Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pravděpodobnost prodeje TV Nova se po prodeji aktiv v Chorvatsku a Slovinsku snižuje, říká analytik Patria Finance

Pravděpodobnost prodeje TV Nova se po prodeji aktiv v Chorvatsku a Slovinsku snižuje, říká analytik Patria Finance

13.09.2017 11:17
Autor: Václav Kmínek, Patria Research

V lokálních mediích se objevila spekulace, že česká divize mediální společnosti CETV, tedy zejména TV Nova, je údajně na prodej. Mezi zájemci se spekuluje například o telekomunikční společnost O2 CR.

Jaká je pravděpodobnost takového kroku?

Takovéto spekulace se šíří již delší dobu a tím, že se CETV nedávno dohodla na prodeji svých aktiv v Chorvatsku a Slovinsku (mělo by to být uzavřeno do konce roku 2017), se podle nás pravděpodobnost této transakce velmi výrazně snižuje. Hlavním motivem prodeje totiž vždy bylo snížení zadlužení, které už ale není tak palčivým problémem, jako tomu bylo v minulosti. Po dokončení prodeje aktiv v Chorvatsku a Slovinsku a konverze všech warrantů dosáhne zadlužení cca 4x ND/OIBDA, tedy stále bude nad sektorovým průměrem, ale již ne tak extrémní jako v ještě v nedávné minulosti (čistý dluh u CETV dosahoval i více než 8x ND/OIBDA).

Kdyby ale nakonec CETV Novu opravdu prodala, jaký by to na ni mělo dopad?

Kdyby CETV prodala českou Novu, tak by CETV získala řádově 1 - 1,2 mld. USD. Po splacení všech dluhů by jí zůstalo 500 - 600 mil. USD v hotovosti (tedy 1,3 - 1,6 USD na akcii na fully dilluted bázi).

Co by s tak velkou hotovostí dělali?

Možností je speciální dividenda, případný zpětný odkup akcií nebo akvizice (v nedávném rozhovoru to zmiňoval i generální ředitel CETV). Další otázka je, proč by ale prodávali fungující společnosti v Chorvatsku, Slovinsku a ČR a kupovali něco jiného? Další věcí je, co případně koupit. Na trhu totiž aktuálně není příliš aktiv na prodej za rozumné ceny. I teritorální expanze je poměrně problematická. Na Ukrajině se už CETV extrémně spálila, Maďarsko je vzhledem k mediálnímu zákonu de facto mimo. Určité šance jsou například v Polsku, kde by teoreticky mohla být na prodej jednička trhu - TVN , kterou v roce 2015 koupil americký Scripps a moc se jim nedaří. Tato možnost je ale podle nás zase pro CETV dost na hraně finačních možností. Určité možnosti jsou na severu Evropy, ale to už by příliš nezapadalo do konceptu CETV, která se zaměřuje na střední a východní Evropu.

 
 
 

Čtěte více:

Wood prodá téměř 30% podíl v Pegas Nonwovens, přijme nabídku R2G Rohan
13.09.2017 8:57
Společnost Wood Textiles Holding, která je největším akcionářem výrobc...
Pražská burza čtvrtým dnem roste, VIG na týdenním maximu
13.09.2017 10:20
Pražská burza otevírá růstem o 0,4 %, když si připisuje již čtvrtý růs...
Libra po inflaci vyhlíží podporu od BoE, japonskému jenu pomáhá vyčerpání tržního optimismu
13.09.2017 10:24
Britská libra pokračuje v nastoleném směru vzhůru. Její růst značně p...
Dividendy válcují běžný účet platební bilance
13.09.2017 10:46
Sezóna repatriace zisků nabrala na síle. Jenom v červenci odtekly z ČR...

Váš názor
  •  
    13.09.2017 12:03

    hlavně ať to tady nečte martík, kdyby se dozvěděl že tahle bankrot firmička může dostat za Novu přes miliardu USD, mohla by mu prasknout žilka a bude tahat nohu, a to mu určitě nestojí za to :D
    lump
    •  
      13.09.2017 12:11

      lumpičku vždyt je to blbost 22 miliard za Novu za co proboha to je odhad že se analytik kouk z okna pak si chvili cumlal palec u nohy a pak řekl 1 miliarda $ to mě nechvá klidným za milion dolaru je tam jenom ta kozata bloncka jinak nic :-) Teda pokud tam ještě je já se na TV ONE nedivám :-)
      martík
      •  
        14.09.2017 2:17

