Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč Evropa dosud potřebuje hotové peníze

Proč Evropa dosud potřebuje hotové peníze

12.05.2017 12:04, aktualizováno: 12.5. 12:02

Aktualizováno

Systémy platebního styku zažívají v Evropě pozdvižení. V době digitální revoluce, která nabízí stále rychlejší a pohodlnější způsoby vypořádání transakcí, se některým lidem zdá, že hotové peníze nemají žádnou budoucnost. Odepsat úlohu bankovek a mincí v ekonomice by však byla chyba.

Možnosti bezhotovostních plateb se v posledních letech rozšířily. Platební karty, online převody a přímé inkaso jsou již dobře zavedené. Na oblibě získávají nyní také digitální platby podporované chytrými telefony a mobilní peněženky. Výskyt potenciálně rušivých inovací, jako je technologie distribuované účetní knihy, naznačují, že na obzoru může být další a možná zásadní změna.

Nezávisle na těchto nových a nastupujících možnostech je k dispozici množství studií prosazujících zrušení hotových peněz. Zastánci bezhotovostní společnosti se většinou dělí na tři odlišné tábory.

První tábor, tzv. alchymisté, si přeje překonat omezení, která pro měnovou politiku vyplývají z nulové dolní meze. Druhý tábor práva a pořádku chce zrušit primární platební prostředky pro nezákonné činnosti. A třetí finančnětechnologická aliance předpokládá významné obchodní příležitosti vyplývající z omezení vysokých nákladů na skladování, vydávání a zpracování hotovosti, kterým je finanční průmysl v současnosti vystaven.

Alchymisté, milovníci práva a pořádku a fintech lobby

Ale argumenty pro zrušení hotových peněz při analýze neobstojí. Začněme „alchymisty“. Je pravda, že v prostředí velmi nízkých úrokových sazeb je provádění měnové politiky obtížnější.

Zkušenosti přesto ukazují, že efektivní spodní hranice se od nulové spodní hranice liší. Záporné úrokové sazby skutečně fungují, aniž by vyvolávaly útěk k hotovosti, zejména když se kombinují s přímými nákupy aktiv, dlouhodobými úvěrovými operacemi (včetně variant „s pevnou sazbou a s plným přidělením“ a „cílených“ variant) a se signalizací budoucí měnové politiky. Záporné úrokové sazby je třeba chápat jako specifický mimořádný nástroj měnové politiky, který se od nízkých úrokových sazeb liší.

Obdobně při analýze neobstojí argument tábora zastánců „práva a pořádku“ pro zákaz hotovosti. Pro mnoho občanů ctících zákony plní hotovost jakožto uchovatel hodnoty a platební prostředek důležitou společenskou funkci. Navrhoval by někdo zákaz soukromě vlastnit luxusní auta nebo šperky jen proto, že se líbí zločincům? Ublížit slušné většině s cílem potrestat nepoctivou menšinu by bylo jako louskat ořechy kladivem – a rozbít při tom i stůl.

A konečně finančnětechnologická aliance slibuje snazší provádění finančních transakcí pomocí inovativních řešení digitálních plateb. Zákazníci by již nemuseli mít u sebe svazky bankovek nebo hledat bankomaty. Otázka, zda stále velmi roztříštěné odvětví digitálních plateb pomůže více zákazníkům než podnikům, které nabízejí platební řešení, však zůstává otevřená.

Hotovost je nejpopulárnější na Maltě

Argumenty pro bezhotovostní společnost se ještě musí vypořádat s jedním zásadním problémem: většina lidí, alespoň v eurozóně, si to nepřeje. Podle dosud nezveřejněného průzkumu Evropské centrální banky mezi 65 000 rezidenty eurozóny probíhá téměř 80 % všech transakcí v prodejních místech v hotovosti a vyjádřeno jejich hodnotou se jedná o více než polovinu plateb.

Jak tomu v Evropě často je, jsou rozdíly mezi členskými státy výrazné: podíl hotovostních transakcí se pohybuje od 42 % ve Finsku po 92 % na Maltě. Ale celkově zůstává vztah veřejnosti k hotovosti silný a dále posiluje.

Tempo růstu celkové poptávky po hotovosti ve skutečnosti předčilo růst nominálního HDP. V posledních pěti letech činilo průměrné meziroční tempo růstu eurobankovek 4,9 % co do jejich hodnoty a 6,2 % co do počtu kusů. Tento růst zahrnuje bankovky v nominálních hodnotách, které se převážně používají k placení, nikoliv k vytváření úspor.

Neutrální postoj ECB

Tato zjištění potvrzují správnost neutrálního postoje ECB k platbám, který připouští platby hotovostní i bezhotovostní. Tento přístup vychází ze čtyř zásad: 1) technologická bezpečnost, 2) účinnost, 3) technologická neutralita a 4) svoboda volby pro uživatele příslušných platebních prostředků.

Prvořadým cílem ECB je zajišťovat cenovou stabilitu. Na podporu uvedeného cíle poskytuje bezpečnou likviditu na účtech centrálních bank v podobě rezerv bank vedených v centrálních bankách a bankovek (ve druhém případě jde o jediné bankovky se statusem zákonného platidla v eurozóně).

Kdyby měla Evropa zrušit hotovost, odřízla by lidem jediné přímé spojení s penězi centrálních bank. V demokracii pomáhá takové spojení prosazovat přijetí nezávislosti centrálních bank veřejností posilováním důvěry a podpory občanů v souvislosti s prováděním účinné tvorby měnové politiky.

ECB bude bankovky poskytovat dále. Usnadníme také pokračující vývoj integrovaného, inovačního a soutěžního trhu řešení maloobchodních plateb v eurozóně. Bude-li jednoho dne hotovost nahrazena elektronickými platebními prostředky, mělo by toto rozhodnutí odrážet vůli občanů, nikoliv sílu lobbistických skupin.

Yves Mersch je členem Výkonné rady Evropské centrální banky

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Bývalý policista: Hotovost bych zakázal
18.02.2017 13:53
S bývalým policistou Kamilem Koubou, specialistou na boj proti praní š...
Šéf ECB Draghi: Hotovost? Pro ekonomiku je pořád nezbytná
04.04.2017 14:43
Více než tři čtvrtiny plateb v eurozóně se uskutečňují v hotovosti, kt...
Facebook si chce přes WhatsApp obsadit trh s digitálními platbami. Začíná v Indii
07.04.2017 10:25
Facebook Inc se vrhá do digitálních platebních služeb. Tedy, její divi...

Váš názor
  •  
    13.05.2017 3:53

    Zrušení hotovosti jde stejným směrem jako opuštění zlatého standardu, a to špatným směrem. Bohužel, obávám se, že jediné co tomu může zatnout tipec je nějaký mega průšvih. Ani krize 2008 to nezvládla. Ani pád Eura by to asi nezastavil. Možná pád dolaru, ale ten se zatím asi nechystá, Trump to zachránil. Takže zatim asi plnou parou vpřed ke zrušení hotovosti a tedy špatným směrem. No nakonec k čemu hotové peníze, svoboda... když brzy nebude práce a lidi budou nadbytečný. Roboti mezi sebou si hotovostí platit nebudou.
    Radek
    • Paka ve vedení
      15.05.2017 18:03

      souhlas, jenže Ti trubci dřepící ve státním stále nechápou, že omezováním hotovosti defacto podporují současný ekon.marasmus a až ji zruší úplně tak budou čučet na drát jak půjdou čísla do kopru, protože at se jim to líbí nebo ne, tak šedá ekonomika funguje v rámci té oficiální a odhady jsou že je kolem 20% no a ti hlupci stále čekají že se přesune do oficiální ale to se nikdy nestane, prostě ti kterým se vyplácí dělat bez papíru prostě dělat přestanou :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: Paka ve vedení
        15.05.2017 22:10

