Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měla se Ukrajina na Krymu bránit?

Měla se Ukrajina na Krymu bránit?

31.08.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Když se Rusko na počátku roku zmocnilo ukrajinského Krymu, ukrajinská vláda zvažovala, zda má bojovat proti „malým zeleným mužíkům“, které Rusko na Krym poslalo. Vláda Baracka Obamy ale vyslala jasný signál: Vyhněte se vojenskému konfliktu s Moskvou. Tento signál nebyl příkazem, ale radou. Tvrdí to jak Ukrajinci, tak Američané. Tato rada byla založena na dvou faktorech. Jednak nebylo jasné, o co se Rusko vlastně pokouší. A ukrajinská armáda nebyla ve stavu, kdy byla schopna čelit ruským speciálním jednotkám. Ukrajinská vláda měla navíc jen přechodný mandát a celá země čekala na nové volby a podobný signál jako Američané prý vysílaly i evropské vlády.

Jeden americký vládní činitel nám před několika dny sdělil, že Bílý dům se obával silnějšího zásahu ruských jednotek v případě, že by na Krymu vznikl ozbrojený konflikt. Putin totiž obdobně postupoval v Gruzii v roce 2008. Dnes se řada odborníků domnívá, že rozhodnutí nebojovat na Krymu stálo na počátku ukrajinské politiky, která předpokládá, že vyhýbání se konfliktu s Ruskem mírní Putinovu agresivitu. Je to ale omyl. Na Krym se nyní úplně zapomnělo, Ruskem podporované separatistické síly mají pod svou kontrolou dvě velké ukrajinské provincie a dohoda o ukončení bojů je stále více porušována.

Damon Wilson z Atlantic Council tvrdí, že „část ruského chování spočívá v tom, že při absenci odvetných opatření neustále provokuje a zkouší, co si může dovolit“. Ruské ambice podle něho rostou, pokud se jim nic nepostaví do cesty. Když ruské speciální jednotky vtrhly na Krym, americká vláda tím byla zaskočena. Tajné služby ji prý informovaly 24 hodin před invazí o tom, že se na hranicích hromadí ruské jednotky, měl to však být pouze trik. A ukrajinská vláda i armáda byly v krizi. Přesto se obrátily na americkou vládu s dotazem, zda by se jim dostalo pomoci při obraně Krymu. Celá situace ale byla pastí, protože Američané byli přesvědčeni, že ukrajinská armáda by konflikt nezvládla. A vojenská reakce by přesně zapadala do Putinovy kampaně o tom, že na Krymu jsou ohroženy životy rusky hovořících obyvatel.

Prezident Obama prý na uzavřených jednáních se zástupci Kongresu uváděl, že Ukrajinu nepodporuje dodávkami zbraní proto, aby nevyvolal přímou konfrontaci s Ruskem. USA namísto toho poskytují velký objem jiné pomoci, ale Rusko je na východní Ukrajině aktivní na všech úrovních. Dnes i někteří bývalí zástupci Obamovy vlády říkají, že rozhodnutí neklást Rusku odpor Putinovu agresivitu nezmírnilo. Michael McFaul, který působil jako americký velvyslanec v Moskvě, tvrdí, že Putin byl tím, jak lehce Krym získal, povzbuzen i k operacím na východě Ukrajiny.

Americká vláda se stále snaží o obnovení lepších vztahů s Ruskem, týká se to zejména oblastí jako válka v Sýrii. Pro Ukrajinu je ale pokračující vojenská intervence z Ruska existenciálním problémem. Ukrajinská armáda dnes této intervenci čelí a Putin hrozí ještě většími operacemi v případě, že se jí dostane podpory ze Západu. Pokud ale tato podpora nepřijde, může Putin dojít k závěru, že za intervence nemusí platit žádnou cenu.

Autory jsou Josh Rogin a Eli Lake.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Pozor na anomálii vysoké volatility a nízkých zisků
28.08.2015 13:00
Investoři už dlouhé roky slyší, že návratnost je úzce spojená s rizike...
Důvěra v ekonomiku eurozóny stoupla na nové čtyřleté maximum
28.08.2015 12:40
Důvěra v ekonomiku eurozóny v srpnu mírně stoupla. Dostala se tak na n...
Řecká ekonomika v 2Q15 (uměle) rostla
28.08.2015 13:40
V Aténách dnes byly zveřejněny finalizované údaje o vývoji hrubého dom...

Váš názor
  •  
    01.09.2015 18:22

    V Patrii by správně tato politicky trapná propaganda neměla co dělat. Je to ostuda. Ing. Miroslav Vaněk
    Miroslav
    •  
      04.09.2015 10:32

      Súhlasím. Tento autor zdá sa nežije na našej planéte. Tragédiou je, že je akceptovaný do médií. Bohužiaľ, ide len o bezduchú a slepú podporu pre zámery silných krajín tábora, ku ktorému sme sa pridali. V takomto prípade majú hlúpe názory prednosť už len preto aby boli aspoň 3:1 k ostatným.
      dreki
    •  
      02.09.2015 0:41

      Hele inženýrku, otevři si aeronet nebo ac24, tam budou tvé zvrácené bolševické choutky zajisté ukojeny. Patria píše, co uzná a vhodné.
      ..
    • Jo, pane inzenyre Miroslave Vanku Miroslave,
      01.09.2015 19:06

      to holt uz tak v normalnim svete je, ze novinari jmenuji fakta a souvislosti, vite.
      hm
  • ruská logika...
    01.09.2015 14:29

    "... reakce by přesně zapadala do Putinovy kampaně o tom, že na Krymu jsou ohroženy životy rusky hovořících obyvatel....." ...A tim nejen ohrožil životy ale zabil několik tisíc nejen ruských ale dalších životů, nemluvě o skoro rozpoutání světové války. Je to namyšlený psychopat který myslí a je zahleděný jen do sebe. Jeho odivovatel ovar je jen slabý odvar, jeho namyšlenosti. Jen národ blbců nebo zrádců si může zvolit za hlavu státu něco podobného. Kde je ta jeho strana co si založil před volbama a předpovídal přes 10% hlasů. Další komentář je zbytečný a jen pro rudokopytníky.
    Srp a kladivo
    • Re: ruská logika...
      04.09.2015 10:48

      Tak sa pozri nato, čo sa dnes deje na námestiach v Kyjeve. Pozri sa na skutky pravého sektora za posledné obdobie. Len slepý nevidí, že nacionalistické a ultrapravicové sily zametajú Ukrajinou. A pred pár mesiacmi to bolo ešte horšie. Na Kryme bolo a je cez 80% originál Rusov. Ich samospráva vyhlásila záujem o odtrhnutie sa. Skutočne si myslíš, že by ich súkromné ukrajinské armády financované oligarchami a podporované pravým sektorom, a tiež organická armáda Ukrajiny, len tak nechali dokončiť odtrhnutie a prechod k Rusku? Keby sa Rusi do toho nezamiešali, na Kryme a taktiež v Donecku a Luhansku by bol krvavý masaker. Rusi len nedovolili zmasakrovať Ruské obyvateľstvo domácim silám a nechali ich dokončiť to, pre čo sa rozhodli sami. Na druhej strane, ako hovorí Váš bývalý prezident: "Majdan, to nebylo autentické lidové povstání." Všetko čo nasledovalo bolo šité horúcou ihlou a ľudia Ukrajina ny tom mali podstatne menší podiel ako by sme si mysleli. Myslím si, že Rusi by si Krym skutočne nikdy nenechali vziať. Neprávom, v rozpore s ústavou, v rozpore so záujmami obyvateľstva, sa dostal k Ukrajine a Rusi sa ho nikdy nevzdali. Aj Jelcin v Budapešti povedal, že v otázke Krymu nemôže Ukrajine nič sľúbiť. Myslím že im patrí a mali by sme to uznať aj na štátnej úrovni.
      dreki
    • Re: ruská logika...
      01.09.2015 14:39