        a proč někdo dal tolik peněz za Chorvatsko a Slovinsko? Ty byly lepší jak Nova? ;-)
        lump
      • martik
        13.09.2017 12:42

        nebo jako vetsina z nas pouzili nasobek ebitda pouzity v obdobnych obchodech? zajimavy, ze czechmade, patria, sporka i ja a mozna dalsi, jsme dosli k +- stejne cene, asi jsme cucali ten samy palec. divna to shoda. jeste doplnim, ze czechmade i ja jsme to psali jeste nez vyslo oceneni od sporky a patrie. na kolik novu cenis ty? mimochodem ja napsal, jak jsem k tomu dosel a nic jsem necucal. pohled ostatnich o svetle budoucnosti skupiny bez novy nesdilim.
        Andzin
        • Re: martik
          13.09.2017 13:05

          aha takže ted ses adzine odkopal seš zubař nebo instalater? Každopádně tvůj příspěvek atakuje nedostižné lišakovi perly o volani do Norska a zaporne průmerné nákupce :-) takže ty kupuješ a ocenuješ firmy podle Ebitd a podle nějakých násobků a jiných legrácek :-) Patriu a spořku si škrtni tam sedi člověk co chodi do práce a bere za to penize takovým lidem nevěřím ani jméno bav me se o lidech kteří se obchodovanim živi třeba jako Warren B. ... Čekiše šmé je hejl jak vyšitý a ještě mimoň. Mě vůbec nezajimá k jaké ceně si došel ale důležitá je realita na Novu se nikdo nedivá nemaji pořady nemaji filmy a halvně nemaji penize - jsou úplně mimo přeskočila je co do kvality už i Prima a to je co říct se podivej na program TVNova na to se může snad dívat jen člověk po lobotomii tudiž to nebude dobré a ty asi ne ale třeba já jako investor nekupuji minulost ale budoucnost a Nova žadnou zařnou budoucnost nemá já bych za novu víc než 5 miliard nedal a to je pořád ještě hodně vysoké číslo za dob Kameného to rupnul amiky o 10 miliard jenže to byla ještě Nova bezkonkureční s hity jako Dallas, M.a.s.h, BH90210, Pobřežní hlidka , Krok za krokem :-) Dnes ? Ulice ? Ordinace bléééééé to je celý příběh Mladi lidi hltaji Netflix, snad ještě HBO a yootube je TV vůbec nezajima...
          martík
          • martik
            13.09.2017 15:14

            jednim z nejjednodussich oceneni firmy je pouziti nasobku ebitda a jestli to po triceti letech na burze nevis, je mi te lito. jestli ti nepujde odkaz, staci zadat do googlu napr. ebitda value of company https://www.google.cz/search?client=opera&q=ebitda+value+of+company&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 muzes napsat jak ocenujes ty ;) nevim, co ty konkretne vis o presnem oceneni vetsich firem, nicmene ma zkusenost je, ze to je casove narocne a dost drahe, bere se na to casto vice nez jedna externi spolecnost. proste to stoji mergle, stejne jako kdyz auditujes. to co tu vypotime my, bude vzdy odhad nejhrubsiho zrna, takze jsem si pro uziti v ramci teto diskuze dovolil pouzit zpusob nejjednodussi a myslim, ze i legitimni na danym levelu. mimochodem si dovolim pripomenout, ze jsi clovek, ktery je schopen pocitat mraky a v ramci analyzy celeho ceskeho bankovniho sektoru, coz jsi zde jednoho dne napsal a kterou jsi provedl behem jendoho dopoledne, jsi mj. uvedl, ze pri procitani vyrocnich zprav sledujes i takove atributy, jako je rozdeleni zamestnancu na male/female. opravdu si dovolujes navazet se zde do lidi, kdyz pises tak dechberouci blbosti? kdyz jsem se te dotazal, kde takove informace beres, uz jsi neodpovedel. takze, mily chlapce, duchodce, nebo co jsi zac, do instalateru jdi nadavat jinym, to je, na rozdil od toho cemu se venujes ty, aspon slusne povolani. jeste mas jednu vlastnost, ve tvem sdeleni zasadne na nic neodpovis, nikdy. informacni hodnota nula. k netlixu jsem se ti jiz vyjadril nekolikrat, kup si ho, firma, jejiz produkci vetsina lidi pirati zadarmo a ze ktereho zvazuje odchod disney, marvel a SW, no to bude prca, az vezmou drahu, to urcite nebude bankrot.... hahaha. p/e dechberouci cislo rovno 226, obchoduje se tu rok 2087, nedavno byl nflx oznacen za nejvetsiho zrouta cashe. porad tu pises o bankrotu a napises tohle :) ps: tv nemam pres 15 let, takze vlastne ani nevim, o cem to mluvis, zjevne o tom vis vic, nez ja - myslim o produkci novy ;)
            Andzin
            • Re: martik
              13.09.2017 15:22

              přestan plácáat blbiny kdy mravenec (ty) poučuje brontosaura (já) mysliš ty auditorské firmy které auditovaly World com, Enron, Lehmani, Bearn S. apod a přesto maji dál licence ty mluviš uplně z cesty a ekonomice, ekonomii nevíš vůbec nic hlavně vůbec nevíš jak to v realu funguje :-) přijde ti blbost když z banky utikaji lid jen proto že maji rozdílné platy no to chápu rozdilem mezi Waren b. a tebou je že on je invetsor a ty sji naivni hejl co ničemu nerozumi když pujdu koupit do obchodu TV tak si o té TV něco nastuduju ty podle těch řečí co tu blabopliš jde do ocbhodu koupit TVa přijde domu s jahodovým pudinkem který doma vydavaš za TV cele tvé rodině to je zasadni rozdil mezi tebou a mnou :-) dotazal si se kde takové informace beru je to stejné jako když jsem tu výše popsal tu TV pořád říkám že do akicii maji dělat invetsoři do zubu zubaři a do trubek instalateři ty o akcicih firmách vubec nic nevíš netušíš a nemáš poněti co kdy kde jak ale máš tu drzost mě legendu poučovat to vůbec nechápu :-) pokud nemáš TV. pak nechápu proč chceš koupit CME ty seš prostě jen obyčejný žvanil utikej do kampeličky dát si prachy na spořák když o holkách možná pokecáme když o autech možná pokecame ale o akciich neviš vubec ale vubec nic.... msf
              martík
              •  
                13.09.2017 16:16

                ja se s WB nesrovnavam, ale bavis. kolik je v jaky bance muzu a zen? napis mi, pekne prosim, pouc me, legendo. zadny info jsi nikdy nehodil, tak nevim o jakem info mluvis. jsi jak gramofonova deska, pises furt to samy. kupuje PM jen kurak? kupuje zbrojni firmy jen ten, kdo ma tank? atd atd. nechapu souvislost mezi vlastnictvim nejakeho statku a investici do nej. mluvis uplne z cesty, podle me pises v nejakym zachvatu silenstvi s penou u pusy. uklidni se a dej si treba sprchu.
                Andzin
        • Re:
          13.09.2017 12:48

          Mě osobně vychází Nova jako 5-ti násobek Slovinska a Chorvatska. Jestliže to bylo prodáno za 230 mil €, Novu mě to oceňuje na 1,15 mld USD. Jinak Andzine, tys psal že Nova je 60% CETV, takže ty ses asi k tomu číslo dobral tak, že si špatně sečetl špatná čísla. To se někddy stává že i tak se trefíš... :)
          qwer
          • qwere
            13.09.2017 15:20

            dopocital jsem z PL a pak nasobil x 14 - pouzity nasobek pri prodeji primy. kdybych to mel jeste otevreny, cely ti to sem postnu. mimochodem jsem to pocital i z druhy strany pres podil na skupine, coz je imho mene presne, ale vyslo to podobne. k tomu podilu novy, ten s tim ocenenim nesouvisel, to jsem nasel jeste predtim a jen vydelil dve cisla mezi sebou a popravde nevim, kde jsem to cislo nahrabnul, asi jsem sproste nakoukl do kvartalnich cisel, myslim, ze se nejednalo o provozni, ale o cisty. proste blbost a sypu si popel na hlavu, i kdyby to bylo spravne, je to vytrzene a bez souvislosti. na urovni oibda je to 42 % za r2016 viz. web CME. nicmene na oceneni trvam, ze jsem spocetl dobre, nasobek uz je o diskuzi, vo tom zadna.
            Andzin
  •  
    13.09.2017 12:00

    Všechno co tady píšou dává logiku. Podle mě je prodej Novy pasé, už nedává smysl. Kdyby se tak náhodou stalo, bude CETV oddlužena a ještě s balíkem hotovosti. Ale asi už ne tak atraktivní. Pro mě je to stále černý kůň české burzičky a dosažení mety 200 Kč/akcii do několika málo let vidím zcela reálně. Každý den si nějakých pár kousíčků přizobávám...
    qwer
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení