Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dnes trhy dostanou první dávku post-brexitových čísel

Dnes trhy dostanou první dávku post-brexitových čísel

22.07.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dnes trhy čeká první dávka významnějších post-brexitových čísel - červencové průmyslové nálady (PMI) z eurozóny a z Británie. Ukáží první nástin toho, jak firmy po Brexitu mění svá očekávání a jednání. To je pro centrální bankéře velice důležitá zpráva. I proto během včerejší tiskové konference zatím šéf ECB Mario Draghi zůstal opatrnější a celkově méně holubičí než jsme čekali.

Během uplynulého týdne jsme již ale dostali pár zajímavých indicií, na základě kterých si můžeme na dnešní čísla udělat určitý názor. Co tedy víme? Podle doposud zveřejněných průzkumů nemusí být situace zatím v eurozóně tak dramatická. Spotřebitelská nálada v červenci sice poklesla, ale jen nepatrně. Současně francouzská podnikatelská nálada v červenci dokonce lehce vzrostla. To sice nepodává reprezentativní obrázek o celé eurozóně - větší dopad na podnikatelskou náladu bude mít brexit logicky v Německu a v Itálii. V Německu proto, že je ekonomika přirozeně více průmyslová, cykličtější a obchodně více propojená s Británií. V Itálii zejména proto, že Brexit restartoval napětí v problematickém bankovním sektoru.

Zdaleka nejvíce by samozřejmě referendum mělo dopadnout na samotnou Británii. To ostatně potvrdil prudký propad červencové spotřebitelské důvěry - největší za posledních 21 let. První průzkumy Bank of England také ukazovaly, že mezi podniky výrazně vzrostla nejistota. Na druhou stranu se zdá, že britské firmy zhoršily svá očekávání na rok dopředu, ale neplánovaly bezprostředně po referendu výrazněji omezit kapitálové výdaje v nejbližší budoucnosti. Pokud by se tento závěr potvrdil a platil v menším měřítku i v eurozóně, je to dobrá zpráva. Neznamená sice, že je vyhráno. Potvrdil by ale, že Brexit není typem šoku a la Lehman Brothers, který se okamžitě rychle a intenzivně přenáší do reálné ekonomiky.

Region - forex
Zasedání ECB nakonec asi dopadlo víceméně v souladu s tím, co očekávaly středoevropské měnové trhy. Zlotý i forint měly sice odpoledne tendence k posilování, nicméně ty nebyly nijak zásadní.

Vzhledem k absenci regionálních dat budou dnes zajímavé především první post-brexitové bleskové odhady indexů podnikatelských nálad z hlavních zemí eurozóny. Lze čekat, že zejména výsledek německého indexu může mít na regionální měny vliv.

Dluhopisy
O něco méně holubičí vyznění tiskovky ECB (viz úvodní text) a lehký propad akciových trhů způsobily, že jak americká tak německá výnosová křivka zploštěly a výnos desetiletého německého Bundu se vrátil zpět pod nulu. Pravděpodobnost zvýšení úroků Fedu v září však zůstává nízká (pod 25 %), což podle nás nekoresponduje s dobrými americkými daty.

Pro trh budou samozřejmě důležitá data o podnikatelkých náladách (PMI) z eurozóny a možná ještě více Velké Británie. Výrazný propad britských čísel po brexitu by totiž přiživil očekávání na akci Bank of England, což přineslo i tlak na eurové (a zřejmě i korunové) výnosy.

Komodity
Ropa Brent včera smazala středeční posílení a poměrně výrazně během dne klesala (asi o 3 %). Jak jsme již uváděli v minulých dnech, hlavním tématem se zdají být vysoké zásoby benzínu, které se nedaří odbourávat navzdory probíhající motoristické sezóně. Produkce rafinerií totiž v minulých týdnech a měsících překonávala očekávání, neboť právě výroba benzínu poskytovala dříve solidní marže. V současnosti však právě jejich pokles představuje zřejmé negativné riziko pro ceny ropy, ačkoliv například využití kapacity rafinerií v USA zůstává i nadále na nadprůměrných úrovních.

 
 

Čtěte více:

Výsledky General Motors za 2Q16
21.07.2016 15:07
Velice solidní čísla za druhý kvartál letošního roku dnes představila ...
Výsledky easyJet za 3QFY16 (komentář analytika)
21.07.2016 17:25
Zklamáním skončilo dnešní představení hospodářských čísel aerolinkami ...
Korekce na Wall Street
21.07.2016 22:02
Na amerických akciových trzích se dnes vybíraly zisky a je z čeho vybí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení