Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ďábelská Prada na cestě do pekel; Vyšly luxusní tituly na burze z módy?

Ďábelská Prada na cestě do pekel; Vyšly luxusní tituly na burze z módy?

11.04.2016 17:52
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Asie i nadále podráží italskému luxusnímu domu Prada nohy a odnášejí to i akcie milánské společnosti kotované v Hongkongu. Nejnižší zisk za posledních pět let kvůli zpomalující poptávce po luxusu v Asii poslal akcie Prady nejníže od 4. března a poměrně hluboko pod jejich emisní cenu. Objevuje se i názor, že by možná italská značka v současném obtížném prostředí na trhu globálního luxusu udělala lépe, kdyby se z burzy prostě stáhla…

Akcie Prada v Hongkongu ztratily během pondělní obchodní seance až 8 procent, propadly se nejníže od 4. března letošního roku, tedy dokonce pod cenu z primární emise v roce 2011 na úrovni 39,50 hongkongských dolarů. Jen za poslední rok titul odepsal přes 40 procent a hodnota akcie v současné době odpovídá pouze dvěma třetinám jejich emisní ceny. Prada by tak teoreticky mohla využít propadu ceny a opustit veřejně obchodované trhy.

Luxusní Prada si po IPO nejprve užívala růstu a otevírala nové butiky možná až příliš velkou rychlostí. Nárůst počtu prodejen jí zprvu přinášel i stoupající tržby a raketově se zvýšila i hodnota akcií italského módního domu až na dosavadní maximum 82,3 hongkongských dolarů v březnu 2013. Růstový trend tržeb však zastavil nečekaný poptávkový kolaps asijských trhů. Právě Asie, nota bene Čína, v závislosti na míře vystavení trápí většinu luxusních značek. Zpomalení poptávky po luxusním zboží konkrétně pro Pradu představuje poměrně větší problém než pro většinu konkurence, protože pro italského výrobce kabelek za 2000 dolarů je tento region velice významným zdrojem příjmů. Již v zimě loňského roku v reakci na tehdejší výsledky tak Prada ustoupila od mohutných plánů na expanzi v tomto regionu.

Poptávka nejen po luxusních produktech Prada se propadla poté, co čínští spotřebitele své extravagantní choutky začali držet na uzdě a za luxus méně utrácejí. Pro Pradu přitom právě region Asie Pacifik vyjma Japonska tvořil jen v loňském roce až 35 procent tržeb. Zároveň italská značka příliš dlouho otálela s investicemi do online prodejů, které v loňském roce představovaly hlavní zdroj růstu v luxusním sektoru. Pro Pradu je web zdrojem pouze 1 procenta prodejů.

Meziroční růst tržeb Prada bez vlivu výkyvů měnových kurzů

Prada sales growth.png

Čistý zisk italské luxusní značky klesl za fiskální rok do letošního ledna o 27 procent na 330,9 milionu eur, zůstal tak za odhady analytiků, kteří v průměru počítali se ziskem 348 milionů eur. Tržby v Asii, která je pro Pradu jednoznačně největším trhem, bez ohledu na výkyvy měnových kurzů klesly v posledním finančním roce o 16 procent. Výrobce proslulý hlavně luxusními kabelkami tak má za sebou již druhý rok stagnujících tržeb, kterým uškodily kromě kolabující poptávky v Číně i silný dolar či teroristické útoky v Evropě. Prada na propad zisku reaguje dalším osekáváním expanze butiků, snižováním nákladů a zároveň oznámila plány na zvýšení cen v Evropě, což je krok, ke kterému přistupuje stále více luxusních značek nejen s cílem přiblížit ceny na starém kontinentě těm v Asii.

Nelze čekat, že by se v brzké době situace zlepšila. Globální trh s luxusním zbožím by měl v letošním roce dle odhadů růst tempem 2,5 procenta. Ve srovnání s ročním nárůstem v průměru o více než 8 procent v letech 2010 až 2013 se tak jedná o výrazné zpomalení. V případě italské Prada je veřejně obchodováno pouze 20 procent akcií. Miuccia Prada by si s čistým jměním, které podle Bloombergu dosahuje 3,2 miliardy dolarů, teoreticky mohla dovolit odkoupit akcie zpět a to i za předpokladu 30procentní prémie, kterou v takových případech obvykle investoři požadují. I tak by se cena za veřejně obchodované akcie vyšplhala na 2 miliardy dolarů. K dobru by posloužilo i nízké čisté zadlužení společnosti, které ke konci letošního ledna činilo 114,8 milionu eur. Pokud by však pětinu svých akcií obchodovaných na burze Prada z trhu opravdu stáhla, vyslala by nepříjemný signál investorům do skupin luxusních značek, ale i společnostem z tohoto sektoru, které se na trh teprve chystají.

Potenciálním kandidátem pro luxusní IPO je v současnosti Versace, i když i tato italská společnost v poslední době svými komentáři šance na brzkou primární emisi spíše zlehčovala. Další luxusní značkou, která plánuje vstup na burzu ale pravděpodobně ne před rokem 2017 je opět italská Valentino. Pokud by Prada z trhu své akcie stáhla, vyslala by potenciálním IPO signál, že takové módní luxusní emise jsou vlastně z módy. Koneckonců výkonnost luxusních titulů, které na burzu vstoupily v několika posledních letech byla spíše smíšená.

Výkonnost titulů z luxusního sektoru, které vstoupily na burzu v posledních letech

luxury performance.png

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Goldman Sachs luxusnímu sektoru věří, Číně navzdory
18.01.2016 16:17
Zpomalení růstu poptávky po luxusním zboží v Číně, která byla pro mnoh...
Luxusnímu klenotníkovi Tiffany škodí silný dolar; varuje před propadem zisku
18.03.2016 14:53
Luxusnímu americkému klenotnictví Tiffany škodí silný dolar. V posled...
Luxusní Hermes navzdory překážkám roste, chystá se zdražovat v Evropě a poprvé oficiálně dodá sedla na Olympijské hry
23.03.2016 11:10
Francouzský výrobce nejen luxusních kabelek Hermes dnes zveřejnil výsl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.