Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - Globální rovnováha moci se mění, začíná další kolo velké hry

Víkendář - Globální rovnováha moci se mění, začíná další kolo velké hry

17.09.2016 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Střední Asie bývala centrem takzvané Velké hry, které se postupně a v různých kombinacích účastnili Britové, Peršané, Rusové, Mongolové a Turci. Jde o strategicky důležité území, které tíží řada problémů. Ty mají často kořeny v sovětské éře. Od pádu Sovětského svazu se populace regionu téměř zdvojnásobila, a to zejména v údolí Fergana, kde existují velké etnické a národnostní frikce. V regionu klesá zemědělská produkce i investice ze zahraničí. Svět se tímto směrem znovu otáčí kvůli několika událostem z poslední doby. 

K nim došlo u problematických uzbecko-kyrgyzských hranic, kde se bojuje i o zmenšující se zásoby vody. V Kyrgyzstánu také údajně došlo k teroristickému útoku na čínskou ambasádu, což zvýšilo obavy z militantů vycvičených v Sýrii. Kazašská vláda zase stupňuje tlak na politickou opozici. A druhého září zemřel uzbecký prezident Islam Karimov, což znamená, že jeho země musí projít první změnou moci ve své historii nezávislého státu. Nový vůdce bude čelit jak boji hlavních klanů v zemi, tak mnoha sociálním problémům. 

Podobné události nám připomínají, jak těžce se ve Střední Asii bojuje o stabilitu. Zároveň se opět musíme ptát, jaké jsou zde cíle světových mocností. Historie, geografická i vojenská realita ukazují, že rozhodující roli zde bude hrát Rusko. Tato země je zde tradičním garantem míru a má vojenské základny v Kyrgyzstánu a Tádžikistánu. Moskva se rovněž obává rozšíření etnických nepokojů a terorismu a to ji také motivuje k tomu, aby byla v celém regionu aktivní. 

Rusko ale musí řešit i řadu jiných problémů. Tíží ho ekonomický útlum a ten doléhá také na vojenský rozpočet, který je jinak považován za nedotknutelný. Došlo tak i na jednotky v oblasti Střední Asie. Pokud by tam následně došlo k růstu nestability, Moskva by musela učinit důležité strategické rozhodnutí. Moskva si totiž bude muset vybrat, zda pro ni není důležitější Sýrie a Ukrajina. Pokud ano, mohla by umožnit Číně, aby zvyšovala svůj vliv ve Střední Asii. 

Čína se o to snaží už nějaký čas a doposud se zaměřovala zejména na energetiku a přírodní zdroje. K tomu se přidávají investice do infrastruktury a v poslední době se rozvíjí i spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. Koneckonců Střední Asie představuje cestu do Evropy, která obchází moře a oceány, po kterých plují americké vojenské lodě. S tím, jak roste čínský vliv v regionu, ale roste i její závislost na něm a následně potřeba ochrany čínských zájmů. Zmíněný útok na čínskou ambasádu Pekingu připomněl, že se kvůli tomu může stát i jedním z hlavních cílů teroristů. S rezistencí proti její expanzi se Čína setkává i v jiných částech světa, ale pokud by se situace ve Střední Asii prudce zhoršila, mohlo by to pro ni představovat noční můru. 

Americká karta

Pak tu jsou samozřejmě Spojené státy. Ty v regionu zvyšovaly svou vojenskou přítomnost ve spojitosti s válkou v Afghánistánu a ve snaze pohybovat se v blízkosti Ruska podobně, jako se Rusko pohybuje v Evropě. Střední Asie je ale v určitém smyslu posledním místem na zemi, kde by Spojené státy byly připraveny intervenovat v případě vážných bezpečnostních problémů. Jsou totiž zejména námořní velmocí a americká armáda se na své námořní síly významně spoléhá i při pozemních operacích. Logistické operace prováděné přes třetí země jsou navíc politicky komplikovanou záležitostí a vzdušné cesty se často stávají velkým problémem, jak ukazuje například Afghánistán.

Americké intervence ve Střední Asii jsou nepravděpodobné i kvůli situaci v Iráku a Afghánistánu. Washington má nyní spíše snahu o omezení intervencí. Na druhou stranu je v jeho zájmu vyplnit vakuum, které by při válce proti terorismu v tomto regionu vzniklo. Musí totiž bránit tomu, aby toto vakuum vypálili islamisté, kteří by celý region destabilizovali. Pro Spojené státy by tak mohlo být výhodné, kdyby v regionu bylo aktivní Rusko nebo Čína. 

Rusko i Čína mají ale také motivaci podniknout v regionu společné vojenské intervence. Tou motivací je otázka bezpečnosti a pokud by skutečně došlo k užší spolupráci mezi těmito dvěma zeměmi, pro USA už by to tak pozitivní vývoj být nemusel. I v tomto případě by ale Spojené státy mohly těžit z toho, že Rusko i Čína by musely na intervence v regionu věnovat mnoho času a zdrojů a následně by mohly být ochotny k většímu kompromisu v jiných oblastech. 

Během studené války mohla nestabilita v jakékoliv části světa ohrozit globální rovnováhu moci mezi USA a Sovětským svazem. Obě velmoci tak byly zvyklé intervenovat i v nevýznamných zemích a oblastech. Po skončení studené války Spojené státy v této strategii pokračovaly. Nejdříve pod rouškou morálky a snahy o rozšiřování stability za každou cenu. Později šlo o boj s terorismem. Nyní se ale globální rovnováha moci opět mění a Spojené státy ztrácejí jak svou schopnost, tak ochotu být globálním policajtem. Ukázalo by se to i v případě vážnějších problémů ve Střední Asii. 

Autorem je Rodger Baker.

Zdroj: Geopolitical Weekly



Čtěte více:

Nejlepší titul světa? Akcie peruánského těžaře rostou letos o 460 %
15.09.2016 16:21
Nejspektakulárnější nárůst na akciovém trhu má letos kořeny v Peru. Ak...
Americký průmysl - slabý srpen a smíšené vyhlídky pro září
15.09.2016 14:59
Průmyslová výroba ve USA za srpen zaostala za očekáváními. Po dvou dob...
Akciová Asie ukončila nejdelší ztrátovou sérii od května. Vzhůru jí poslaly americká data
16.09.2016 8:15
Asijské akcie ukončily v závěru třetího týdne září 2016 nejdelší ztrát...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university