      Přesně, i úplnej blbec si dokáže představit jak by dnešní svět vypadal, kdyby Putin disponoval vojenskou a ekonomickou silou, kterou má USA a naopak USA by byly tak slabé a zaostalé jako je Rusko. To by byl už celý svět rozdělěn na gubernie ovládanými ruskými oligarchy a po celém světě by byla ruština úřední řeč. Chce se někdo vsadit ?
      Sekyra
      •  
        04.09.2015 10:58

        To je možno na zamyslenie. Ale je to fikcia. Riešite nejaké keby. Dnes je to však tak ako to je. A treba vidieť aj to, že dnes je to naopak. To je realita - nie "keby". USA a NATO roky tlačia Rusov do kúta. Rusi ukazovali ochotu vždy a USA ju nechceli vidieť. Podávali pomocnú ruku aj po páde dvojičiek odtajnili archívy z Afganistanu a poskytli ich USA. Odmenou bolo, že krátko nato USA jednostranne odstúpili od zmluvy s Ruskom o protiraketovej obrane. Na západe sú proste odsúdení naveky ako barbari, tí opační, zlí. Aj keby hneď ustúpili za Ural a všetko prenechali Amerike.
        dreki
  • Bla blááá bla blááábllaláá bla blaááába
    01.09.2015 11:57

    Blábla ba blaa blalááá labla bláboláála
    Blabláááálala
    • Re: Bla blááá bla blááábllaláá bla blaááába
      01.09.2015 13:11

      typická ukázka názoru a jak to myslí místním rudochům. Díky za ukázku na co máš :o)) Zemanovci všech krajů spojte se.
      stornok
    • Re: Bla blááá bla blááábllaláá bla blaááába
      01.09.2015 12:28

      "Tak tento názor opravdu zasluhuje necenzurovat"! Mám snad měnit názor na PATRII.
      lime
      • Bla blááá bla blááábllaláá bla blaááába
        01.09.2015 20:17

        Chtěl jsem tím vyjádřit jaké stejne bláboly tu všichni píšete, až nebudou Vaše příspěvky tak očividně zaujatý a vyloženě vždy jednostranný, povětšinou antirusovsky, ale i antiamerikansky ci antievropsky, neschopný přijmout fakta i z pohledu druhé strany, jste všichni na vymazání.....a nebo na přesdržku, nebot ty Vase příspěvky jsou jen snůškou hysterických vylevu, a fanatických nesmyslu.
        Blabláááááálala
        • Re: Bla blááá bla blááábllaláá bla blaááába
          01.09.2015 22:58

          ....no tak nám napiš nějakou vlastní chytrost, hned budeme vědět co jsi zač...
          keris
  • Blááá bla
    01.09.2015 11:55

    Bla bla bláááá, bl ba bla baáááááááá :-)
    Bl blááá bla labla
  •  
    31.08.2015 22:45

    .....mám vláhu v očích po přečtení tohoto článku....ach ti hodní, přehodní američané, jak dobře to oni se všemi myslí.....že na krymu chtěli vybudovat velestrategickou vojenskou základnu v čemž jim putin vypálil rybník o tom ani slovo....
    keris
    • vlažný
      01.09.2015 11:30

      postoj k islámskému státu má svou logiku. Měl by posunout a probudit oběti islámského náboženství z věčného spánku a posunout ze 16 století do současnosti. Proč by u toho měli umírat američtí či jiní vojáci, nota bene, když je svět v této oblasti přelidněný (rovněž z doktrinářského chápání monoteistické verze tohoto náboženství)?
      lime
    •  
      01.09.2015 0:20

      ... jen kecinkáš, trubičko. Pokud by tomu tak bylo, mohli by si američané postavit základnu kdekoli jinde na Ukrajin. Třeba v Mariopolu. Ergo, nemáš s tim Krymem pravdu.
      ☺lolek☺
      •  
        01.09.2015 0:42

        ....jo, to víš že kecinkám a nemám pravdu, žvanílku a glosátore, na víc ses nikdy nezmohl. mmch. pravda je složitý pojem, celé knihy byly napsány o tom, co pravda je. jinak si zkus dohledat.....google ví všechno....šuline, a nad dohledaným se zkus zamyslet, pokud ti k tomu tvá výzbroj stačí.....
        keris
        •  
          01.09.2015 0:45

          ... samozřejmě, že kecinkáš a nemáš pravdu, truběnko. Pokud by to bylo tak, jak píšeš, postavili by si američané základnu třebas v Oděse. To se nestalo, že. Ergo, ani na Krymu se základna nechystala. Ale to Ty nepochopíš.
          ☺lolek☺
          •  
            01.09.2015 0:54

            .....se podívej na mapu, stratégu....
            keris
            •  
              01.09.2015 0:59

              ... podíval jsem se na mapu, plašenko, a vidím dlouhé ukajinské černomořské pobřeží, zcela vhodné k vybudování třebas patnácti strategických amerických zśkladen. Pokud by o to američané stáli. Ale žádnou jejich základnu tam opravdu nevidím, čumáčku vyplašený.
              ☺lolek☺
              •  
                04.09.2015 10:46

                Přístav se nelze postavit kdekoliv na pláži, natož vojenský. Na to musí být splněny mnohé geografické a strategické podmínky, aby mohl být např. snadno bráněn. Taková možnost, jako v Sevastopolu na černomořském pobřeží již není. Pak. mě přivádí k úsměvu tvá věta .. Američané si mohli postavit kdekoliv.. Jen potvrzuje vazalství Ukrajiny, že?
                hb
              • Oni totiz
                01.09.2015 9:46

                mistni zarudlici v jejich tuposti predpokladaji, ze Amici jsou stejne hloupi jako Rusaci, kteri si svyho casu mysleii, ze si mohou postavit rachejtle na Kube.
                hm
                • Re: Oni totiz
                  01.09.2015 13:22

                  ....nerad bych tě nazval blbem, nechci být neslušný, ale o celé věci víš velké kulové a s přehazovačkou - čo bolo to bolo, dnes se věci mají jinak. území usa již není chráněno vzdáleností.....ale co bych ti vysvětloval, bambulo, máš možnost získat stejné informace jako já...
                  keris
    •  
      31.08.2015 22:52

      Hned vedle ruské, že. Co ty růžové pilulky? o)
      Velkamedvědice
      •  
        31.08.2015 23:08

        v podstatě ano, hned vedle ruské - americká základna u ruských hranic je ale něco jiného než ruská základna u ruských hranic, kapišto? co by asi obama řekl ruské vojenské základně u severní mexické hranice např.?
        keris
        •  
          31.08.2015 23:12

          To by se mu nelíbilo. Opravdu si myslíš, že si američani mysleli, že si Puti nechá na Krymu postavit rakety?
          Velkamedvědice
          •  
            31.08.2015 23:19

            ...to teda nevím na co se ptáš či jak to myslíš ale to bys měl vědět a znát, že tento prostý fakt zřízení nové americké základny na ukrajinském krymu byl spouštěč dalších událostí vedoucích k tomu, že krym je dnes ruský - ostatně tak jako vždycky byl po porážce chána kateřinou velikou
            keris
            •  
              01.09.2015 0:15

              ... co brání Američanům postavit základnu kdekoli na ukrajinském území?
              ☺lolek☺
            •  
              31.08.2015 23:33

              Ale já to četl...Sevastopol..Nevěřím všemu, co píší. Ani Usa není tak šílené, aby si nyslelo, že by si to nechal Putin líbit. Ale dobrá výmluva pro anexi. Ani Putin ji nevyslovil.
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.