        To taky, ale , mně vůbec nejde o nějakou "hotovost" ani o zlato... sám platím kreditkou 99,99 procent svých výdajů a nemám nic proti tomu aby tak činili všichni. Je to jako když zakázali žárovky. Každý normální člověk, až na alchymisty a umělce, používá LED světla, ale ONI to musí nařídit. PROČ? Protože jim jde o to aby všechno měli pod kontrolou - ctěji nás buzerovat. To je jako s gayi, cikány... nikdo jim neubližuje ale musí se to "uzákonit" .... docílí tím pravého opaku, normální lidi je budou nenávidět a svrhnou je i když se budou mít docela dobře. A o to tu jde, radí jim totiž lidi kteří je ve skutečnosti chtějí svrhnout. Věřte nebo ne. Jak dneska pustim TV hned to zase vypínam, stačí mi uplně dvě slova a jdu blejt. Teď tam mluvil špidla... A to je cíl - musíme chtít jít blejt. Žrát je co, ale blejt se chtít musí - to je cíl.
        Radek
        • Radek
          15.05.2017 22:20

          Tak zrovna ty se na růžové peugeoty evidentně vytahuješ a připadáš si něco více?? Tebe ohrožuje, že se mohou brát a mít pak dědická práva?? Nejsi náhodou taky latentní hoša?? Lidé, co se za sebe stydí bouří ofico nejvíce
          Velkamedvědice
          • Re: Radek
            16.05.2017 12:31

            Oni jsou ještě dnerska nějací geji co se za sebe stydí ? Gej je přece nadčlověk z definice. Máme tady snad pochody hrdosti heterosexuálů ? Ty by byly totiž rozehnány, protože by byly hatefullní. Ještě nějaký mooudrýý kecy míšo?
            Radek
            • Radek
              16.05.2017 12:39

              Peugeoti mají pochody, zahradkaři maji pochody, pochody za legalizaci marihuany, no a co...Je snad svoboda slova a svoboda shromažďováni....Nikdy m neměl problem s peugetom.... S hetero často...
              Velkamedvědice
              • Re: Radek
                17.05.2017 22:49

                Stihl jsem i Tvou druhou reakci.
                Velkamedvědice
  • Co je to za argument???
    12.05.2017 12:53

    ...Pro mnoho občanů ctících zákony plní hotovost jakožto uchovatel hodnoty a platební prostředek důležitou společenskou funkci... To se jako někdo chlubí balíkama bankovek návštěvám nebo co?? Předvádět narvanou šrajtofli mi příde trochu zpozdilý, kromě toho tuhle funkci dneska přebíraj "Zlatý" a "Černý" a "Diamantový" a bůhvíjaký karty. Ve srovnání s ukradenejma miliardama, podplacenejma politikama, drogovým kšeftem a vším svinstvem, krytým hotovostí, mi tenhle argument přijde fakt jako z paty vycucanej. Ostatní důvody jsou k polemice, ale tohle fakt neberu.
    marrtt
  • no bodejť
    12.05.2017 12:10

    lidé tu nejsou kvůli státu a jeho strukturám, ale struktury a systém pro lidi. Docela mne tyhle úvahy zaráží, svědčí to o tom, jaké je pokušení ve vysokým funkcích systému k jeho manipulaci a zneužívání proti zájmům samotných lidí. Omezení plateb v hotovosti nebo dokonce úvahy o jejím zrušení je úplně flagrantní nesmysl a vedlo by okamžitě k totalitní společnosti. Už teď od ní nejsme daleko.
    Bob
    • Re: no bodejť
      14.05.2017 19:27

      Ano, tato úvaha je namístě. Jakmile nás dostanou do tohoto bodu, budou si s námi dělat, co budou chctít. Devalvace, ztráta elektronické identity u nepohodlných, totální kontrola. Bojme se, jde do tudy.
      jerry
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení