Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko se raduje ze sankcí a rádo by je prodloužilo na další roky

Rusko se raduje ze sankcí a rádo by je prodloužilo na další roky

30.11.2016 14:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Kreml tvrdí, že vyhrál „sankční válku“, kterou proti němu rozpoutal Západ. Snaží se to dokázat na dobrém vývoji v zemědělství, jde ale jen o půlku celého příběhu. Západ zavedl sankce v roce 2014 a Moskva na to reagovala obchodním embargem. Obecně se předpokládalo, že ruská vláda tím uškodí zejména své vlastní zemi, protože zakázala i dovoz potravin z EU. Dnes ale Kreml tvrdí, že tyto kroky podpořily novou generaci stachanovců, kteří v zemědělství překračují cíle a Rusku do roku 2020 zajistí potravinovou soběstačnost.

Tyto příběhy o potravinové soběstačnosti nejsou tradiční propagandou Kremlu, která má za cíl ukázat Západu, že jeho sankce jsou k ničemu. Některým sektorům ruské ekonomiky se totiž vede skutečně velmi dobře a společnost už se tolik nespoléhá na dovoz potravin ze zahraničí. Za největší úspěchy bývá uváděn chov vepřů a obrovská pole s obilím. Bylo by ovšem chybou dávat tento vývoj do souvislosti se sankcemi.

Mnohem větší roli v popsaném úspěchu hrálo příznivé počasí a lepší hospodaření s půdou. Právě tyto dva faktory nejvíce přispěly k tomu, že se z Ruska stává největší vývozce pšenice na světě. Vládní hovory o tom, jak moc pozitivně sankce na Rusko působí, pak ignorují jeden významný problém. Je jím vysoké tempo růstu cen potravin. K tomu se přidávají široce rozšířené falešné potraviny a slabý rubl, který doléhá na spotřebitele.

Ruský prezident Vladimir Putin stojí v čele snah o dosažení potravinové soběstačnosti a tvrdí, že potraviny Rusku přinášejí více peněz z exportů než vývoz zbraní. Dokonce slíbil, že se Rusko stane největším výrobcem organických potravin na světě, čímž by se dostalo do nového typu studené války se Spojenými státy. Tam totiž existuje řada obrovských farem, které využívají bioinženýringu.

Ruský ministr zemědělství Alexander Tkačev dokonce zašel tak daleko, že v září letošního roku potvrdil, že sankce by měly trvat co nejdéle. V televizním rozhovoru řekl, že by jeho vláda chtěla, aby sankce trvaly ještě dalších pět let, protože „ruští spotřebitelé jsou nyní šťastní z toho, že v obchodech nacházejí domácí zboží“. Výdaje za potraviny přitom v Rusku představují asi třetinu výdajů domácností, zatímco v zemích jako Velká Británie to je přibližně 11 %.

Putin a Tkačev mohou barvit věci na růžovo, ale jejich strategie je hodně riziková. Ceny potravin vzrostly v roce 2015 o 14 %. Ceny ovoce a zeleniny se v červnu roku 2015 nacházely o 22,8 % výše než v červnu 2014. Cena pomerančů vzrostla o 58 %. V posledních měsících se ceny stabilizovaly, ale domácnosti musí na potraviny vynakládat značnou část svých příjmů. Vyšší soběstačnosti pak pomáhá ještě jedna věc. Jak tvrdí hlavní ekonomka Alfa-Bank Natalija Orlova, v Rusku klesá spotřeba potravin.

Například spotřeba vepřového klesla mezi roky 2013 a 2015 o 7,7 % a očekává se, že v letošním roce se bude dál snižovat. Ekonomka říká, že „ruská populace zchudla kvůli devalvaci rublu a slabé ekonomice“. To lidi vede k nižší spotřebě a dražší potraviny se snaží nahradit potravinami levnějšími. Některé sektory v ekonomice tedy mohou ze sankcí těžit, ale jiné ztrácejí.

Autory jsou Zoya Sheftalovich a Christian Oliver.

Zdroj: Politico


Čtěte více:

Roboti si na nic nestěžují a nemusíte jim platit důchod
28.10.2016 10:00
Technologická revoluce nám přinesla vyhledávání na Googlu, přátele z F...
Citi: Dolarový cyklus je u konce, vše může skončit monetárním chaosem
26.10.2016 11:00
V našich projekcích dalšího vývoje na měnových trzích se nyní odráží m...
Víkendář - VW ukazuje, jak vypadá korporátní vláda rodinných dynastií
29.10.2016 13:00
Porsche a Piëch jsou jména dvou německých dynastií. Stejně jako jiné d...
Nebojte se rostoucích sazeb v USA, akciím díky velké rotaci pomohou
31.10.2016 17:00
Domníváme se, že sazby budou v roce 2017 růst v USA i v eurozóně. Něk...

Váš názor
  • Putin spasitel
    09.12.2016 9:56

    ... Putin pak sám sebe staví do pozice jediného člověka, který je schopen Rusko před nepřáteli chránit. Zároveň se mu umně daří odvádět pozornost od horšících se ekonomických podmínek v zemi...
    skala
  • velká medvědová
    07.12.2016 14:58

    překvapuje mne, že se necháváš unášet do diskuze s neautorizovanými niky.Co je to za lidi, když se pod své názory nejsou schopni podepsat byť anonymním, ale autorizovaným nikem. Kdybych napsal co si o takových lidech myslím, šel by můj příspěvek k ledu, ale i bez přiléhavého pojmenování se bavíš vlastně s nikým. Jistě pamatuješ na HB, který tu v burzovním pravěku šířil své názory o vývoj titulů a techniky obchodování jako jeden z nejpilnějších, ale to bylo aspoň k věci. Jsi o dost mladší než já, ale pro mne jsi učitelem i autoritou nejen na burze. Přesto se občas necháváš unést do diskuze, kde nemůžeš být vítězem. Měl jsem letos návštěvu z Ruska. Ekonom a bankovní úředník se jako dobrovolník přihlásil do akce Černobyl a dodnes na to zdravotně trpí. Vyneslo mu to vysokou funkci v jaderné energetice, daču v prezidentské zóně a patrně trvalou lásku k Putnovi, protože v zemi zařídil "pořádek" a jeho posunul mezi horních 10tisíc. 5% inflaci v zemi nepozoruje, dotkl se ho pouze kurs rublu vůči USD, resp. EURu, protože mu to trochu prodražuje pravidelné výjezdy do civilizované Evropy. Velká část inteligence to však vidí jinak, nevidí totiž žádnou perspektivu. Kapitalizmus v Rusku je o mnoho drsnější než kdy byl v Česku. Na internetu můžeš vidět vraždění ala řezníci IS, ale jaký je rozdíl, když lidé a děti umíraji pomalu a v obrovských bolestech i po zásahu nejen Ruské rakety. Nemyslím, že koloniální mocnosti šířily v koloniích jenom dobro, ale hlavně drželo na uzdě primitivní pudy místních populací. Všechny revoluce, kromě našeho sametu, skončily krvavými jatkami. Lidstvo to má zřejmě v genech a potřebuje ještě nějaký čas, než se této zátěže zbaví. Ale projevy rusofilství opravdu nechápu, k tomu je potřebné mit opravdu hodně velkou víru a neznalost historie.
    lime
    • Re: velká medvědová
      08.12.2016 14:25

      Zeman vždy počítal s tím, že třicet procent české populace jsou pitomci zde. Pitomec, jak známo, nepřemýšlí a jestliže si někoho oblíbí, dívá se na něj s obdivem a láskou, věří mu a uctívá jeho moudrost, která je nad pitomcovo chápání.
      --
      • Má pravdu předsedo !!!!!!
        09.12.2016 10:00

        To přesně odpovídá tomu, kolik lidí volilo Zemana.
        Pipa
      • dvojtečka
        08.12.2016 17:30

        Až se najde kandidát, který tě zaujme svou inteligencí, budeš taky za pitomce.
        kadanfm
    • Re: velká medvědová
      07.12.2016 15:29

      Koloniální mocnosti hlavně kradly, zotročovaly a vraždily, to je zřejmé.
      Špaček
      •  
        09.12.2016 15:49

        ....dnes je to v bývalých koloniích o hodně lepší...
        keris
      • všest
        07.12.2016 16:30

        soudruhu, kdo tě školil? Přečti si pár výnosů z pera soudruha Lenina. Pracujeme s informacemi, které někdo pro historii zaznamenal. Myslím, že málokdo by se přiznal že jím popisované historické události provázely řeky krve. Poláci, Ukrajinci nikdy nahlas nepřiznají svůj antisemismus a roli na holokostu, ale budou navždy předkládat oběti teroru v Katyňském lese, stejně jako se sověti nechlubí vynuceným hladomorem v obilnici SSSR (Ukrajina) a čekáním před Varšavou dokud ji Němci nesrovnali se zemí. Překvapuje mne neznalost těchto věcí a paušální soudy, opírající se ideologické vidění světa. Nicméně, vážím si toho, že jsi se Špačku podepsal.
        lime
      •  
        07.12.2016 15:40

        Stejně jako komunisti. To je zřejmé.
        Velkamedvědice
        •  
          07.12.2016 15:49

          To není zřejmé, to je nesmysl.
          Špaček
      •  
        07.12.2016 15:39

        Ale nakonec se kolonií vzdaly. Což se bohužel nedá říci o Rusku a Ruskou říší kolonizovaných (čti zmasakrovaných) národech Kavkazu a Sibiře.
        ..
    • Re: velká medvědová
      07.12.2016 15:01

      Zdravím Tě. Opatruj se.
      Velkamedvědice
  • Díky
    07.12.2016 12:33

    za vaše názory. Pokud jsem se někoho dotknul, omlouvám se, ale pěkně jsme si pokecali. Lepší by sice bylo u pivka. Dnes končím, musím také pracovat. Sbohem a šáteček. HB
    hb
    • Re: Díky
      07.12.2016 13:10

      Taky díky za názory a omluvu. Je vidět že máš přece jen dost přehled i když se liší od zdejší většiny a že to s tebou ještě není tak špatné. Alespon' se dá s tebou trochu diskutovat.
      jedna z dvojteček.
  • Nebude to hned a možná ne tak sofistikované a kvalitní
    07.12.2016 10:41

    A ty si myslíš že se celý svět zastaví a bude čekat až se Rusko stane sofistikované a naučí se vyrábět kvalitní věci? Kdepak, na Rusáky nebude nikdo čekat a než se Rusko naučí ty kvalitní věci vyrábět, tak je západ zase nechá v prachu za sebou. Nebyli to právě Rusáci kdo oblboval svět svým "kdo chvíli stál již stojí opodál" Ovšem ono je něco jiného vykřikovat hesla a opravdu něco dělat. Proto jsou hlavním produktem Ruska zbraně. Se kterými těmi si potom chtějí jako v minulosti v vzít od těch co to umí násilím všechno co oni neumí. A ani ty zbraně jim zas tak moc nejdou. Jen za poslední měsíc jim spadla dvě letadla z letadlových lodí a ztroskotala raketa co měla přistát na Marsu a druhá ani ne před týdnem vybouchla hned při startu. Jak dlouho bude trvat než dosáhnou té tvé sofistikace a kvality.
    ..
    • Re: Nebude to hned a možná ne tak sofistikované a kvalitní
      07.12.2016 11:03

      Z nenávisti máš mlhu před očima. Již pokolikáté připomínám, že dnešní kapitalistické Rusko s tržním hospodářstvím není bývalé SSSR. Soukromý podnik, který bude vyrábět nekvalitní nebo zastaralé výrobky zkrachuje kdekoli, tedy i v Rusku. Jistě, že nehody nejsou nic pozitivního. Dělat z nich však takové obecné závěry o zaostalosti nebo nekvalitě ruské techniky se mi jeví jako účelové. Z nehody s Columbií nebo Challengeru nebo třeba japonské Hyabusy nebo nejnověji havárii evropského modulu EDM také nevyvozujeme technické zaostávání, nebo snad šlendrián. Při tak složitých technických dílech je zkrátka pravděpodobnost poruchy vysoká. Kdo nebyl nikdy technikem, tak se to těžko chápe. Příklad. Kdyby byly auta vyráběny s takovou mírou spolehlivosti jako byl např. vybuchlý Challenger, pak by se porouchaly jednou za tisíc let a přesto vybouchnul.
      hb
      •  
        07.12.2016 11:11

        Sice reaguješ na jiné .. než jsem já, ale to nevadí. Rusové jsou agresivní a nebezpečná asiatská svoloč bez ohledu na to, zda se jejich stát jmenuje SSSR nebo Rusko. Bez ohledu na to jaké mají zřízení oslavují masové vrahy a chtějí ovládat svou sféru vlivu, která bohužel končí až na německých hranicích. Proto je třeba se před nimi m mít na pozoru ne se s nimi bratříčkovat nebo jim dokonce podlézat
        ..
        • Poslouchej
          07.12.2016 12:19

          dvoutečko. Nejsi ty tak trochu rasista? Pokud mě paměť neklame tak my Čechové jsme do České kotliny přivandrovali tak nějak z jihoruských stepí. Takže máme s Rusy podobné kořeny. Jsme teď tak trochu Keltové, Germáni - geny zanechali Markomani i Kvádové, tak trochu ještě Hunové, pak Židé, Němci, Francouzi (Napoleon), tak trochu Vikingové (30 letá válka) taky tak trochu Rusové (2.sv.válka) a td. Zkrátka my jsem proti Rusům čistokrevná rasa. :)
          hb
          • pokud mě paměť neklame tak my Čechové
            07.12.2016 13:35

            No na hrdého Čecha by sis měl dávat větší pozor na svoji češtinu. Nebo že by ty tvoje ruské kořeny. :o)) Ale ta změna za 20 let je neuvěřitelná (ironie). A co za dalších 20?
            Blanka
          • Re: Poslouchej
            07.12.2016 12:34

            Pokud máš ty stejné kořeny s rusi, mně do toho netahej, jsem kelt. A jestli nevidíš rozdíly v kultuře českí a ruské tak si asi rus s českým jménem. Proč ty okupanzy furt obhajuješ, to nechápu.
            Velkamedvědice
            • VM
              07.12.2016 15:57

              Dží, ty sis v matrikách zjistil, že tvé příjmení pochází z doby před narozením Krista? Dost dobrý výkon na medvědici...
              Kalka.
            •  
              07.12.2016 14:35

              Nevim proč se tu tak dohadujete. To pozná každý, že jsi Kelt. Slovani mají jiné skloňování např. Rus bez Rusa, jako....
              Matys
            • Medvěde,
              07.12.2016 12:58

              .... vzdělávej se trochu, začínáš být směšný.Škoda, že máš celkové mezery ve znalostech, mohl bys být vcelku zábavný.
              Tutor
              • Re: Medvěde,
                07.12.2016 13:15

                Jasně, proto se schováváš za Tutora, ruský mužiku
                Velkamedvědice
              • Re: Medvěde,
                07.12.2016 13:08

                Minimálně v jižních a západních Čechách se původní Keltské obyvatelstvo geneticky zachovalo dodnes. Byť zcela přijalo Slovanskou kulturu a hojně se promísilo s nově příchozími.
                ..
      •  
        07.12.2016 11:09

        Rozhlédni se kolem sebe , kolik máš zda máš ruskou TV, mobil, auto, pračku myčku, atd... To asi vypovídá nejvíce. a pokiud si myslíš, že v rusku panuje běžní tržní hospodářství a tak Tě jen dostali proruská media u nás.
        Velkamedvědice
        • Nepopírám,
          07.12.2016 12:06

          že moc spotřebních výrobků Ruské provenience neznám. TV, mobily, NTB, PC, Tablety Korejské nebo Čínské, pračky, myčky, ledničky, auta Německé, Korejské, Čínké a taky sem tam z USA nebo EU. A taky netvrdím, že ruské výrobky jsou špičkou. Možná ani nikdy nebudou. Nevím. A co ? Mě z toho plyne jediné, že pokud nebudou ruské výrobky na stejné nebo lepší úrovni, tak si je kupovat u nás nikdo nebude.Pokud budou, klidně si je koupím. Z Brazílie taky kromě kávy nic neznám. Přitom Brazilce pochybuju, že by někdo pasoval za neschopné, asiatské břídily. Zkrátka jen na špičku dosud nemají.
          hb
          • Re: Nepopírám,
            07.12.2016 12:35

            No to ti ale psal a sjel si ho za to..
            Velkamedvědice
  • Já to
    07.12.2016 8:31

    vidím takto. USA a EU zavedli sankce, aby Rusko potrestali. Chtěli, aby tímto vyvolané hospodářské problémy v Rusku vyvolaly nespokojenost obyvatelstva a tím pomohly ke změně režimu. Otázka je jestli se to podařilo a také jaký režim by měl nastat po tom putinovském. Takový jako za ožralu Jelcyna? Rusko reagovalo tím co mělo po ruce. Odřízlo potravinářský ruský trh od EU a USA. Zabilo tím dvě mouchy jednou ranou. Pomohlo odstranit, dovolím si říci nekalou evropskou dotovanou konkurenci, a podpořit nebo rozvinout vlastní zemědělský potravinářský průmysl. V průmyslové oblasti to bylo a je obtížnější. Potřebné moderní technologie se shání těžko a dráž, ale v globalizovaném světě se vždy cestičky najdou. Rusko je velká země a i když si tady mnoho diskutérů myslí, že v Rusku žijí jen ožralí negramotní mužikové, tak si časem potřebné technologie zabezpečí samo nebo dovozem odjinud. Např. vývoj motorů do helikoptér z Ukrajiny, nebo technologie těžebních strojů. Nebude to hned a možná ne tak sofistikované a kvalitní, ale Ruská ekonomika je na rozdíl od bývalého SSSR otevřená, takže zaostávání nehrozí. Tedy výsledkem sankcí jsou hospodářské škody, ale podpora Putina se zvýšila, Ruské zemědělství se rychle rozvinulo, a průmysl se vzpamatovává a je stále méně zavislý na dovozu. A teď odvrácená strana mince. Jak pozitivní vliv měli sankce na naše potažmo EU hospodářství? Dosáhli jsme co jsme chtěli, nebo jsme si střelili do vlastního kolena. Já tvrdím, že spíše to druhé.
    hb
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení