Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Luxusní skupiny vyčkávají na dopady čínského akciového kolapsu

Luxusní skupiny vyčkávají na dopady čínského akciového kolapsu

01.09.2015 14:49
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Pro západní výrobce luxusních alkoholických nápojů, oblečení, kabelek i dalších doplňků, kteří podnikají v Číně, se z čínského snu stává spíše noční můra. Propad na čínském akciovém trhu v posledním měsíci přispěl k pro luxusní společnosti nepříjemnému trendu – čínští spotřebitelé jsou, jak se trefně vyjádřil ředitel výrobce luxusních alkoholických nápojů Pernod Ricard, méně otevřeni k oslavování pěkných chvil.

Jisté je, že Číňané kupují a doma otevírají méně lahví francouzského prémiového koňaku Martell XO. Prodej lahví tohoto koňaku, které se obvykle prodávají za cenu okolo 150 a více dolarů, jen do června tohoto roku klesal v řádech dvouciferných čísel. Lépe se naopak dařilo levnějším verzím Martell. To ukazuje na odklon čínských spotřebitelů od nejluxusnějšího zboží k jeho levnějším variantám. Navíc data, která v poslední době přicházejí z Číny společně s překvapivou devalvací juanu naznačují jen další zpomalení růstu tamní ekonomiky.

Propad akcií a luxusní alkohol
A právě strmý propad na čínském akciovém trhu, který vyvolaly obavy o čínské ekonomické zdraví, představuje jen další úder nejen pro Pernod Ricard, pro který je Čína druhým největším trhem, ale i pro další luxusní společnosti s vysokou mírou expozice čínskému trhu. To vše v době, kdy se luxusní sektor začal konečně vzpamatovávat z tvrdého zásahu prezidenta Xi Jinping v roce 2013 proti extravagantním výdajům vládních úředníků. Ačkoliv prodeje konkrétně luxusního alkoholu v Číně se za poslední fiskální rok snížily o 2 procenta, šlo i přesto oproti 23procentnímu propadu z předešlého roku o značné zlepšení. Luxusní alkohol není však jedinou součástí trhu s luxusním zbožím, jejíž čínské tržby se neustále rapidně zmenšují.

Švýcarské hodinky

Propadem na čínském trhu výrazně trpí vývoz švýcarských hodinek, který se v červenci meziročně propadl dokonce o 40 procent. Změna spotřebitelského chování se odráží i na hodinkách, sektoru dražších modelů hodinek se tak tento propad dotkl podle informací Federace švýcarského hodinářského průmyslu mnohem více než například levnějších modelů za zhruba 200 švýcarských franků. Velmi citelný byl pro většinu luxusních výrobců včetně hodinářských značek propad prodejů v Hongkongu, kde některé luxusní značky přikročily k uzavírání butiků nebo novým vyjednáváním cen nájmů. Například výrobce hodinek TAG Heuer, vlastněný luxusním holdingem LVMH, oznámil v nedávné době záměr uzavřít jeden ze svých hongkongských obchodů právě z důvodu upadající poptávky v regionu.

Raketově rostoucí čínské výdaje na luxus a akcie
Většina světových výrobců luxusního zboží se v posledních letech stala více čí méně závislou právě na čínském trhu a hlavně velice štědře utrácejících čínských zákaznících. Jsou to právě Číňané, kteří představují 30 procent celosvětových výdajů na luxus, ještě před deseti lety jejich podíl na trhu byl přitom pouze 3procentní.

Vývoj posledních událostí v Číně tak nevyhnutelně vedl v posledních týdnech investory k výprodeji akcií západních společností z luxusního sektoru. Nejvíce zasaženy tak byly luxusní holdingy LVMH a Kering společně s výrobcem luxusních alkoholických nápojů Rémy Cointreau, ale i defenzivní značkou Hermes. V průměru jejich akcie klesly od 1. srpna o zhruba 13 procent. Švýcarský luxusní holding Richemont a britská Burberry se propadly o necelých 12 procent. Analytici se mezitím snaží vyčíslit, jak velký dopad na tržby luxusních společností lze v reakci na čínské události vlastně očekávat.

Čína versus USA
V současné době převládá názor, že zpomalování bude pokračovat v případě, že volatilita na trhu povede k obecnému poškození čínské ekonomiky nebo mezd. Naštěstí čínští spotřebitelé závisejí z hlediska tvorby bohatství daleko méně než například Američané na akciovém trhu. Navíc navzdory propadu z poslední doby je Shanghai Composite o téměř 45 procent výše než před rokem. Kdyby ke stejné situaci jako v posledních týdnech v Číně došlo v USA, dopad na výdaje na luxusní zboží by tak byl podstatně citelnější. Na druhou stranu, kdyby americký akciový trh rostl takovým tempem jako předtím ten čínský, nárůst výdajů na luxus by tomu daleko více odpovídal.

Výjimkou na poli luxusu je americký klenotník Tiffany, který není tolik vystaven čínskému trhu jako jiní konkurenti a minulý týden tak ohlásil dvouciferný růst čtvrtletních tržeb. Podle Tiffany je naprosto nepředvídatelné jak se propad cen akcií v Číně odrazí na výdajích Číňanů. Stejně tak jako bylo obtížné vyčíslit pozitivní dopad růstu akciového trhu v Číně na výdaje na luxus, je nyní takřka nemožné odhadnout negativní dopady jeho propadu v kombinaci s devalvací renminbi.

Luxus mimo Čínu
Jeden současný efekt plynoucí z čínských událostí je však jasný – až neuvěřitelných 75 procent čínských nákupů luxusního zboží se odehrává za hranicemi Číny. Vysoké dovozní clo na luxusní zboží zdražuje produkty v Číně natolik, že si tamní obyvatelé začínají zvykat dopřávat si luxusní výrobky na svých cestách například po Evropě. Tyto nákupy probíhají nejen osobně nebo online ale i prostřednictvím objednávek u nákupčích, kterým se říká “daigou”. Na nákupech kabelek a hodinek tak mohou ušetřit i 30 procent. Luxusní společnosti by tak možná měly utrácet více za rozvoj e-commerce než sítě kamenných obchodů v Číně. Právě investice do technologií jsou pro luxusní společnosti trendem, kterému by měly jít naproti. Navzdory krátkodobě negativnímu a bolestivému trendu je však dlouhodobý demografický vývoj v Číně pro luxusní výdaje příznivý.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Devalvace juanu tvrdě doléhá na akcie luxusních společností
12.08.2015 16:50
Léta, kdy čínský ekonomický růst poháněl tržby luxusních společností...
Čína drtí akcie luxusních společností
25.08.2015 15:05
Luxusní společnosti po dlouhá léta své plány růstu soustředily na Asii...
Čínský index PMI v průmyslu nejníže za tři roky, nedaří se ani sektoru služeb
01.09.2015 8:50
Srpnová revize čínského indexu nákupních manažerů v průmyslu (PMI) kle...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university