Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Forint díky fundamentům sílí a maďarské dluhopisy jsou díky chytré politice MNB dražší

Rozbřesk – Forint díky fundamentům sílí a maďarské dluhopisy jsou díky chytré politice MNB dražší

20.09.2016 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Maďarský forint včera vyšplhal na půlroční maxima a nechybělo málo a dostal se na nejsilnější hodnoty za poslední dva roky. Pachatelem silného forintu nejsou tentokrát nic jiného než zlepšující se makro-fundamenty maďarské ekonomiky, které v pátek ocenila agentura S&P tím, že Maďarsku zvedla rating. Pozitivní zprávy tohoto typu však nemusí končit, neboť 4. listopadu by nad maďarským ratingem měla vynést ortel také agentura Moody’s, a protože jako jediná drží rating nesmyslně ve spekulativním stupni, tak se vláda v Budapešti možná dočká dalšího vylepšení hodnocení schopnosti splácet dluhy.

Začte-li se přitom člověk do komentáře S&P k rozhodnutí o novém nastavení ratingu Maďarska, tak po přelouskání textu plného makroekonomických superlativů vůbec nechápe, jak tato země mohla být hodnocena ratingem tak nízko. Zdá se, že ratingové agentury jsou opět o něco pozadu za vývojem ekonomiky, když se Maďarsko ratingově stále ocitá na úrovni zemí jako Ázerbájdžán, Bolívie či Turecko. Méně politicky a více pragmaticky uvažující trh přitom pochopitelně vidí schopnost Maďarska splácet své dluhy úplně někde jinde a řadí jej z hlediska výše rizikové prémie do úplně jiné a vyšší ligy - někam k Polsku či Slovinsku (na první ligu jakou hraje ČR, zatím Maďaři nemají).

Jeden z pozitivních faktorů, který podle S&P přispěl ke zvýšení ratingu Maďarska je to, že výrazně poklesl podíl vládního dluhu vydávaného v cizích měnách a také výrazně nižší podíl nerezidentů na držbě zahraničního dluhu. A tím se oslím můstkem dostáváme k dnešku, kdy zasedá maďarská centrální banka. Její úrokové sazby se měnit nebudou, ale MNB může dále vylepšovat portfolio svých nekonvenčních měnových nástrojů, kterými tlačí domácí komerční banky k tomu, aby spíše než likviditu u centrální banky ukládaly, tak ji směřovaly na trh s vládními dluhopisy a pokladničními poukázkami. Výsledkem této větší poptávky jsou pak vysoké ceny, resp. reverzně nízké výnosy, které výrazně zlevňují financování vládního dluhu. Tato pozitivní spirála pak pochopitelně vede k nižším rozpočtovým deficitům a nakonec i k vyšším ratingům.

Forex

Region

Zatímco forint včera rozšiřoval zisky připsané po překvapivém zlepšení ratingu od S&P jen mírně, tak zlotý během dne posiloval asi o půl procenta. Přispěla k tomu mimo jiné i dobrá čísla z ekonomiky v podobě průmyslu a maloobchodu za srpen, jež v obou případech překvapila pozitivně. Velice důležitou událostí z pohledu zlotého nicméně zůstává zasedání Fedu, které pomůže nasměrovat zlotý do následujících dnů a týdnů.

Dnes je však v regionu v centru pozornosti zasedání maďarské centrální banky. Důležité tentokrát nebude ani tak rozhodnutí o sazbách (které by měly zůstat beze změn). Trhy budou spíše sledovat, kterak MNB bude chtít implementovat omezení na vstupu komerčních bank do tříměsíční depo facility. Hlavní otázkou je, o jak velké omezení půjde (resp. kolik bude MNB přijímat) a ačkoliv opatření míří zejména na podporu vládních dluhopisů, tak lze očekávat i vyšší volatilitu forintu.

EUR/USD

Kurz eurodolaru setrvává v úzkém pásmu pod hladinou 1,12 a vyčkává na důležitá rozhodnutí centrálních bank. Zítra to nebude jen Fed, ale trh si musí dát pozor také (ráno) na Bank of Japan. Japonská centrální banka může ovlivnit kurz yenu a s ním obecně i ostatní trhy.

 

Čtěte více:

Akciový příliv pomalu končí, doufejme v mírný odliv
19.09.2016 17:40
Čeká nás takový klidný – neklidný týden. Na neklid by poukazovalo na ...
Summary: Deutsche Bank
19.09.2016 17:26
Evropa: Akcie Deutsche Bank AG (dále jen DB) dnes ztrácejí téměř 2 %...
Wall Street zahájila nový týden červenou nulou
19.09.2016 22:21
Americké akcie začaly týden nevýraznou seancí, ve které navíc chyběly ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data