Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendové jednání zlomilo i Tuskův

Víkendové jednání zlomilo i Tuskův "absolutní" deadline; Atény čekají perné chvíle v parlamentu

13.07.2015 8:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Summit eurozóny, který má rozhodnout o dalším osudu Řecka, byl dnes krátce před 06:00 opět přerušen. Maltský premiér Joseph Muscat na twitteru uvedl, že tentokrát to je kvůli závěrečným konzultacím. Osud zadlužené země je stále nejasný i po více než 14 hodinách jednání prezidentů a premiérů zemí platících eurem. V kuloárech se ale považuje za pravděpodobné, že řecký premiér Alexis Tsipras na většinu požadavků ostatních členů eurozóny přistoupil.

V takovém případě by Atény musely už do středy ve snaze znovu získat důvěru evropských partnerů schválit první z řady reforem ještě před začátkem diskusí o novém záchranném programu.

Lhůta, kterou šéf evropských summitů Donald Tusk v týdnu několikrát označil za konečný termín pro nalezení dohody, vypršela v noci na dnešek o půlnoci. Vrcholná schůzka, která oficiálně začala v neděli v 16:00, byla několikrát přerušena, aby se v užším kruhu mohli s Tsiprasem sejít Tusk, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande. Naposledy se po několikahodinovém přerušení všichni lídři vrátili k debatě dnes po 04:00 SELČ. Podle diplomatů měli v té chvíli na stole kompromisní verzi dohody, určité otázky však stále zůstávaly nevyřešené.

Je to pochopitelné. S hodnocením přispěchala i sama kancléřka Merkelová, která řekla, že situace je velmi složitá zejména pak při zvážení ekonomické situace v Řecku a hlavně její zhoršování v posledních měsících. Roli hraje také hlavně ztráta v otázkách důvěry a spolehlivosti řecké protistrany, podotkla.

Základem diskuse byly čtyři stránky textu, jediný výsledek dvou dlouhých víkendových jednacích dnů ministrů financí 19 zemí eurozóny. Nešlo o společně přijaté stanovisko - na tom se ministři neshodli. "Některé velké otázky zůstaly otevřené. Tak je předložíme šéfům vlád," poznamenal v neděli krátce začátkem summitu šéf euroskupiny Jeroen Disselbloem z Nizozemska.

Víkendové ministerské jednání ukázalo, jak hluboce je poškozena důvěra ostatních zemí eurozóny vůči Řekům. Čtyřstránkový podklad pro summit, jehož verze unikla k bruselským novinářům, proto žádal velmi přísné kroky, které by měly důvěru obnovit.

Už do středy by Atény měly reálně začít schvalovat zákony týkající se změn daní či penzí. Teprve poté by mělo být možné vůbec diskutovat o případném třetím balíku pomoci.

V dlouhém seznamu jsou i další reformní kroky, včetně rozsáhlého programu privatizace či návrhu, aby Řecko vyvedlo do svěřeneckého fondu v zahraničí jako záruky aktiva až 50 miliard eur. Tato myšlenka se Aténám velmi nelíbí, souhlasily by prý jen s výrazně nižší částkou 17 miliard.

Tsipras má - přes původní vyjádření informovaných diplomatů v opačném smyslu - zřejmě velký problém také se zapojením Mezinárodního měnového fondu (MMF) do budoucího třetího záchranného programu.

Lídři eurozóny současně podle diplomatů hledají různé způsoby, jak vyřešit okamžité řecké finanční potřeby, tedy asi sedm miliard eur. Kromě přímých dvoustranných dohod Atén například s Francií nebo jinou zemí by se mohlo jednat například o peníze stále "zaparkované" v Evropském finančním stabilizačním mechanismu (EFSM) či o uvolnění zisků z prodeje řeckých dluhopisů, které blokuje Evropská centrální banka.

Z návrhu kompromisních závěrů už podle všeho vypadla zmínka o tom, že v případě nedohody je třeba Řecku už jen nabídnout dočasný odchod z eurozóny s možnou následnou restrukturalizací dluhu.

Při příchodu na jednání v neděli odpoledne mluvil Tsipras o ochotě domluvit se okamžitě, pokud budou mít stejné přání i jeho partneři. Německá kancléřka ovšem zdůrazňovala ztrátu důvěry a poznamenala, že si nepřeje dohodu za každou cenu. Naopak pro Hollanda byl před summitem řecký odchod z eurozóny nepřijatelnou variantou.

Materiál z dílny ministrů financí eurozóny kromě jiného uvádí, že Řecko bude ve tříletém programu potřebovat 82 až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu korun). Kromě 72 miliard z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) se má jednat také až o 16 miliard z prostředků MMF.

Řekové s navrhovanými ústupky vůbec nesouhlasí, když je i jeden z jednajících v Bruselu označil jako velmi špatné pro Tsiprase a Řeky. I laureát Nobelovy ceny Paul Krugman je ve svém blogovém příspěvku označil za šílenství a něco co zrazuje všechno proč byl evropský projekt vytvořen.

Věřitelé požadují návrat věřitelského týmu do Atén s plným přístupem ke všem ministrům vlády a právem veta nad relevantní legislativou. Také chtějí, aby Tsipras přesunul 50 mld. EUR státních aktiv do lucemburské společnosti.

Důvěra je klíč
Věřitelé dali premiérovi Tsiprasovi aby do 15. července předvedl, že skutečně je odhodlán přijmout nabízené změny. Je to požadavek, který by měl obnovit důvěru věřitelů, poté co se pět měsíců Řekové stavěli ke změnám odmítavě, poté co nechali v referendum samotné Řeky úpravy odmítnout.

Irský premiér Enda Kenny řekl, že by rád viděl, aby Řekové jasně ve svém parlamentu demonstrovali, že myslí implementaci změn vážně, legislativní i strukturální. Každý den, kdy se řešení zpožďuje, je více nákladné, uvedl.

Řekové nyní musí schválit zákony do 15. července ke zvýšení daní, snížení penzí a dalších bolestných změn včetně zajištění nezávislosti statistického úřadu a automatiky zajišťující výdajové škrty pokud rozpočet nebude ve stavu, který by vedl k zlepšování situace v řeckých veřejných financích.

 

Syriza se pravděpodobně rozpadne
Pro Řecko po spočítání všech nákladů spojených s opatřeními začíná vycházet i Grexit jako obdobně drahá volba, uvedl Daniel Munevar, který radil bývalému ministrovi financí Varoufakisovi. Řecký tisk v reakci na nynější jednání v Bruselu o osudu předluženého Řecka očekává změny ve vládě a také rozpad levicové vládní strany premiéra Alexise Tsiprase SYRIZA.

Řecko, které bude muset na důrazné naléhání eurozóny přistoupit k tvrdým reformám a dalším opatřením, prý čeká týden utrpení. Postoj Německa, které nekompromisně trvá na splacení řeckých dluhů a které žádá po Aténách finanční disciplínu, kritizují levicové deníky, podle nichž se z Berlína stal lichvář.

"Historický summit o zachování eura v Řecku", píše o vyjednávání v Bruselu konzervativní deník Kathimerini. Ten se také věnuje očekávaným změnám ve vládě. "Alexis Tsipras musí svůj kabinet přestavět, nebo vytvořit vládu národní jednoty," dodal list.

Zdroj: ČTK, Bloomberg


Čtěte více:

Řecko zvažuje prodej přístavů, Maersk projevil zájem
12.07.2015 18:04
Společnost Moeller-Maersk (dle tržní kapitalizace největší světový lod...
Lídři EMU jednají o pomoci Řecku, Atény budou muset do středy schválit nové reformy
12.07.2015 18:21
V Bruselu dnes odpoledne začal s napětím očekávaný summit zemí eurozón...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.