Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - ECB poslala euro do kolen

Rozbřesk - ECB poslala euro do kolen

23.10.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Evropská centrální banka na svém včerejším zasedání euru doslova “podrazila” nohy. Eurodolar se propadl po tiskové konferenci z okolí 1,13 až do blízkosti 1,11 EUR/USD - euro jinými slovy během několika hodin ztratilo více než 2 %. A není se čemu divit. Mario Draghi včera těžko mohl být větší holubicí.

Zdůrazňoval prakticky výhradně proti-inflační rizika a předestřel, že na prosincovém zasedání se ECB bude vážně zabývat změnou nastavení měnové politiky. Pro další měnovou expanzi má podle Draghiho celou paletu nástrojů od navýšení QE po další pokles sazeb. Nejpravděpodobnější je ale podle nás stále kombinace natažení QE za horizont září 2016 a navýšení měsíčního tisku peněz (z dnešních zhruba 60 mld eur). Další snížení úrokové sazby je méně pravděpodobné a pokud by k němu mělo dojít, bude asi jenom kosmetické. I když další uvolnění měnové politiky (ať už bude vypadat jakkoliv) není v tuto chvíli “hotovou věcí”, šance prosincového zásahu ECB jsou vysoké. Zvlášť pokud se americký Fed rozhodne, že odloží první růst svých sazeb do příštího roku.

Co by takový krok ECB znamenal pro střední Evropu? Pro většinu středoevropských aktiv (měn, dluhopisů) od Polska po Maďarsko by měl být automaticky pozitivní - levnější eura za jinak nezměněných podmínek zpravidla zesilují příliv peněz do regionu. V Polsku ale v nejbližších dnech i týdnech pravděpodobně hlavním motorem pohybů zůstane nakonec politika - trhy budou s napětím sledovat výsledek víkendových voleb a především povolební vyjednávání. Situace je také o něco komplikovanější v Česku. Za normálních podmínek by byla výraznější měnová expanze ECB vstupenkou k ziskům koruny. V dnešní době ale může takový krok vyvolat pravý opak. Na Příkopech si ho totiž ČNB může vzít jako další důvod, proč oddálit exit z intervenčního režimu a natáhnout tak “éru slabé koruny”.

Region - forex
Včerejší zasedání ECB vyznělo z pohledu trhů nad očekávání holubičím způsobem, což se projevilo i v regionu. Zlotý s forintem vůči společné měně posílily o 0,4 %. Z jejich pohledu je to jednoznačně pozitivní zpráva. Koruna příliš prostoru pro posílení neměla a prakticky přešlapovala na místě. Holubičí komentáře ECB, které vyplývají zejména z kumulace vnějších protiinflačních rizik, navíc v jejím případě výrazně zvyšují riziko prodloužení intervenčního za horizont roku 2016. ČNB bude mít možnost na kroky ECB reagovat již za dva týdny (zasedání spojené s projednáváním nové prognózy bude 5. listopadu).

Hlavním tématem nadcházejícího víkendu jsou polské parlamentní volby (neděle). Pravděpodobnost, že z pohledu trhů méně přátelská strana Právo a spravedlnost bude sama sestavovat vládu, není rozhodně malá. I přes včerejší “akci” ECB zlotý v posledních pěti dnech ztratil vůči euru asi 0,8 a nervózní trhy patrně zůstanou nejen dnes, ale i ve dnech po volbách.

Dluhopisy
Výstupy ze včerejšího zasedání ECB podpořily ceny dluhopisů napříč zeměmi i splatnostmi. Zatímco španělský a italský desetiletý výnos se propadl o 16 bps, tak německý a francouzský klesal asi polovičním tempem. Výnos desetiletého bundu se dostal poprvé od konce května na hranici 0,5 %. Dvouletý německý výnos poklesl na nová historická minima poté, co šéf ECB Draghi hovořil i o možném snížení úrokových sazeb (depozitní sazby ECB) hlouběji do záporu. Na zasedání ECB reagovaly i regionální vládní dluhopisy, jejichž výnosy rovněž klesaly. Kromě toho zesílily i sázky na snižování oficiálních úrokových sazeb a například v Polsku trh v závěru dne opět sázel na pokles sazeb o 25 bps v šesti až dvanáctiměsíčním horizontu.

Komodity
Prvotní reakce cen ropy na zasedání ECB byla negativní a vyplývala spíše z výrazného posilování amerického dolaru. Z pohledu celého dne však ropa uzavřela mírně výše a dnes ráno ji kromě včerejší ECB (spotřeba ropy v Evropě by letos mohla po dlouhé době mírně vzrůst) povzbuzují dobrá data z Japonska v podobě bleskového odhadu podnikatelské nálady za říjen. Cena měsíčního kontraktu však roste opět pouze mírně a pohybuje se kolem 48,5 USD/barel.

Cena hliníku se naopak poprvé od června 2009 pohybuje pod 1500 USD/t. Stále platí, že za prudkým poklesem cen v letošním roce stojí zejména překvapivý vývoj v Číně. Kromě slabšího růstu poptávky jde zejména o prudký nárůst produkce (v prvních 9 měsících meziročně o 12 %).


Čtěte více:

ECB byla motorem, výsledky palivem dnešního růstu
22.10.2015 22:08
Pozitivní náladu na amerických akciových trzích dnes jednoznačně určov...
Globální akciová rallye nahrála vývoji v Asii
23.10.2015 8:08
Dozvuky prohlášení Evropské centrální banky k dalšímu možnému využit...
Akcie Microsoft letí vzhůru (+8 %), kvartální čísla překvapila
23.10.2015 8:17
Výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2016 včera po uzavření ame...

Váš názor
  • Zoufalci
    23.10.2015 10:03

    jediné k čemu ECB a FED přispívají je zvětšování bublin a odkládání řešení skutečných potíží ekonomik stale do budoucnosti s naivní představou, že později řešení bude levnější a jednodušší, jenže opak je pravdou, takže shortu zdar, jen to správné načasování :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university