-Maersk (dle tržní kapitalizace největší světový lod...
Lídři EMU jednají o pomoci Řecku, Atény budou muset do středy schválit nové reformy
12.07.2015 18:21
V Bruselu dnes odpoledne začal s napětím očekávaný summit zemí eurozón...
Víkendové jednání zlomilo i Tuskův
13.07.2015 8:44
Summit eurozóny, který má rozhodnout o dalším osudu Řecka, byl dnes kr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m